16 Φεβρουαρίου 1948 : Ανακαλύπτεται η Μιράντα, ο 5ος δορυφόρος του Ουρανού.

Gerard Kuiper

Gerard Kuiper

Ανακαλύπτεται η Μιράντα,  ο 5ος δορυφόρος  του Ουρανού, από τον Αμερικανό αστρονόμο Ολλανδικής καταγωγής Τζέραρντ Κόιπερ (Gerard Kuiper, 1905 – 1973), ενώ τον επόμενο χρόνο, 1949, ο ίδιος αστρονόμος ανακαλύπτει τη Νηρηίδα, το 2ο δορυφόρο του Ποσειδώνα. Ασχολήθηκε με την πρωτοπλανητική θεωρία του Βαϊτσζαίκερ και τη θεμελίωσε πιο πολύ, ώστε να είναι περισσότερο αποδεκτή ως νεφελική θεωρία, για την προέλευση του ηλιακού μας συστήματος.
Το 1936 εντάχθηκε στο επιστημονικό προσωπικό του αστεροσκοπείου του Γιερκς (Yerkes) του Πανεπιστημίου του Σικάγου, στο οποίο, λίγο αργότερα, διετέλεσε διευθυντής, ενώ διετέλεσε διευθυντής, επίσης του αστεροσκοπείου του Μακ Ντόναλντ, στο Τέξας. Ασχολήθηκε με τη χημική σύσταση πλανητών και διαπίστωσε την παρουσία του μεθανίου στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα (1945) και του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη (1947). Ακόμη εντόπισε φασματικά την παρουσία πάγου στους πόλους του Άρη και τους δακτυλίους του Κρόνου (1948).
Ο Κόιπερ, το 1950, υπέθεσε ότι πέρα από τον Ποσειδώνα υπάρχει η ζώνη Κόιπερ, με πολλούς κομήτες. Μεταξύ 1960 και 1973 διηύθυνε το Εργαστήριο Σεληνιακών και Πλανητικών Μελετών του πανεπιστημίου της Αριζόνα. Επίσης, κάτω από τη διεύθυνσή του πραγματοποιήθηκε σύνταξη ενός φωτογραφικού άτλαντα της Σελήνης.