19 Φεβρουαρίου 1473 : Γεννιέται ο Πολωνός μοναχός και αστρονόμος Νικόλαος Κοπέρνικος.

Γεννιέται ο Πολωνός μοναχός και αστρονόμος Νικόλαος Κοπέρνικος (Nicolas Copernic, 1473 – 1543), που αναστάτωσε τα λιμνάζοντα νερά της αστρονομικής σκέψης με το ηλιοκεντρικό του σύστημα και έφερε μια επανάσταση στη θεώρηση της δομής και της λειτουργίας του Σύμπαντος. Πριν από τον Κοπέρνικο δέσποζε σε ολόκληρη την ανθρωπότητα το περίφημο γεωκεντρικό σύστημα. «Η Γη είναι κέντρο του θείου ουρανού» έλεγε ο Αριστοτέλης. Το ίδιο υποστήριζε και ο Πτολεμαίος το 2ο μ.Χ. αιώνα στο σύγγραμμά του Αλμαγέστη. Μέχρι το 15ο αιώνα κανένας δεν τολμούσε να πει τα αντίθετα. Έπρεπε, λοιπόν, να εμφανισθεί ένας ταλαντούχος άνθρωπος με πολλά προσόντα για να γκρεμίσει το κατεστημένο και να χαράξει νέους δρόμους  στην επιστήμη της αστρονομίας. Και ο άνθρωπος αυτός ήταν ο μοναχός Νικόλαος Κοπέρνικος.
Τις πρώτες ιδέες του ηλιοκεντρικού συστήματος ο Κοπέρνικος τις πήρε από τον Αρίσταρχο το Σάμιο και τους Πυθαγορείους, όπως αποκάλυψε ο Έλληνας αστρονόμος των Παρισίων Ευγένιος Αντωνιάδης, από το απόσπασμα, το αναφερόμενο στη θεωρία του Αρίσταρχου, που βρίσκεται στο μουσείο της Βαρσοβίας.
Ο Κοπέρνικος κατά την περίοδο 1497 – 1529 δημοσίευσε 29 αστρονομικές παρατηρήσεις, που βρέθηκαν καταχωρημένες σε βιβλία της προσωπικής του βιβλιοθήκης.
Μεταξύ 1510 και 1514 ο Κοπέρνικος ετοίμασε ένα σύντομο χειρόγραφο με τίτλο «Συγγραφή για τις υποθέσεις βάσει των κινήσεων των ουρανίων σωμάτων», όπου συνόψισε τις νέες απόψεις του. Το χειρόγραφο αυτό το κυκλοφόρησε ιδιωτικά μεταξύ φίλων του. Τα κύρια σημεία του αναφέρονται στη φαινόμενη ημερήσια κίνηση των αστέρων, στην ετήσια φαινόμενη κίνηση του Ηλίου και στην ανάδρομη κίνηση των πλανητών, με βάση την ημερήσια περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της και την ετήσια περιφορά της γύρω από τον Ήλιο. Η Γη, επομένως δεν αποτελεί κέντρο του Σύμπαντος, παρά μόνο κέντρο  της τροχιάς της Σελήνης.