19 Φεβρουαρίου 1986 : Εκτοξεύεται και γίνεται δορυφόρος της Γης ο σοβιετικός διαστημικός σταθμός “Μιρ”.

Εκτοξεύεται από το διαστημικό κέντρο Μπαϊκονούρ* του Καζακστάν και γίνεται δορυφόρος της Γης ο σοβιετικός διαστημικός σταθμός «Μιρ» (“Μir” = «Ειρήνη»), αντικαθιστώντας τον προηγούμενο διαστημικό σταθμό «Σαλιούτ». Η εκτόξευση γίνεται με το γιγαντιαίο πύραυλο «Πρωτόν» και η τροχιά, στην οποία εγκαταστάθηκε, βρισκόταν σε ύψος 324 έως 352 χλμ. πάνω από τη Γη. Είχε μήκος 13,2 μ., πλάτος 4,2 μ., βάρος 21 τόνους, ενώ οι ηλιακές κυψέλες του είχαν άνοιγμα 29,90 μ. και συνολική επιφάνεια 76 τετραγωνικών μέτρων. Αποτελούνταν από δυο μεγάλα διαμερίσματα εργασίας, καθώς και έναν χώρο αποθήκευσης, εφοδιασμού και τροφοδοσίας, που χωριζόταν από τα προηγούμενα, με ένα θάλαμο αποσυμπίεσης.
Με τον «Μιρ» μπορούσαν να συνδεθούν ταυτόχρονα ακόμη και 6 διαστημικά οχήματα, ενώ στον «Σαλιούτ» μόνο δύο. Ο αρχικός σχεδιασμός του ήταν τέτοιος, ώστε να δέχεται τη μόνιμη εγκατάσταση 2 έως 4ων κοσμοναυτών, ενώ παράλληλα να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί μέχρι 6 άτομα. Ο χώρος μέσα ήταν αρκετά άνετος, αφού διέθετε ατομικές καμπίνες για 2 κοσμοναύτες, με τραπέζι, πολυθρόνα υπνόσακο, φινιστρίνι και σφαιρικό νιπτήρα. Κοινόχρηστη ήταν μόνο η κουζίνα και η τουαλέτα, ενώ υπήρχε ντουζ και ένα γυμναστήριο με κυλιόμενο τάπητα, καθώς και εργομετρικό ποδήλατο για φυσική άσκηση.
Στην αρχή λειτούργησε αυτόματα χωρίς κανένα ανθρώπινο πλήρωμα. Στη συνέχεια, όμως, στις 15.3.1986, κατοικήθηκε από 2 κοσμοναύτες και έπεται συνέχεια.