23 Φεβρουαρίου 1987 : Από τον αστρονόμο του Τορόντο Ian Shelton επισημαίνεται η έκρηξη του υπερκαινοφανούς 1987α.

Από τον αστρονόμο του Τορόντο Ian Shelton επισημαίνεται η έκρηξη του υπερκαινοφανούς 1987α (σουπερνόνα 1987α = supernovae 1987α) στον πλησιέστερό μας γαλαξία, το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου και είναι ορατός με γυμνό μάτι. Βρισκόταν κοντά στο νεφέλωμα Ταραντούλας και είχε επιφανειακή θερμοκρασία 20.000 οΚ περίπου. Ο Ian Shelton έκανε σύγκριση μιας παλιάς φωτογραφικής πλάκας, με εκείνη που έλαβε πρόσφατα και ανακάλυψε ένα φωτεινό σημείο στο κέντρο της. Το γεγονός το επιβεβαίωσε αμέσως με την παρατήρηση διά μέσου του τηλεσκοπίου Las Campanas της Χιλής, όπου εργαζόταν και έστειλε το σχετικό τηλεγράφημα στο γραφείο αστρονομικών τηλεγραφημάτων, το οποίο με τη σειρά του γνωστοποίησε το γεγονός σε όλα τα αστεροσκοπεία του κόσμου, που το παρατήρησαν. Ήταν ο μόνος υπερκαινοφανής που επισημάνθηκε, μετά τον υπερκαινοφανή του Κέπλερ και αμέσως κινητοποιήθηκαν όλα τα αστεροσκοπεία του νοτίου ημισφαιρίου για να τον παρατηρήσουν. Ακόμη και τα διαστημικά παρατηρητήρια επιστρατεύθηκαν για το σκοπό αυτό, όπως π.χ. ο Διεθνής Εξερευνητής Υπεριώδους “IUE”, ο Ιαπωνικός δορυφόρος «Γκίνγκα», ο ρωσικός διαστημικός σταθμός «Μίρ» κ.λπ.
Ο υπερκαινοφανής 1987α βρισκόταν σε απόσταση 170.000 έ.φ. μακριά (όση είναι και η απόσταση του Μεγάλου Νέφους του Μαγγελάνου) και επομένως η έκρηξή του έγινε πριν από 170.000 χρόνια. Πρώτα έφθασαν τα νετρίνα της έκρηξης και ύστερα από μερικές ώρες έφθασαν και τα φωτόνια του ορατού φωτός.
Στις αρχές του Ιουλίου 2003, το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ», απαθανάτισε τα λείψανα του άστρου αυτού με την αραχνιασμένη πλέον μορφή του (όπως θα έλεγε ο Ελύτης) χαρίζοντάς μας ένα πορτρέτο της μορφής που παίρνουν τα γιγάντια άστρα μετά το θάνατό τους.