14 Φεβρουαρίου 1898 : Γεννιέται ο Ελβετός αστρονόμος βουλγαρικής καταγωγής Fritz Zwicky.

Fritz Zwicky

Fritz Zwicky

Γεννιέται ο Ελβετός αστρονόμος βουλγαρικής καταγωγής Φριτς Τσβίκυ (Fritz Zwicky, 1898 – 1974) που 1ος διέκρινε τους υπερκαινοφανείς (σουπερνόβα = supernovae) αστέρες, ως ξεχωριστή κατηγορία αντικειμένων. Το 1934 συνεργάστηκε με τον διάσημο αστρονόμο Μπάαντε και απέδειξε ότι οι υπερκαινοφανείς αστέρες συνδέονται με ένα είδος έκρηξης, που είναι πολύ διαφορετική από την έκρηξη των καινοφανών (νόβα = novae) αστέρων και έχει ως υπόλειμμα τους αστέρες νετρονίων. Από το 1937 έως το 1944 ανακάλυψε 18 σουπερνόβα σε γειτονικούς γαλαξίες.
Ο Τσβίκυ, μελετώντας το σμήνος γαλαξιών της Κόμης της Βερενίκης, το 1930, βρήκε ότι ήταν πολύ βαρύτερο από ό,τι είχε εκτιμήσει αθροίζοντας τη φωτεινή ύλη. Έτσι συμπέρανε ότι η σκοτεινή ύλη, η οποία συνεργούσε στην ευστάθεια του σμήνους, μπορεί να ανιχνευθεί εμμέσως από τις βαρυτικές επιδράσεις της, ακόμη και αν δεν είναι άμεσα παρατηρήσιμη. Ήταν, λοιπόν, ο πρώτος που έκανε λόγο για κάποια άγνωστη ύλη, που υπήρχε στο σμήνος, η οποία αργότερα ονομάστηκε σκοτεινή ύλη.
Ακόμη ο Τσβίκι ανακοίνωσε, το 1952, ότι σε μια φωτογραφική πλάκα, που κάλυπτε 40 περίπου τετραγωνικές μοίρες στον ουρανό, στην περιοχή του αστερισμού του Βορείου Στεφάνου, μπόρεσε να μετρήσει 100 σμήνη γαλαξιών περίπου. Η ύπαρξη τόσων πολλών γαλαξιών δείχνει ότι πιθανόν τα σμήνη και όχι οι μεμονωμένοι γαλαξίες, είναι τα βασικά δομικά στοιχεία του Σύμπαντος.