11 Φεβρουαρίου 2010 : Εκτοξεύεται εκ μέρους της NASA το διαστημικό σκάφος “SDO” (“Solar Dynamic Observatory”).

Εκτοξεύεται εκ μέρους της NASA το διαστημικό σκάφος “SDO” (“Solar Dynamic Observatory” = Παρατηρητήριο Ηλιακής δυναμικής), από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντας, με πύραυλο – φορέα «Άτλας – 5».
Το “SDO” μελετάει πώς δημιουργείται η ηλιακή ακτινοβολία και πως, ο λεγόμενος «διαστημικός καιρός», προέρχεται από αυτή τη δραστηριότητα. Μετρήσεις στο εσωτερικό του Ήλιου, στο μαγνητικό του πεδίο, στο πλάσμα του ηλιακού στέμματος και την ακτινοβολία, η οποία δημιουργεί την ιονόσφαιρα στους πλανήτες, είναι τα πρώτα δεδομένα που συλλέγονται.
Το “Solar Dynamic Observatory” (“SDO”) αποτελεί για 5 τουλάχιστον χρόνια την συνέχεια του “SOHO” στην κατανόηση των μεταβολών του Ήλιου μας και την επιρροή τους στο διάστημα και στο κλίμα της Γης. Μας δίνει την δυνατότητα να προβλέπουμε τον λεγόμενο διαστημικό καιρό και να είμαστε προετοιμασμένοι σε κάθε απότομη αλλαγή του Ήλιου μας.
Την 1η Αυγούστου του 2010, κατέγραψε ισχυρή μαγνητική έκρηξη του Ήλιου, η οποία προκάλεσε ένα εκτεταμένο πλάσμα ιονισμένων ατόμων, που έφθασε στη Γη μετά δύο ημέρες και προκάλεσε θεαματικό βόρειο σέλας. Ήταν η πρώτη «αφύπνιση» του Ήλιου μετά από την ηρεμία μερικών ετών, επειδή βρισκόταν στο ελάχιστο του 11ετούς κύκλου του. Στις 24 Φεβρουαρίου 2011 κατέγραψε μια μεγάλη έκρηξη διάρκειας μιάμιση ώρας, η οποία ευτυχώς δεν «χτύπησε» τη Γη μας.