8 Φεβρουαρίου 1992 : Φτάνει στο βαρυτικό πεδίο του Δία το αμερικανικό διαστημικό σκάφος “Ulysses”.

ulyssesΦτάνει στο βαρυτικό πεδίο του Δία το αμερικανικό διαστημικό σκάφος «Οδυσσέας» (“Ulysses”). Εκτοξεύτηκε από τη NASA με τη συνεργασία και της ESA, στις 10.10.1990 και με τη βοήθεια του διαστημικού λεωφορείου «Ντισκάβερυ» (“STS – 41”), για να παρατηρεί τον Ήλιο σε μεγάλα ηλιογραφικά πλάτη, επειδή ήταν το πρώτο διαστημόπλοιο σε τροχιά έξω από την εκλειπτική.
Ο «Οδυσσέας» είχε διαστάσεις 3,3Χ3,3Χ2,1 μ. και βάρος 370 κιλά, από τα οποία 55 κιλά ζύγιζαν τα επιστημονικά όργανα και κατευθύνθηκε αρχικά προς το Δία, όπου έφτασε, στις 8.2.1992. Ο Δίας με την ελκτική του δύναμη τροποποίησε την τροχιά του προς τον Ήλιο, με κατεύθυνση κάθετη προς το επίπεδο του ισημερινού του. Από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 1994, πέρασε κάτω από το νότιο πόλο του Ήλιου. Στη συνέχεια σαρώνοντας πέντε φορές την επιφάνεια του Ήλιου έγινε πλανήτης αυτού και κατευθύνθηκε προς το βόρειο πόλο, όπου βρισκόταν από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο του 1995. Στο νότιο πόλο του Ήλιου ο «Οδυσσέας» πέρασε το 1994, το 2000 και το Ιανουάριο του 2007. Την τρίτη αυτή φορά κατέγραψε έντονη ροή ενεργών σωματιδίων, που προέρχονταν από το νότιο πόλο του Ήλιου, αν και ο Ήλιος βρισκόταν στο ελάχιστο της 11ετούς δραστηριότητάς του. Η ολοκλήρωση της αποστολής του σημειώθηκε 5 χρόνια μετά από την εκτόξευσή του. Η επιστημονική αποστολή του ολοκληρώθηκε και τυπικά στις 30.6.2009.

Το όνομα «Οδυσσέας» που στα λατινικά αποδίδεται ως “Ulysses”, δόθηκε στο διαστημικό αυτό σκάφος, επειδή σχεδιάστηκε να ακολουθήσει μια μακρόχρονη περιπλάνηση σε μακρινές περιοχές του πλανητικού μας συστήματος για να επανέλθει τελικά κοντά στον Ήλιο, παρόμοια με την περιπλάνηση του Οδυσσέα, του βασιλιά της Ιθάκης.