9 Φεβρουαρίου 2008 : Εκτοξεύεται με το διαστημικό λεωφορείο “Atlantis” έχοντας μαζί του το ευρωπαϊκό εργαστήριο “Columbus”.

Εκτοξεύεται με το διαστημικό λεωφορείο «Ατλαντίς» (“Atlantis”), έχοντας μαζί του το ευρωπαϊκό εργαστήριο  «Κολόμβος» (“Columbus”). Ήταν η 29η αποστολή του «Ατλαντίς», το οποίο, αφού άφησε εκεί το νέο πλήρωμα του σταθμού, παρέλαβε το προηγούμενο πλήρωμα και επέστρεψε στη βάση του στις 20.2.2008.
Το εργαστήριο «Κολόμβος», που έχει το όνομα του διάσημου θαλασσοπόρου εξερευνητή από τη Γένοβα, έχει μήκος 8 μ., διάμετρο 4,5 μ., βάρος 13 τόνους και χωρητικότητα 75 κ.μ. Στο εσωτερικό του θα γίνονται διάφορα πειράματα, κατασκευές και δοκιμές οργάνων και συσκευών.
Αμέσως μετά τον «Κολόμβο» προσδέθηκε στο Σαθμό και το ιαπωνικό εργαστήριο «Κίμπο» που ήταν μεν μεγαλύτερο, αλλά είχε τις ίδιες εργαστηριακές δυνατότητες.
Το εργαστήριο «Κολόμβος» συγκρινόμενο με τις αποστολές του ευρωπαϊκού επίσης «Σπέισλαμπ» (“Spacelab”) των 10ετιών 1980 και 1990, σηματοδοτεί μια σημαντική ενίσχυση των διαστημικών πειραμάτων και της ανάπτυξης μηχανημάτων Η/Υ.