1η Φεβρουαρίου 2003 : Αναφλέγεται το διαστημικό λεωφορείο «Κολούμπια», στην 28η αποστολή του.

Αναφλέγεται το διαστημικό λεωφορείο «Κολούμπια» (“Columbia”), στην 28η αποστολή του, λίγο πριν από την προσγείωση του. Η ανάφλεξη γίνεται στην ατμόσφαιρα της Γης και διαλύθηκε όλως διόλου σκορπίζοντας το θάνατο στους 7 αστροναύτες (5 άνδρες και 2 γυναίκες), που αποτέλεσαν μερικά ακόμη θύματα του Διαστήματος.
Το Κολούμπια πέταξε για πρώτη φορά το 1981. Στα 22 χρόνια «υπηρεσίας» του υπέστη δύο αναβαθμίσεις: Η 1η έγινε το 1994 και αφορούσε κυρίως μηχανικά μέρη και η 2η έγινε το 1999 και αφορούσε κυρίως ηλεκτρικά – ηλεκτρονικά μέρη και τις οθόνες του πιλοτηρίου, που προβάλουν διάφορα στοιχεία σχετικά με την πτήση.
Όντας το παλαιότερο διαστημικό λεωφορείο, κατασκευασμένο με βάση αρχαιότερη τεχνολογία και τεχνογνωσία  από τα υπόλοιπα, το «Κολούμπια» ζύγιζε 90 τόνους περισσότερο από τα άλλα. Έτσι δε μπορούσε να φτάσει την τροχιά του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), και δεν χρησιμοποιήθηκε σε καμία αποστολή συναρμολόγησής του. Αναλογιζόμενοι τις περιορισμένες πλέον δυνατότητες του “Columbia” και λόγω σφιχτού προϋπολογισμού, οι υπεύθυνοι της NASA θεώρησαν ότι έπρεπε πλέον ν’ αποσύρουν το γηραιό διαστημικό λεωφορείο, το 2001. Παρόλα αυτά αποφάσισαν να παρατείνουν τη ζωή του, έτσι, ώστε να εξασφαλίσουν τη διεξαγωγή αρκετών επιστημονικών αποστολών, που δεν έχουν σχέση με την κατασκευή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Η μοιραία αποστολή, για παράδειγμα, αναβλήθηκε αρκετές φορές μέχρι να αποφασιστεί η τελική ημερομηνία εκτόξευσης της 16ης.1.2003.