25 Ιανουαρίου 1736 : Γεννιέται ο Γάλλος μαθηματικός Ζοζέφ Λαγκράνζ.

Joseph Lagrange

Joseph Lagrange

Γεννιέται ο Γάλλος μαθηματικός Ζοζέφ Λαγκράνζ (Joseph Lagrange, 1736 – 1813), που μελέτησε τη λίκνιση  της Σελήνης και τις κινήσεις των δορυφόρων του Δία. Για τις μελέτες του αυτές έλαβε διαδοχικά βραβεία από την Ακαδημία του Παρισιού. Αργότερα δημοσίευσε τις εργασίες του για το πρόβλημα των τριών σωμάτων και τη σταθερότητα του ηλιακού μας συστήματος. Πολύ γνωστά στην αστρονομία είναι τα σημεία ισορροπίας που φέρουν το όνομά του.
Κατά τη γαλλική επανάσταση του 1789, αναγκάστηκε να ασχοληθεί με τη μεταρρύθμιση του μετρικού συστήματος. Όταν ο μεγάλος χημικός Λαβουαζιέ (Lavoisier) καρατομήθηκε, ο Λαγκράνζ σχολίασε: Χρειάστηκε μια μόνο στιγμή για να κοπεί το κεφάλι αυτό και ένας αιώνας δεν θα είναι, ίσως, αρκετός για να υπάρξει ένα παρόμοιο.
Ο Ναπολέων τίμησε τον ηλικιωμένο μαθηματικό κάνοντάς τον γερουσιαστή και κόμη της αυτοκρατορίας. Παρόλα αυτά ο Λαγκράνζ παρέμεινε ο ίδιος ήσυχος διακριτικός ακαδημαϊκός, μια σεβάσμια μορφή αφοσιωμένη στους στοχασμούς της.

Το σημείο Λαγκράνζ (Lagrangian points) είναι ένα σημείο, στο οποίο αν τοποθετηθεί ένα τρίτο ουράνιο σώμα, στο πρόβλημα των τριών σωμάτων, τότε το σύστημα αυτό βρίσκεται σε ισορροπία και το τρίτο ουράνιο σώμα ισορροπεί. Αυτό δε διότι οι ελκτικές δυνάμεις, που ασκούνται από τα δυο ουράνια σώματα στο τρίτο, εξισώνονται.
Τα σημεία ισορροπίας μελετήθηκαν θεωρητικά από τον Λαγκράνζ, το 1772, και βρέθηκε η φυσική παρουσία τους μόλις το 1906, οπότε ανακαλύφτηκε ο αστεροειδής Αχιλλέας, ως πρώτο μέλος της ομάδας των Τρωϊκών αστεροειδών.