26 Ιανουαρίου 1978 : Εκτοξεύεται ο επιστημονικός δορυφόρος “IUE” (International Ultraviolet Explorer) εκ μέρους της NASA και της ESA.

Εκτοξεύεται ο επιστημονικός δορυφόρος “IUE” (International Ultraviolet Explorer = Διεθνής Εξερευνητής Υπεριώδους) εκ μέρους της NASA και της ESA, με πύραυλο «Δέλτα». Διαθέτει τηλεσκόπιο 40 εκατοστόμετρων εφοδιασμένο με δυο φασματογράφους και έδωσε εξαιρετικής ποιότητας φωτογραφίες στην περιοχή των 1.150 – 3.200 Å.
Ο “IUE” πρόσφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του επί μια 20ετία, αφού διατηρήθηκε σε πτήση μέχρι το 1997. Ακολούθησε σχεδόν γεωσύγχρονη τροχιά πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό, σε ύψος 35.000 χλμ. περίπου. Έτσι βρισκόταν συνεχώς πάνω από το διαστημικό κέντρο «Γκόνταρντ» της NASA και μετέδιδε καθημερινά πληροφορίες, μέχρι το 1996, οπότε σταμάτησε η λειτουργία του, λόγω περικοπών στη χρηματοδότησή του. Η περίοδος περιφοράς του ήταν 24 ώρες. Οι φωτογραφίες που έλαβε κατά την 20χρονη λειτουργία του υπολογίζονται πάνω από 90.000, τις οποίες μπορούν να μελετούν όλοι οι αστρονόμοι, μέσω του διαδικτύου.
Μια σημαντική ανακάλυψη του δορυφόρου αυτού είναι το θερμό αέριο στο στέμμα του Γαλαξία μας, το οποίο σχηματίστηκε πιθανώς από εκρήξεις άστρων. Επίσης με τον εξερευνητή υπεριώδους πραγματοποιήθηκαν οι παρατηρήσεις στους αστέρες προγενεστέρων φασματικών τύπων.