12 Ιανουαρίου 2005 : Εκτοξεύεται από το ακρωτήριο Κανάβεραλ το διαστημικό σκάφος της NASA «Ντιπ Ιμπάκτ» (“Deep Impact” = «Μεγάλη Πρόσκρουση»).

d2_impact_2005-01-12

Εκτοξεύεται από το ακρωτήριο Κανάβεραλ το διαστημικό σκάφος της NASA «Ντιπ Ιμπάκτ» (“Deep Impact” = «Μεγάλη Πρόσκρουση» ή «Ιμπακτόρ» [“Impactor”]) με πύραυλο «Μπόιγκ – Δέλτα – 2» (“Boeing – Delra ΙΙ”) για εξάμηνη αποστολή προς τον κομήτη «Τέμπελ – 1» (“Tempel – 1”) προκειμένου να τον πλήξει και να ανοίξει έτσι μια τρύπα στον πυρήνα του αρκετά μεγάλη, σχεδόν σαν το Κολοσσαίο.
Το σκάφος είχε μέγεθος αυτοκινήτου και, στις 4.7.2005, απελευθέρωσε ένα χάλκινο βλήμα βάρους 370 κιλών και μεγέθους όσο ένα πλυντήριο, το οποίο έπληξε τον κομήτη από απόσταση 500 χλμ. και άνοιξε έναν κρατήρα επάνω του διαμέτρου από 50 – 250 μ.
Η πρόσκρουση παρατηρήθηκε και με τα τηλεσκόπια της Γης, όταν αυτή απείχε περίπου 133 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον κομήτη. Επίσης παρατηρήθηκε από τα τηλεσκόπια του διαστήματος «Χαμπλ», «Τσάντρα», «Ροζέτα» κ.ά. Η αποστολή έληξε στις 3 Αυγούστου 2005, το διαστημόπλοιο, όμως, έφυγε εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της πρόσκρουσης.