14 Ιανουαρίου 2005 : Αποσπάται το διαστημικό όχημα «Χόιχενς» από το δίδυμο «Κασίνι – Χόιχενς» λίγο πριν φτάσει στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα.

Titan_Cassini_Huygens_4

Αποσπάται το διαστημικό όχημα «Χόιχενς», από το δίδυμο «Κασίνι – Χόιχενς» (“Cassini – Huygens”) και μετά από 3 εβδομάδες φθάνει στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα. Αμέσως άρχισε να μεταδίδει εικόνες αυτού προς το διαστημόπλοιο «Κασίνι», που περιφερόταν γύρω από τον Κρόνο και εκείνο με τη σειρά του τις έστειλε στη Γη. Οι εικόνες αυτές αποκαλύπτουν ότι η επιφάνεια του Τιτάνα περιέχει υγρό μεθάνιο (λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, που φθάνουν μέχρι –179 οC), το οποίο έπεσε με τη μορφή βροχής λίγο πριν φτάσει το σκάφος «Χόιχενς». Είναι δε το μεθάνιο ένα πολύ βασικό συστατικό της ατμόσφαιρας του Τιτάνα, μαζί με το άζωτο. Διακρίνονται και εδώ, όπως στον Άρη, δίκτυο καναλιών ρευστού, που ρέει από τα φωτεινά υψίπεδα στα σκοτεινά βαθύπεδα. Οι λαμπρές γραμμώσεις υποδεικνύουν περιοχές, που αναδύθηκε υδάτινος πάγος στην επιφάνεια και οι σκοτεινές ραβδώσεις φαίνεται πως προέρχονται από ανάβλυση υγρού μεθανίου. Το χώμα είναι μαλακό, νοτισμένο, με λεπτό στερεό φλοιό, που είναι, ίσως αποτέλεσμα βροχής μεθανίου ή παρουσίας ρευστού κάτω από την επιφάνεια.
Το διαστημικό όχημα Κασίνι – Χόιχενς εκτοξεύτηκε, από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, στις 16.10.1997 εκ μέρους της ESA, με τη συνεργασία της NASA και με προορισμό τον πλανήτη Κρόνο. Έφθασε εκεί την 1η.7.2004, αφού πρώτα έκανε μια ελικοειδή διαδρομή, γυρνώντας δύο φορές μέσα από το εσωτερικό ηλιακό σύστημα και περνώντας από την Αφροδίτη και το Δία.