16 Ιανουαρίου 2003 : Εκτοξεύεται το Columbia για την 28η αποστολή του, η οποία όμως απέβη μοιραία για το σκάφος και το πλήρωμά του.

Εκτοξεύεται το διαστημικό λεωφορείο «Κολούμπια» (“Columbia”) για την 28η αποστολή του (“STS – 114”), η οποία, όμως απέβη μοιραία για το σκάφος και το πλήρωμά του, αφού καταστράφηκε ολοσχερώς με αποτέλεσμα να βρουν οικτρό θάνατο όλοι οι αστροναύτες και αποτέλεσαν έτσι και αυτά τα θύματα του Διαστήματος.
Το διαστημόπλοιο καταστράφηκε κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, διότι η θερμοκρασία των άκρων των φτερών ανέβηκε επικίνδυνα. Το διαστημικό λεωφορείο, που ορατό πλέον με γυμνό μάτι απ’ τη Γη, άρχισε να βγάζει έντονες και ασυνήθιστες λάμψεις. Αμέσως ένας αισθητήρας βγαίνει εκτός λειτουργίας. Στη συνέχεια βγαίνουν εκτός λειτουργίας οι αισθητήρες πίεσης των αριστερών τροχών. Ύστερα φάνηκε πια καθαρά με γυμνό μάτι ότι το διαστημικό λεωφορείο άρχισε να διαλύεται σε κομμάτια.

Οι 7 αστροναύτες που χάθηκαν στο δυστύχημα είναι:
1. Ρικ Χαζμπαντ, 45 ετών, κυβερνήτης του σκάφους.
2. Γουίλιαμ ΜακΚουλ, 40 ετών, πιλότος.
3. Μάικλ Άντερσον, 42 ετών, επικεφαλής του επιστημονικού σκέλους της αποστολής. Ντέιβιντ Μπάουν, 46 ετών, πλοίαρχος του αμερικανικού ναυτικού, που συμμετείχε σε πολλά πειράματα βιολογίας.
4. Καλπάνα Τσάουλα, 42 ετών, ινδικής καταγωγής, που με 375 ώρες πτήσης ήταν η πιο πεπειραμένη αστροναύτης από τους άλλους έξι.
5. Λόρελ Κλαρκ, 41 ετών, αξιωματικός του αμερικανικού ναυτικού και πτυχιούχος της ιατρικής.
6. Ίλαν Ραμόν, 47 ετών, πιλότος της ισραηλινής αεροπορίας.