10 Ιανουαρίου 1936 : Γεννιέται ο Ρόμπερτ Γουίλσον (Robert W. Wilson),

Wilson_penzias200

Γεννιέται ο Ρόμπερτ Γουίλσον (Robert W. Wilson), ο οποίος μαζί με τον Άρνο Πενζίας (Arno Penzias) ανακάλυψαν την κοσμική ακτινοβολία μικροκυμάτων (2,7 οΚ) και από το 1978 είναι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ στη φυσική.
Οι δύο αυτοί ραδιοαστρονόμοι εργάζονταν στα εργαστήρια της Μπελ Τέλεφον, όπου, παρακολουθώντας ραδιοεκπομπές, ανίχνευσαν μια ασυνήθιστη ακτινοβολία βάθους, που φαινόταν να διαπερνά το Σύμπαν ομοιόμορφα και αποδείχθηκε ότι ήταν κατάλοιπο της Μεγάλης Έκρηξης.
Η Κοσμική Ακτινοβολία Μικροκυμάτων (= KAM) (Cosmic Microwave Background = CMB) ή κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου απεδείχθη αργότερα ότι δεν ήταν τοπικό (γαλαξιακό) φαινόμενο και ότι προέρχεται από ολόκληρο το Σύμπαν, το οποίο είναι ομογενές και ισότροπο. Η μόνη εύλογη εξήγηση της ακτινοβολίας αυτής είναι ότι πρόκειται για τα υπολείμματα της αρχικής φάσης της διαστολής του Σύμπαντος. Τα φωτόνια,  που σκορπίστηκαν τότε σε όλο το Σύμπαν, αραίωσαν και έχασαν ενέργεια λόγω της διαστολής, έτσι, ώστε σήμερα να αντιστοιχούν σε μια θερμοκρασία μόνο 2,7 οΚ.
Η κοσμική ακτινοβολία μικροκυμάτων καθιέρωσε τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης (Μπιγκ Μπανγκ) σαν μια σωστή θεωρία μπροστά στις άλλες κοσμολογικές θεωρίες, όπως η κοσμολογία της σταθερής κατάστασης και έδωσε νέα ώθηση στην κοσμολογική έρευνα.