1η Ιανουαρίου 1801 : Ανακαλύπτεται ο πρώτος αστεροειδής Δήμητρα.

Ανακαλύπτεται ο πρώτος αστεροειδής Δήμητρα (Ceres), από τον Ιταλό αστρονόμος Γκιουζέπε Πιάτσι (Giuseppe Piazzi, 1746 – 1826). Την εποχή εκείνη στο Παλέρμο της Ιταλίας γινόταν συστηματικές συζητήσεις για την ανεύρεση ενός πλανήτη ανάμεσα στον Άρη και το Δία, ώστε να έχει απόλυτη εφαρμογή ο νόμος του Μπόντε – Τίτιους. Η ανακάλυψη της Δήμητρας, μαζί με τους άλλους αστεροειδείς αποτέλεσε επιβεβαίωση του νόμου αυτού.
600px-Ceres
Στοιχεία της τροχιάς του μικρού αυτού πλανήτη έδωσε αργότερα ο Γκάους (C. Fr. Gauss, 1777 – 1855), παρέχοντας ταυτόχρονα και τη μέθοδο για τη λύση του προβλήματος του υπολογισμού της τροχιάς ενός πλανήτη, με τρεις παρατηρήσεις.
Η Δήμητρα έχει διάμετρο 957 χλμ., απέχει από τον Ήλιο 2,76 α.μ. και περιφέρεται γύρω από αυτόν σε 4,8 έτη.
Ο Πιάτσι έδωσε το όνομα της θεάς Δήμητρας στον πρώτο αυτό αστεροειδή, επειδή ήταν προστάτιδα της Σικελίας, από όπου έκανε την παρατήρηση.
Μια διαστημική συσκευή με την ονομασία «Ντάουν*» (“Dawn”) εκτοξεύθηκε το 2007 και θα φθάσει στη Δήμητρα τον Αύγουστο του 2014. Αφού τη μελετήσει για 9 περίπου μήνες ίσως κατευθυνθεί για να μελετήσει και άλλους αστεροειδείς που θα βρίσκονται κοντά της.