3 Ιουνίου 1966 : Εκτοξεύεται ο Αμερικανός αστροναύτης Ευγένιος Σέρναν, o τελευταίος άνθρωπος που περπάτησε στη Σελήνη.

Eugene_Cernan_(Gemini_9)

Εκτοξεύεται ο Αμερικανός αστροναύτης Ευγένιος Σέρναν, (Γιουτζήν) (Eugene Sernan, γεν. 1934), που ήταν ο 27ος άνθρωπος του Διαστήματος και ο 11ος, που έφθασε στη Σελήνη.
Η πρώτη αυτή εκτόξευση έγινε μαζί με το συνάδελφό του Στάφορντ (Stafford) και με το πρόγραμμα «Δίδυμοι – 9».
Ο ίδιος αμερικανός αστροναύτης, ως πιλότος της σεληνακάτου, έλαβε μέρος στην αποστολή «Απόλλων – 10», η οποία άρχισε στις 18.5.1969. Μαζί του ήταν ο Στάφφορντ και ο Γιάνγκ. Όλοι μαζί έφτασαν στην περιοχή γύρω από τη Σελήνη και σε ύψος 16 χλμ. από την επιφάνειά της, έκαναν μερικές περιφορές πέριξ αυτής, δοκίμασαν την αποσύνδεση και επανασύνδεση της σεληνακάτου και επέστρεψαν με επιτυχία στη Γη.
Ο Σέρναν έλαβε μέρος, ως κυβερνήτης, και σε τρίτη αποστολή του ίδιου προγράμματος, το «Απόλλων – 17», που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως 19.12.1972, μαζί με τους αστροναύτες Σμιτ και Έβανς. Η αποστολή αυτή πέτυχε απόλυτα στον προορισμό της, αφού οι δυο από τους τρεις αστροναύτες, Σέρναν και Έβανς, όχι μόνο περπάτησαν στο έδαφος της Σελήνης, αλλά έκαναν και μια πολύ καλή περιήγηση σε μερικά μέρη αυτής, με το ειδικό αυτοκίνητο που διέθεταν. Ύστερα επέστρεψαν στη Γη χωρίς κανένα πρόβλημα.
Το αυτοκίνητο «Ρόβερ», που τους εξυπηρέτησε πάνω στη Σελήνη διέτρεξε 36 χιλιόμετρα στην επιφάνειά της και ανέπτυξε ταχύτητα 18 χλμ/ώ. Ο Σέρναν σχολίασε ως εξής την αποστολή του στη Σελήνη: «Δώδεκα άνθρωποι περπάτησαν στη Σελήνη κι εγώ είμαι ο τελευταίος που άφησε τις πατημασιές του εκεί. Είμαι ο τυχερότερος άνθρωπος του κόσμου».