10 Ιουνίου 2003 : Εκτοξεύεται το διαστημικό σκάφος «Σπίριτ» από τη NASA με στόχο τον πλανήτη Άρη.

NASA_Mars_Rover

Εκτοξεύεται το διαστημικό σκάφος «Σπίριτ» (“Spirit” = «Πνεύμα») από τη NASA με στόχο τον πλανήτη Άρη, ο οποίος, στις 27 Αυγούστου 2003, είχε τη μικρότερη απόστασή του από τη Γη. Στις 4.1.2004 έφτασε στον Άρη και προσεδαφίστηκε κοντά στον κρατήρα Γκούσεβ (Gusev) της περιοχής «Κολούμπια» –από το όνομα του διαστημικού λεωφορείου, που συντρίφτηκε το 2003– κοντά στον ισημερινό και μετέδωσε πολύ ωραίες φωτογραφίες της περιοχής με την πλούσια βασαλτική λάβα.
Τρεις εβδομάδες αργότερα προσεδαφίστηκε στην αντίθετη πλευρά του Άρη το δίδυμό του σκάφος «Οπορτούνιτυ». Τα δυο οχήματα «Ρόβερ» είχαν ως κύρια αποστολή να εντοπίσουν την ύπαρξη νερού στον κόκκινο πλανήτη.
Πραγματικά το «Σπίριτ» εντόπισε ενδείξεις μικρής ποσότητας νερού στο κρατήρα Γκούσεβ.
Το 2006 το «Σπίριτ» συνέχισε να αναρριχάται πάνω στους λόφους της περιοχής «Κολούμπια» και ερεύνησε το τοπίο “Home plate”. Το Καλοκαίρι του 2007, αφού επέζησε από μια σφοδρή αμμοθύελλα, που το κράτησε ανενεργό για μερικούς μήνες, μαζί με το «αδερφάκι» του «Οπορτούνιτυ», συνέχισε ακάθεκτα τις έρευνες σκαρφαλώνοντας σε ένα ηφαιστειογενές οροπέδιο. Έχει ήδη καλύψει πάνω από 7 χλμ. δρόμο και έστειλε περισσότερες από 102.000 εικόνες. Είναι τόσο πολύ καλή η κατάσταση των δύο αυτών σκαφών καθώς και η απόδοσή τους, ώστε η NASA αποφάσισε να παρατείνει τη λειτουργία τους μέχρι το 2009.
Τον Απρίλιο, όμως, του 2009, το «Σπίριτ» έπεσε σε μια παγίδα άμμου και παρά τις προσπάθειες των ειδικών της NASA επί 9 μήνες δεν κατάφερε να ξεκολλήσει. Έτσι εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια, ενώ το «Οπορτούνιτυ» από την άλλη πλευρά συνεχίζει το έργο του.