Διάλεξη την Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 8 μ.μ.

5 Δεκεμβρίου 2014

Μετεωρίτες,

οι μυστηριώδεις επισκέπτες του Διαστήματος

άφησαν επισκεπτήριο και στη Μαγνησία;

Μετεωρίτες, οι μυστηριώδεις επισκέπτες του Διαστήματος, άφησαν το επισκεπτήριό τους και στη Μαγνησία; Αυτό θα είναι το θέμα που θα αναπτύξει την Κυριακή, 7η Δεκεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. ο φυσικός – γυμνασιάρχης του Γυμνασίου Ιωλκού κ. Σεραφείμ Σπανού, στην ομιλία της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας. Η ομιλία θα γίνει, όπως πάντα, στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).

Το φαινόμενο των μετεωροειδών είναι καθολικό φαινόμενο του ηλιακού μας συστήματος. Ποια είναι άραγε η καταγωγή και τα αίτια δημιουργίας του; Ποιοι είναι οι νόμοι που διέπουν τα αποτελέσματα των προσκρούσεων στις επιφάνειες των ουρανίων σωμάτων; Ποια είναι η ιστορική αναδρομή και εξέταση φημισμένων περιπτώσεων εμφάνισης μετεωριτών στον πλανήτη μας κατά τόπο και χρόνο; Ποιες είναι οι πιθανότητες σύγκρουσης και οι επιπτώσεις τους γενικά στη ζωή και ειδικά στον ανθρώπινο πολιτισμό, όπως είναι σήμερα διαμορφωμένος; Αυτά είναι μερικά ερωτήματα που θα απασχολήσουν το ακροατήριο. Με ψηφιακά μοντέλα δε θα αναπαραχθούν τα αποτελέσματα της σύγκρουσης και να παρουσιασθεί η πρόγνωση τους.

Παράλληλα θα εξετασθεί και η περίπτωση της πτώσης δύο μετεωριτών στις λίμνες των Ζερελίων Αλμυρού, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά αποτελέσματα, σχετικά με την προέλευσή τους.

Ο Σεραφείμ Σπανός πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με αντικείμενο την μετεωρολογία. Το πτυχίο του μετεωρολόγου το πήρε το 1985 και μετά προσελήφθη από τον ΕΛΓΑ στο Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας, όπου και εργάσθηκε επί 10ετία ως μετεωρολόγος. Κατά τη διάρκεια της εργασίας του εκεί πραγματοποίησε πλήθος επιμορφώσεων σε θέματα τροποποίησης καιρού και έλαβε το πτυχίο του προγνώστη Α΄ τάξης από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το 1990. Τη διετία 1994 – 1996 αποσπάστηκε ως Εργαστηριακός Συνεργάτης στο Εργαστήριο Αγρομετεωρολογίας του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπου ασχολήθηκε με Αγρομετεωρολογία και Τηλεπισκόπιση.

Το 2004 έλαβε το διδακτορικό μετεωρολογίας και το 2007 κατέλαβε τη θέση Υπευθύνου στο ΕΚΦΕ Μαγνησίας, ενώ από το 2011 έως σήμερα είναι διευθυντής στο Γυμνάσιο Ιωλκού. Από το 2002 έως το 2011 δίδαξε στα εργαστήρια μετεωρολογίας του ΤΕΙ Λάρισας και Αγρομετεωρολογία στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 35 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια με θέματα την Φυσική της Ατμόσφαιρας την Μετεωρολογία – Κλιματολογία και την Διδακτική των Φυσικών Επιστημών. Είναι μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος και την τελευταία πενταετία διδάσκει αστρονομία σε διάφορα σχολεία, όπου οργανώνονται ομιλίες και αστροπαρατηρήσεις, από την εν λόγω Εταιρεία.

Τιμητική εκδήλωση

Πριν αρχίσει η ομιλία θα πραγματοποιηθεί απονομή τιμητικής διάκρισης στο Διευθυντή της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΑΣΟΥΔΗ, ο οποίος ανακηρύχθηκε ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, διότι συνέθεσε τον Ολυμπιακό Ύμνο των Διεθνών Ολυμπιάδων Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που παιανίζεται κατά την έναρξη κάθε νέας Ολυμπιάδας.