Διάλεξη την Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015 και ώρα 8 μ.μ.

Διάλεξη την Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015 και ώρα 8 μ.μ.

20 Φεβρουαρίου 2015

Στο Νότιο Πόλο με την ESA

«Στο Νότιο Πόλο με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA)» θα είναι το περιεχόμενο της αστρονομικής ομιλίας την Κυριακή, 1η Μαρτίου 2015, που θα γίνει στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού) και ώρα 8 μ.μ.
Ομιλητής θα είναι ο ιατρός κ. Αδριανός Γολέμης, ο οποίος έζησε επί ένα χρόνο στην Ανταρκτική, κάνοντας ιατρικά πειράματα που του ανέθεσε η ESA για την αντοχή του ανθρωπίνου οργανισμού σε διαρκείς συνθήκες πολικής θερμοκρασίας, όπως περίπου θα είναι οι συνθήκες για τα μελλοντικά ταξίδια στον Άρη και την παρατεταμένη παραμονή στην επιφάνεια του κατεψυγμένου αυτού πλανήτη.
Πώς είναι να ζει κανείς απομονωμένος με ένα μικρό πλήρωμα ανάμεσα στους πάγους για ένα χρόνο; Τι έρευνα διεξάγει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος στην Ανταρκτική;  Ποιες είναι οι εμπειρίες από την ερευνητική αποστολή στη Βάση Concordia; Ένα διαστημικό ανάλογο; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν τη διάλεξη.

Ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Ο Αδριανός Γολέμης μεγάλωσε στη Λάρισα και σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια ακολούθησε το διεπιστημονικό πρόγραμμα Master on Space Studies του International Space University στη Γαλλία, εστιάζοντας στην ιατρική έρευνα στο χώρο του Διαστήματος. Εργάστηκε για τρεις μήνες στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency – ESA) συγγράφοντας τη διπλωματική του εργασία με θέμα «Τα ιατρικά και ψυχολογικά Κριτήρια Επιλογής Αστροναυτών για μακροχρόνιες αποστολές στο Διάστημα», όπως για παράδειγμα για ένα μελλοντικό ταξίδι στον πλανήτη Άρη. Επιλέχθηκε από την ESA για να επανδρώσει τον απομονωμένο Σταθμό Concordia στην Ανταρκτική, όπου και εργάστηκε για ένα έτος ως ιατρός-ερευνητής, μελετώντας την επίδραση των ακραίων συνθηκών διαβίωσης στον ανθρώπινο οργανισμό και την ψυχολογία.
Είναι μέλος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης (Ο.Φ.Α.) και εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Space Generation Advisory Council (SGAC), έναν οργανισμό που σε συνεργασία με τον Ο.Η.Ε. προωθεί τις σχετικές με το Διάστημα δραστηριότητες σε κάθε χώρα. Μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και λίγα Ιταλικά, ενώ αγαπημένες του ασχολίες είναι η Αστρονομία, η φωτογραφία και το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων.