Βρέθηκε το ταχύτερο άστρο στον Γαλαξία

Βρέθηκε το ταχύτερο άστρο στον Γαλαξία

10 Μαρτίου 2015

galaxy.siΈνας υπερταχύς αστέρας που κινείται με ταχύτητα 1.200 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο οδεύει μακριά από το κέντρο του Γαλαξία μας, ενισχυόμενος από το θάνατο του συνοδού αστεριού του – μια έναν τεράστιο σουπερνόβα.

Το αστέρι, γνωστό και ως US 708, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2005 και υποτίθεται ότι είναι το απομεινάρι ενός ερυθρού γίγαντα. Τώρα, οι επιστήμονες στο Νότιο Ευρωπαϊκό  Παρατηρητήριο (ESO) στο Garching της Γερμανίας, έχουν μετρήσει την πλήρη ταχύτητα στις τρεις διαστάσεις, σε σχέση με το κέντρο του γαλαξία, με τη βοήθεια των δεδομένων του παρατηρητήριου αστεροσκοπείου Keck στο Mauna Kea στη Χαβάη – και αποδεικνύεται ότι κόβει την ανάσα: 1.200 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο ή 2.700.000 μίλια ανά ώρα, ανέφερε την Πέμπτη 5 του μήνα το παρατηρητήριο αστεροσκοπείο Keck.

“Με αυτή την ταχύτητα, θα μπορούσε να ταξιδέψει από τη Γη στη Σελήνη σε πέντε λεπτά”, είπε ανέφερε σε δελτίο τύπου μία η Eugene Magnier αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Χαβάη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι το αστέρι περιστρέφεται γρήγορα, με πάνω από 100 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, πράγμα που σημαίνει ότι, στο παρελθόν, έχει είχε λάβει μια ενεργητική ώθηση με μεγάλη ενέργεια. Αυτό που είναι επίσης περίεργο για το αστέρι είναι ότι έχει χάσει το υδρογόνο του, έτσι ώστε οι κοινές ερμηνείες σχετικές για οποιαδήποτε άλλη προηγουμένως ανακάλυψη υπερταχέων άστρων, δεν ισχύουν.

Τα υπερταχέα αστέρια ταξιδεύουν αρκετά γρήγορα ώστε να ξεφεύγουν από την βαρυτική έλξη του γαλαξία.

Συνήθως, τα αστέρια που κινούνται αρκετά γρήγορα για να ξεφύγουν από το βαρυτικό έλεγχό του γαλαξία μας μοιάζουν με τον Ήλιο και είναι πιο αργά από το US 708. Θεωρούνται ότι κάποτε ήταν ζεύγη – είχαν δηλαδή συνοδό. Ωστόσο, όταν το ένα αστέρι αναρροφάται από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας, το άλλο απελευθερώνεται από τη λαβή του γαλαξία.

Ωστόσο, οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι ο US 708 ήταν σε μια πολύ στενή σχέση με ένα άλλο αστέρι – τόσο κοντά, που στην πραγματικότητα, ακόμη και μια μαύρη τρύπα δεν θα μπορούσε να τα  διαχωρίσει. Η τρέχουσα θεωρία προτείνει ότι ο ένας αστέρας του ζεύγους ήταν ένας λευκός νάνος που μπορεί να του εκλάπη όλο το υδρογόνο, το οποίο μεταφέρθηκε στον πυρήνα ηλίου του εταίρου – μέχρι τη μοιραία αποσταθεροποίηση που προκάλεσε ανάφλεξη, μετατρέποντάς τον σε έναν τεράστιο σουπερνόβα.

Τώρα, οι αστρονόμοι, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο τεύχος της Παρασκευής στο περιοδικό Science, ελπίζουν να βρουν περισσότερα αστέρια όπως το US 708 για να μελετήσουν σουπερνόβες αυτού του είδους. Αυτά τα άστρα καλούνται “πρότυπα κεριά”, και μας βοηθούν να μετράμε αποστάσεις στο σύμπαν.