Τους πλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη γύρω από τα περισσότερα αστέρια, υπολογίζουν οι ερευνητές

Τους πλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη γύρω από τα περισσότερα αστέρια, υπολογίζουν οι ερευνητές

23 Μαρτίου 2015

Οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει χιλιάδες εξωπλανήτες στον γαλαξία μας,  χρησιμοποιώντας το δορυφόρο Kepler και πολλοί από αυτούς τους επιστήμονες, έχουν βρει πολλούς πλανήτες σε τροχιά γύρω από το κάθε άστρο. Με την ανάλυση αυτών των πλανητικών συστημάτων, ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και το Ινστιτούτο Niels Bohr στην Κοπεγχάγη έχουν υπολογίσει την πιθανότητα για το σύνολο των άστρων στο Γαλαξία μας, που θα μπορούσαν να έχουν πλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι τα δισεκατομμύρια των αστεριών στο Γαλαξία μας, μπορεί να έχουν από έναν έως τρεις πλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη, εκεί όπου υπάρχει η δυνατότητα ύπαρξης νερού σε υγρή μορφή και όπου θα μπορούσε να υπάρξει ζωή. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό, Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Image converted using ifftoany

Οι κατοικήσιμες ζώνες για τα διάφορα είδη των άστρων. Η απόσταση από την κατοικήσιμη ζώνη εξαρτάται από το πόσο μεγάλο και φωτεινό είναι το αστέρι. Η πράσινη περιοχή είναι η κατοικήσιμη ζώνη, όπου το υγρό νερό μπορεί να υπάρχει στην επιφάνεια του πλανήτη. Η κόκκινη περιοχή είναι πάρα πολύ καυτή για να βρεθεί νερό σε υγρή μορφή στην πλανητική επιφάνεια και η μπλε περιοχή είναι πάρα πολύ κρύα για νερό σε υγρή μορφή στην πλανητική επιφάνεια.

Χρησιμοποιώντας το δορυφόρο της NASA, Κέπλερ, οι αστρονόμοι έχουν βρει περίπου 1.000 πλανήτες γύρω από άστρα στον Γαλαξία μας και έχουν βρεθεί επίσης περίπου 3.000 άλλοι πιθανοί πλανήτες. Πολλά από τα αστέρια έχουν πλανητικά συστήματα με 2-6 πλανήτες, αλλά τα αστέρια θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν περισσότερους πλανήτες από αυτούς που παρατηρούνται με το δορυφόρο Kepler, που είναι το καταλληλότερο για την εξεύρεση μεγάλων πλανητών που περιφέρονται σε σχετικά κοντινή τροχιά γύρω από αστέρια τους.

Πλανήτες που είναι σε τροχιά πολύ κοντά στα αστέρια τους, θα είναι πολύ ζεστοί για να έχουν ζωή, έτσι για να μάθουν εάν αυτά τα πλανητικά συστήματα θα μπορούσαν να έχουν πλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη, με δυνατότητα ύπαρξης νερού και ζωής, μια ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και το Ινστιτούτο Niels Bohr στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, έκανε τους υπολογισμούς που βασίζονται σε μια νέα έκδοση της προ 250-ετών μεθόδου που ονομάζεται νόμος Titius-Bode.

Υπολογισμός πλανητικών θέσεων

Ο κανόνας του Τίτιους – Μπόντε διαμορφώθηκε γύρω στο 1770 και έχει υπολογίσει σωστά τη θέση του πλανήτη Ουρανού πριν καν ανακαλυφθεί. Ο νόμος ορίζει ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των τροχιακών περιόδων των πλανητών στο ηλιακό σύστημα. Έτσι, η αναλογία μεταξύ της τροχιακής περιόδου του πρώτου και του δεύτερου πλανήτη, είναι η ίδια με την αναλογία μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου πλανήτη και ούτω καθεξής. Ως εκ τούτου, αν γνωρίζουμε πόσο καιρό παίρνει για μερικούς από τους πλανήτες να ολοκληρώσουν τη τροχιά γύρω από τον Ήλιο / αστέρι τους, μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο καιρό παίρνει στους άλλους πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά και έτσι μπορεί να υπολογισθεί επίσης η θέση τους στο πλανητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να υπολογιστεί αν ένας πλανήτης είναι “παρών” η “λείπει” απ’ τη σειρά.

«Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μέθοδο για να υπολογίσουμε τις πιθανές θέσεις των πλανητών σε 151 πλανητικά συστήματα, όπου ο δορυφόρος Κέπλερ είχε βρει από 3 έως και 6 πλανήτες. Σε 124 εκ των πλανητικών συστημάτων, ο νόμος Titius-Bode έδωσε με ακρίβεια τη θέση των πλανητών. Χρησιμοποιώντας το νόμο Titius-Bode προσπαθήσαμε να προβλέψουμε πού θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότεροι πλανήτες περαιτέρω από τα πλανητικά συστήματα. Αλλά κάναμε μόνο υπολογισμούς για τους πλανήτες, που υπήρχε μια καλή πιθανότητα ότι θα μπορούσαμε να τους “δούμε” και με το δορυφόρο Κέπλερ», εξηγεί ο Steffen Kjær Jacobsen , υποψήφιος διδάκτορας στην ερευνητική ομάδα της Αστροφυσικής και της Πλανητικής Επιστήμης στο Ινστιτούτο Niels Bohr στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Πηγή : phys.org