Βροχή διαττόντων αστέρων τις πρώτες πρωινές ώρες Πέμπτης και Παρασκευής 23-24 Απριλίου 2015

Βροχή διαττόντων αστέρων τις πρώτες πρωινές ώρες Πέμπτης και Παρασκευής 23-24 Απριλίου 2015

22 Απριλίου 2015

__________2013Όσοι θα έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν νωρίς για τις δουλειές τους τα πρωινά της Πέμπτης και Παρασκευής θα ανταμειφθούν και με την συγκεκριμένη βροχή διαττόντων αστέρων.Οι  Λυρίδες  είναι συνήθως μια αδύναμη «βροχή» αλλά από χρόνο σε χρόνο μπορούν να κάνουν την έκπληξη και να παράγουν αρκετούς διάττοντες. Τα μετέωρα εκπορεύονται από ένα σημείο στα σύνορα μεταξύ της Λύρας και του αστερισμού του Ηρακλή, κοντά στον λαμπρό αστέρα Βέγα. Πρόκειται για μια από τις ελάσσονες μετεωρικές βροχές , με περίπου μια δωδεκάδα μετέωρα ανά ώρα. Το γονικό σώμα είναι ο κομήτης Thatcher και οι καταγεγραμμένες παρατηρήσεις  χρονολογούνται πριν από 2000 χρόνια.

Οι διάττοντες αστέρες δεν έχουν καμία σχέση με αστέρες .Είναι σωματίδια σκόνης που αφήνουν πίσω τους οι κομήτες και συνήθως δεν είναι μεγαλύτερα από ένα κόκκο άμμου. Καθώς η Γη διασχίζει το νέφος της σκόνης τα σωματίδια  αυτά βουτάνε στην ατμόσφαιρά της με ταχύτητες από 10 έως 75Km/sec .Εμείς βλέπουμε μια γραμμή θερμού αερίου που εκπέμπει λάμψη, καθώς το σωματίδιο της σκόνης καίγεται λόγω τριβής με την ατμόσφαιρα.

Λόγω του φαινομένου της προοπτικής μεταβολής ,όλα τα μέλη φαίνονται να εκπορεύονται από μια μικρή περιοχή του ουρανού που λέγεται ακτινοβόλο σημείο. Κάθε μετεωρική βροχή ονομάζεται κατά τον αστερισμό που στον οποίο βρίσκεται το ακτινοβόλο σημείο: οι Περσείδες φαίνονται να εκπορεύονται από τον Περσέα, οι Διδυμίδες από τους Διδύμους, οι Λυρίδες από την Λύρα . Οι μετεωρικές βροχές επανεμφανίζονται τις ίδιες ημερομηνίες κάθε χρόνο ,αλλά με μεταβολή στην έντασή τους.

Επιμέλεια άρθρου : Ζαγάκος  Γεώργιος