Ιούνιος 2015

Ιούνιος 2015

5 Μαΐου 2015

Δευτέρα, 1 Ιουνίου
Η Αφροδίτη παρατάσσεται με τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη στα δεξιά της. Το σχεδόν πλήρες φεγγάρι λάμπει πολύ κοντά στον Κρόνο (λιγότερο από 2 μοίρες).

Τρίτη, 2 Ιουνίου
Πανσέληνος στις 7:21 μ.μ. Το φεγγάρι ανατέλλει περίπου με το ηλιοβασίλεμα. Σχηματίζει ένα τρίγωνο με τον Αντάρη στα δεξιά του και τον Κρόνο πιο μακριά πάνω και στα δεξιά του. Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:29 μετά τα μεσάνυχτα.

Τετάρτη, 3 Ιουνίου
Ο Δίας λάμπει ψηλά στα δυτικά καθώς θα σκοτεινιάζει ο ουρανός. Παραμένει στον ουρανό μέχρι τις 1 μετά τα μεσάνυχτα. Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:21 μ.μ.

Πέμπτη, 4 Ιουνίου
Ο αστερισμός της Κασσιόπης βρίσκεται κάτω, κοντά στο βόρειο ορίζοντα. Είναι ένα μεγάλο, όρθιο W.

Παρασκευή, 5 Ιουνίου
Ο αστερισμός του Ζυγού φαίνεται στα νότια στο τέλος του λυκόφωτος. Ψάξτε τον περίπου 30 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα. Ο αστερισμός βρίσκεται ανάμεσα στα φωτεινά αστέρια Στάχυ της Παρθένου στα δεξιά και στον Αντάρη στο Σκορπιό. Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:00 μ.μ.

Σάββατο, 6 Ιουνίου
Ο Δίας και η Αφροδίτη συνεχίζουν να μικραίνουν την μεταξύ τους απόσταση. Η Αφροδίτη βρίσκεται σε μέγιστη αποχή σήμερα, 45° ανατολικά του Ήλιου. Θα κυριαρχεί στον βραδινό ουρανό μέχρι και τον Ιούλιο.

Κυριακή, 7 Ιουνίου
Ο Αρκτούρος περνάει κοντά στο ζενίθ μόλις νυχτώσει. Δείτε ένα κόκκινο αστέρι: τον υπεργίγαντα Αντάρη, την «καρδιά» του Σκορπιού. Παρά τη μεγάλη απόσταση αυτού του αστεριού, περίπου 600 έτη φωτός και τη χαμηλή θερμοκρασία της επιφάνειάς του σε σχέση με τον ήλιο, λάμπει ακόμα στον ουρανό μας σαν αστέρας πρώτου μεγέθους. Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:39 μ.μ.

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής παραμένει κρυμμένος στο φως του ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,4,στα σύνορα μεταξύ Διδύμων και Καρκίνου) λάμπει μετά τη δύση του ηλίου πάνω στο δυτικό ουρανό. Ο πλανήτης δύει στα δυτικά-βορειοδυτικά μετά τα μεσάνυχτα. Με τηλεσκόπιο, ο πλανήτης είναι σε φάση «διχοτόμου», δηλαδή εμφανίζει περίπου το μισό δίσκο της φωτισμένο.

venus1

Ο Άρης έχει χαθεί στη λάμψη του ήλιου.

Ο Δίας (με μέγεθος -1,9, στα σύνορα Καρκίνου-Λέοντα) είναι ψηλά στη δύση όταν θα έχει βραδιάσει. Με τηλεσκόπιο, η φαινόμενη διάμετρός του είναι 35 δευτερόλεπτα του τόξου. Η απόστασή του από την λαμπρή Αφροδίτη ολοένα και μικραίνει (17° στις 5 Ιουνίου). Οι δύο λαμπρότεροι πλανήτες θα βρεθούν σε μια ξεχωριστή σύνοδο στο τέλος Ιουνίου.

Ο Κρόνος (μέγεθος  0,1, μόλις πάνω από την κεφαλή του Σκορπιού) βγαίνει στον πρωινό ουρανό  στα νοτιοανατολικά στις 8 μ.μ. και μεσουρανεί στις 1:00 π.μ. Βρέθηκε σε αντίθεση στις 22 Μαΐου. Κάτω και στα αριστερά του, σε απόσταση 11° είναι ο Αντάρης.

Ο Ουρανός  (μέγεθος +5,9, στους Ιχθείς) είναι χαμηλά στα ανατολικά στο λυκαυγές.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος +7,9, στον Υδροχόο) είναι χαμηλά στην αρχή του λυκαυγούς (από τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη). Όσο πιο νότια, τόσο ψηλότερα θα βρεθεί.

pdfΧάρτης Ουρανού
Ιούνιος 2015

summer_school_adv_02