Οι θερμοκρασιακές μεταβολές στην επιφάνεια εξωπλανήτη

Οι θερμοκρασιακές μεταβολές στην επιφάνεια εξωπλανήτη

7 Μαΐου 2015

Πριν από μερικά χρόνια το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer κατάφερε να εντοπίσει για πρώτη φορά το φως ενός εξωπλανήτη, γεγονός που τότε οι επιστήμονες χαρακτήρισαν ως «ιστορικό επίτευγμα».

for-web-correctΤο Spitzer είχε εντοπίσει το φως του εξωπλανήτη 55 Cancri e (ή 55 Cnc e) που βρίσκεται σε απόσταση 41 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Καρκίνου.
Ο εξωπλανήτης 55 Cancri e ανακαλύφθηκε το 2004 και είναι ένας από τους 5 πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από το άστρο 55 Cancri. Πρόκειται για έναν βραχώδη πλανήτη με διπλάσιο σχεδόν μέγεθος από τη Γη και οκτώ φορές τη μάζα της Γης. Ένα «έτος» στον 55 Cancri e διαρκεί 18 ώρες. Επειδή κινείται πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο, οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην επιφάνειά του είναι πολύ μεγάλες.

Μελετώντας τον ίδιο εξωπλανήτη (55 Cancri e), από τα δεδομένα του διαστημικού τηλεσκοπίου Spitzer της NASA, οι αστρονόμοι κατάφεραν κι άλλο «ιστορικό επίτευγμα».
Διέκριναν τις θερμοκρασιακές μεταβολές στην επιφάνεια του 55 Cancri e.

Οι θερμοκρασίες στη διάρκεια της μέρας του πλανήτη κυμαίνονται από 1.000 έως 2.700 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με τον Nikku Madhusudhan του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Cambridge: «είναι η πρώτη φορά βλέπουμε τέτοιες δραματικές μεταβολές στο φως που εκπέμπεται από έναν εξωπλανήτη, όπου η θερμοκρασία σχεδόν τριπλασιάζεται σε χρονικό διάστημα δυο ετών».

Διάγραμμα ατμοσφαιρικής πίεσης συναρτήσει της θερμοκρασίας στον εξωπλανήτη 55 Cnc e [«Variability in the super-Earth 55 Cnc e» , Brice-Olivier Demory et al]

Διάγραμμα ατμοσφαιρικής πίεσης συναρτήσει της θερμοκρασίας στον εξωπλανήτη 55 Cnc e [«Variability in the super-Earth 55 Cnc e» , Brice-Olivier Demory et al]

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτές οι μεγάλες μεταβολές στη θερμοκρασία οφείλονται σε τεράστια ηφαιστειακή δραστηριότητα. Δημιουργούνται τεράστιες στήλες αερίων και σκόνης, οι οποίες περιοδικά σκεπάζουν την επιφάνεια του πλανήτη. Αν αυτή η γεωλογική δραστηριότητα έχει ηφαιστειακή προέλευση, τότε θα είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που παρατηρείται στην Ιώ (δορυφόρος του Δία), το πιο ενεργό γεωλογικό ουράνιο σώμα στο δικό μας ηλιακό σύστημα.

Παλαιότερες παρατηρήσεις είχαν δείξει μια αφθονία άνθρακα στην επιφάνεια του εξωπλανήτη 55 Cancri e, γεγονός που είχε οδηγήσει στην εκτίμηση ότι πρόκειται για έναν διαμαντένιο εξωπλανήτη. Όμως οι νέες ατμοσφαιρικές παρατηρήσεις δεν ενισχύουν αυτή την εκτίμηση, χωρίς όμως να την αποκλείουν.

Οι θερμοκρασιακές μεταβολές που παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά στην επιφάνεια του 55 Cancri e ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στη μελέτη των συνθηκών που επικρατούν στους βραχώδεις εξωπλανήτες.

Πηγή: http://www.cam.ac.uk/research/news/astronomers-find-first-evidence-of-changing-conditions-on-a-super-earth