Η τελευταία φετινή αστρονομική διάλεξη

Η τελευταία φετινή αστρονομική διάλεξη

20 Μαΐου 2015

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας, συμμετέχοντας στο «Διεθνές Έτος Φωτός», που θεσπίστηκε από την UNESCO για το 2015, οργανώνει την Κυριακή, 7η Ιουνίου 2015 και ώρα 8 μ.μ. στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού) την τελευταία φετινή αστρονομική διάλεξη, με ομιλητή τον Δρ. Θεοφάνη Γραμμένο, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα: «100 χρόνια Γενική Θεωρία της Σχετικότητας: Η Γεωμετροποίηση της Βαρύτητας».

Το 2015 συμπληρώνεται ένας αιώνας από τότε που ο Άλμπερτ Αϊνστάιν παρουσίασε για πρώτη φορά στην επιστημονική κοινότητα της εποχής του το σπουδαιότερο επίτευγμά του, τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Η κεντρική ιδέα της θεωρίας, ότι η βαρύτητα δεν είναι συνηθισμένη δύναμη, αλλά ιδιότητα της γεωμετρίας του χωρο-χρόνου, μετέβαλε ριζοσπαστικά την κλασική, Νευτώνεια, θεώρηση της δομής και εξέλιξης του Σύμπαντος καθιστώντας τη θεωρία του Αϊνστάιν έναν από τους δύο πυλώνες της σύγχρονης Φυσικής, θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα.

Δύο λόγια για τον ομιλητή

Ο Δρ. Θεοφάνης Γραμμένος σπούδασε Θεωρητική Φυσική, Μαθηματικά, και Φιλοσοφία στη Γερμανία, τις Η.Π.Α. και την Ελλάδα. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εντάσσονται στις περιοχές της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, της Κλασικής Θεωρίας Πεδίου, της Διαφορικής Γεωμετρίας και Τοπολογίας, και της Θεωρητικής Αστροφυσικής. Είναι μέλος Δ.Ε.Π. (Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών) του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Camera Icon Φωτογραφίες