ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

28 Μαΐου 2015

Βόλος, 28/5/2015
Αρ. πρωτ.: 99

ΠΡΟΣ
κ. Δημήτριο Χασάπη
Γενικό Γραμματέα
Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ανδρέα Παπανδρέου 37
151 80 ΑΘΗΝΑ
ΚΟΙΝ.: Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων.

Αξιότιμε κ. Γενικέ,

Στις 27 Απριλίου 2015 (Αρ. Πρωτ. 87), σας ανακοινώσαμε τα ονόματα των μαθητών και συνοδών για την 9η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής και για την αστροναυτική εκπαίδευση στη NASA. Περιμέναμε δε (όπως κάθε χρόνο) την απλή και τυπική συγκατάθεση εκ μέρους του Υπουργείου.

Αντ’ αυτού με έκπληξη πληροφορηθήκαμε επισήμως από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Αρ. Πρωτ. 82483/Η1), ότι για πρώτη φορά το Υπουργείο, λόγω της δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας, δεν καλύπτει τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής της Ελληνικής Ομάδας για τη συμμετοχή της στη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής, που φέτος διεξάγεται στην Ινδονησία από 26 Ιουλίου – 4 Αυγούστου 2015 (συνολικό κόστος αποστολής περίπου 11000€) και για τη συμμετοχή της στην αστροναυτική εκπαίδευση στη NASA, που διεξάγεται 18 – 24 Ιουλίου 2015 (συνολικό κόστος αποστολή περίπου 4500€).

Πιστεύουμε ότι η περικοπή της χρηματοδότησης αυτών των αποστολών με αποτέλεσμα τη μη συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς πνευματικούς αγώνες απαξιώνει τις προσπάθειες και τα όνειρα της νέας γενιάς να αποκτήσει τις γνώσεις και τα εργαλεία για ένα καλύτερο μέλλον και υπονομεύει το κύρος της χώρας στο εξωτερικό.

Η Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής θεσπίσθηκε μετά από πρωτοβουλία του Καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Γιάννη Σειραδάκη, ο οποίος κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, που διεξήχθη στην Πράγα της Τσεχίας, τον Αύγουστο 2006, συνέβαλλε στη δημιουργία του νέου αυτού διεθνούς θεσμού. Η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής είναι μια νέα Ολυμπιάδα, αλλά γρήγορα απέκτησε την διεθνή αναγνώριση, καθώς ο σχετικά μικρός αρχικός αριθμός των 20 συμμετοχών έχει ξεπεράσει πλέον τις 45 χώρες. Στη διοργάνωση συμμετέχουν αρκετές χώρες των οποίων η οικονομική κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από τη χώρα μας. Είναι λυπηρό και απαράδεκτο να μη συμμετέχει η χώρα η συμβολή της οποίας στον παγκόσμιο πολιτισμό και στην επιστήμη της Αστρονομίας είναι τεράστια, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2007, είναι ένας θεσμός υψηλοτάτου επιπέδου και ενδιαφέροντος στον οποίο η χώρα μας έχει συνεχή παρουσία όλα αυτά τα χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι πενταμελείς ομάδες που συμμετείχαν κατέκτησαν δύο Αργυρά και ένδεκα Χάλκινα Μετάλλια καθώς και δώδεκα Εύφημες Μνείες. Αυτό σημαίνει ότι το 62,5% των μαθητών που συμμετέχουν επιστρέφουν με διακρίσεις τιμώντας και προβάλλοντας τη χώρα μας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το 2013 η χώρα μας φιλοξένησε στον Βόλο την 7η Διεθνή Ολυμπιάδα με πολύ μεγάλη επιτυχία, παρόλο που η οικονομική συμβολή του Υπουργείου ήταν μηδενική.

Η επιλογή των μαθητών που συμμετέχουν, γίνεται μέσω των Πανελληνίων Διαγωνισμών, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος από το 1996. Για τη διοργάνωση εργάζονται χωρίς καμία αμοιβή πάρα πολλά μέλη της Εταιρείας και καθηγητές Β’βάθμιας και Γ’βάθμιας εκπαίδευσης.

Η προετοιμασία των μαθητών για τη συμμετοχή τους στη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής γίνεται από τα μέλη της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος, καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Μαθηματικούς και Φυσικούς Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι εργάζονται αφιλοκερδώς. Η μόνη συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και  Θρησκευμάτων όλα αυτά τα χρόνια ήταν η διάθεση σχολικών αιθουσών για τη διεξαγωγή της Β’ φάσης (Αρίσταρχος) του διαγωνισμού και η κάλυψη των εξόδων μετάβασης και επιστροφής των πέντε μαθητών και των δυο συνοδών καθηγητών, που συμμετείχαν στις Ολυμπιάδες.

Σημειώνουμε ότι η συμμετοχή και η κατάκτηση μεταλλίων σε αυτούς τους διαγωνισμούς αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής (με υποτροφίες) σε προπτυχιακά αλλά και μεταπτυχιακά προγράμματα μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού και ανεβάζουν το κύρος της χώρας σε θέματα Παιδείας. Οι μαθητές αυτοί έχουν βραβευθεί πολλές φορές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Παιδείας και τη Βουλή των Ελλήνων.

Υπενθυμίζουμε ότι η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος δεν είχε μέχρι τώρα καμιά κρατική επιχορήγηση για την διενέργεια του Πανελλήνιου Διαγωνισμού (αναφέρεται ρητά στην Προκήρυξη του Διαγωνισμού).

Κλείνοντας να τονίσουμε ότι τα έξοδα των εισιτηρίων έχουν ήδη καταβληθεί από τους συνοδούς και από τους γονείς των παιδιών, διότι έπρεπε να αγοραστούν σε τιμές χαμηλές και εντός του ανωτάτου ορίου που είχε ενημερωθεί το Υπουργείο με επιστολή μας από τον Οκτώβρη του 2014. Πιστεύουμε ότι αντιλαμβάνεστε ότι θα ήταν δυσβάστακτο υπό τις σημερινές οικονομικές συγκυρίες να επωμιστούν τη δαπάνη της τιμής του εισιτηρίου.

Ελπίζουμε ότι ο Υπουργός Παιδείας καθηγητής κ. Αρ. Μπαλτάς θα κατανοήσει τον ισχυρό ψυχολογικό κλονισμό των μαθητών και την οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους και θα πράξει το αυτονόητο. Θα εγκρίνει την κάλυψη των εξόδων για τη συμμετοχή της χώρας στη φετινή Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής και ευχόμαστε να έχουμε την συμπαράστασή σας και στην επόμενη Ολυμπιάδα του 2016.

Με εκτίμηση,

Screen Shot 2015-05-28 at 8.52.43 AM