Το σκάφος Philae ξύπνησε από την χειμερία νάρκη

Το σκάφος Philae ξύπνησε από την χειμερία νάρκη

14 Ιουνίου 2015

Η διαστημοσυσκευή Rosetta του Philae έχει ξυπνήσει μετά από επτά μήνες σε χειμερία νάρκη, στην επιφάνεια του κομήτη 67Ρ / Churyumov-Gerasimenko.
Τα σήματα ελήφθησαν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων της ESA στο Darmstadt στις 22:28 CEST στις 13 Ιουνίου. Περισσότερα από 300 πακέτα δεδομένων έχουν αναλυθεί από τις ομάδες στο Lander Control Center στο Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR).
«Το Φίλαε είναι πολύ καλά: Έχει θερμοκρασία λειτουργίας -35ºC και διαθέτει 24 Watts ενέργειας», εξηγεί ο Δρ Stephan Ulamec, Υπεύθυνος Έργου του DLR Philae. «Το σκάφος είναι έτοιμο για λειτουργία.»

Το σκάφος Philae κατά την προσεδάφιση.

Το σκάφος Philae κατά την προσεδάφιση.

Για 85 δευτερόλεπτα Philae “μίλησε” με την ομάδα του στο έδαφος, μέσω της Rosetta, στην πρώτη επαφή, μετά από μια περίοδο χειμερίας νάρκης που ξεκίνησε το Νοέμβριο πέρισι.
Κατά την ανάλυση των δεδομένων κατάστασης, κατέστη σαφές ότι Philae επίσης πρέπει να ήταν ξύπνιο νωρίτερα: “Λάβαμε επίσης ιστορικά στοιχεία – μέχρι στιγμής, ωστόσο, το σκάφος δεν είχε τη δυνατότητα να επικοινωνήσει μαζί μας νωρίτερα”
Τώρα οι επιστήμονες περιμένουν την επόμενη επαφή. Εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότερα από 8.000 πακέτα δεδομένων στη μεγάλη μνήμη του  Philae, η οποία θα δώσει την πληροφορία ομάδα DLR σχετικά με το τι συνέβη στο σκάφος τις τελευταίες ημέρες στο κομήτη 67Ρ / Churyumov-Gerasimenko.
Το Philae έκλεισε στις 15 Νοεμβρίου 2014 1:15 CET αφού βρίσκονταν σε λειτουργία πάνω  στον κομήτη για περίπου 60 ώρες. Από τις 12 Μαρτίου, 2015 η μονάδα επικοινωνίας στο όχημα τροχιάς, Rosetta, τέθηκε σε λειτουργία για να ακούσει το σκάφος.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε:
ESA Media Relations Office
Tel: +33 1 53 69 72 99
Email: media@esa.int