Αύγουστος 2015

Αύγουστος 2015

4 Αυγούστου 2015

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ NEW HORIZON ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΧΑΡΟΝΤΑ.

Όταν η αποστολή NEW HORIZON έστειλε τις πρώτες εικόνες του Πλούτωνα, η χαρά ήταν μεγάλη. Αλλά οι επιστήμονες στο Maryland έδειξαν μία έγχρωμη φωτογραφία στην αρχή, η οποία έδειχνε μόνο τον Πλούτωνα.
Τώρα, πρόσθεσαν χρώμα από την κάμερα Ralph της αποστολής NEW HORIZON σε μία άλλη εικόνα που λήφθηκε από την υψηλής ευκρίνειας κάμερα Lorri,  η οποία δείχνει τον Πλούτωνα και το μεγαλύτερο φεγγάρι του, τον Χάροντα και η οποία αποκαλύπτει μερικά εκπληκτικά χαρακτηριστικά στην επιφάνεια του δορυφόρου.

15-011a-NewHorizons-PlutoFlyby-ArtistConcept-14July2015-20150115

Ενώ ο Πλούτωνας ξεχωρίζει με εντυπωσιακές κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις, τα χρώματα του Χάροντα είναι ως επί το πλείστον καφέ και γκρι, με λίγα φωτεινά σημεία να βγαίνουν στο κάτω μέρος της επιφάνειας του. Οι γεωλόγοι της αποστολής, οι γεωφυσικοί και η ομάδα απεικόνισης πιστεύουν ότι αυτές οι κηλίδες μπορεί να είναι κρατήρες – και αν είναι, θα μπορούσαν να προσφέρουν μία απάντηση στο τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια του Χάροντα. Η καλύτερη εικασία αυτή τη στιγμή είναι, ότι ο Χάροντας είναι μισός βράχος και μισός παγωμένο νερό στο εσωτερικό του, αλλά οι αστρονόμοι θα ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά, όταν η αποστολή NEW HORIZON κάνει το πλησιέστερο πέρασμα της στις 14 Ιουλίου.

Η αποστολή NEW HORIZON συνεχίζει την πορεία της προς τον Πλούτωνα, διασχίζει το διάστημα με 31.000 μίλια την ώρα και δίνει στους θεατές εδώ στη Γη μια όλο και πιο λεπτομερή εμφάνιση καθώς και χαρακτηριστικά της επιφάνειας του νέου πλανήτη. Το διαστημικό όχημα ήταν ακόμα 3.300.000 μίλια μακριά, όταν τράβηξαν αυτή την εικόνα, αλλά τα μέλη της αποστολής έχουν ήδη ενθουσιαστεί με τις γεωλογικές ανακαλύψεις που έρχονται στο προσκήνιο.

Μια περιοχή που είναι πιο γνωστή ως ουρά της φάλαινας, είναι ιδιαίτερα ευκρινής σε αυτήν την τελευταία φωτογραφία. Τόσο ο προγραμματιστής Curl Niebur, όσο και ο κύριος ερευνητής Alan Stern, εκφράζουν ενδιαφέρον για την ισχυρή αντίθεση ανάμεσα στο σκοτάδι στην ουρά και την φωτεινότερη γκρίζα ζώνη ακριβώς από πάνω.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ NEW HORIZON ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΩΝΑ

Η αποστολή NEW HORIZON επέστρεψε! Το διαστημικό σκάφος μας έδωσε μια ολοκαίνουργια εικόνα του αγαπημένου νάνου πλανήτη μας.

Αυτή η φωτογραφία του Πλούτωνα είναι στην πραγματικότητα μία σύνθεση νέων και παλαιών δεδομένων. Η νέα λεπτομέρεια προέρχεται από την κάμερα Lorri, με τον μεγάλων αποστάσεων φακό της και από παλιά δεδομένα χρώματος από την κάμερα Ralph να συμπληρώνουν τα κενά. Χρειάζεται αρκετός χρόνος για να σταλούν τα δεδομένα και από τις δύο κάμερες, αλλά όταν η ομάδα θα αποκτήσει νέα χρωματικά στοιχεία, θα μας δώσει μία νέα σύνθεση σύμφωνα με τον πλανητικό αστρονόμο της αποστολής NEW HORIZON Alex Parker.

Mission-PathtoPluto-MissionTimeline-TenYears

Επειδή ο Πλούτωνας είναι πολύ μακριά— πέντε ώρες σε έτη φωτός για να είμαστε ακριβείς— αυτό σημαίνει ότι η μεταφορά όλων των κρίσιμων δεδομένων από το διαστημικό σκάφος θα πάρει λίγο χρόνο. “Ο ρυθμός δεδομένων μας στο διαστημικό σκάφος τώρα είναι ένα kilobit ανά δευτερόλεπτο”, λέει η Tiffany. “Kαι με όλα τα δεδομένα που παίρνουμε κατά τη διάρκεια της πλοήγησης στον Πλούτωνα και λίγες μέρες μετά, θα μας πάρει έναν ολόκληρο χρόνο για να κατεβάσουμε όλα αυτά τα δεδομένα.”

Μόλις λίγες μέρες από το ραντεβού του με τον Πλούτωνα, το διαστημικό σκάφος έκλεισε, μπήκε σε κατάσταση αδράνειας, και σύντομα έχασε την επικοινωνία του με το έδαφος.

Εκπνεύστε, όλα είναι καλά! Περίπου μία ώρα μετά την κατάσταση αδράνειας, η NASAαποκατέστησε τις επικοινωνίες. Ο κεντρικός υπολογιστής του NEW HORIZON ήταν έτοιμος για νέες παρατηρήσεις, ενώ ταυτόχρονα η συμπιεσμένη επιστήμη είχε ήδη λάβει άλλες. Όλη η δραστηριότητα κλείδωσε τον επεξεργαστή του και έτσι μπήκε σε κατάσταση αδράνειας.

Η NASA έχει κυκλοφορήσει σχεδόν πραγματικές έγχρωμες εικόνες του Πλούτωνα και του μεγαλύτερου από τα 5 γνωστά φεγγάρια του, του Χάροντα. Ενωμένες μαζί, οι εικόνες τις 29 Μαΐου και 3 Ιουνίου φτιάχνουν ένα βίντεο της τροχιάς του φεγγαριού, η οποία διαρκεί έξι και μισή ημέρες.

Δεν εντυπωσιαστήκατε από αυτές τις φωτογραφίες; Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί περισσότερο από 30 εκατομμύρια μίλια μακριά από την επιφάνεια του Πλούτωνα, από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες. Ένα βίντεο δείχνει τον Πλούτωνα στο επίκεντρο με τον Χάροντα να είναι σε τροχιά, ενώ η άλλη απεικονίζει το ζευγάρι σε τροχιά γύρω από το κέντρο βάρους τους (ο Πλούτωνας υποβιβάστηκε από πλανήτης το 2006, εν μέρει λόγω του τεράστιου μεγέθους του Χάροντα).

“Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε τον Πλούτωνα και τον Χάροντα σε κίνηση και χρώμα,” λέει ο Alan Stern, πλανητικός επιστήμονας στο Southwest Research Instituteκαι κύριος ερευνητής για το NEW HORIZON, στο δελτίο τύπου της NASA. “Ακόμα και σε αυτήν τη χαμηλή ανάλυση, μπορούμε να δούμε ότι ο Πλούτωνας και ο Χάροντας έχουν διαφορετικά χρώματα – ο Πλούτωνας είναι μπεζ-πορτοκαλί, ενώ ο Χάροντας είναι γκρι. Για ποιο λόγο είναι τόσο διαφορετικοί, αυτό είναι αντικείμενο συζήτησης.”

Μία εικόνα που λήφθηκε στις 7 Ιουλίου του 2012 από την κάμερα 3 ευρέως πεδίου του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, δείχνει την πρόσφατη ανακάλυψη του πέμπτου φεγγαριού του Πλούτωνα. Τα φεγγάρια Ρ4 και Ρ5 είναι τώρα γνωστά ως Kerberos και Styx, αντίστοιχα.

This artist's illustration shows Pluto and one of its moons, Charon. A global consortium of astronomers sets the rules for naming things like asteroids and moons throughout the solar system.

Το φεγγάρι “Χάροντας”

Ο Πλούτωνας είναι τόσο μακριά, που οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μόνο τέσσερα από αυτά τα σώματα που βρίσκονται σε τροχιά την τελευταία δεκαετία (ο μεγαλύτερος, ο Χάροντας, ανακαλύφθηκε το 1978). Νέα ανάλυση του συστήματος του Πλούτωνα από τις εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, δείχνει ότι τρία από τα μικρά φεγγάρια – Styx, Nix και Hydra -είναι σε μικρή περιστροφή και αυτό εμποδίζει τη σύγκρουση, καθώς κυκλώνουν τον “δυαδικό πλανήτη”, που σχηματίζει ο Πλούτωνας και ο Χάροντας.

Αλλά αυτή η ευθυγράμμιση μπορεί να χαθεί, λόγω των αλληλεπιδράσεων με αυτά τα μεγαλύτερα σώματα και το πρόσφατα ανακαλυφθέν φεγγάρι Kerberos. Οι αστρονόμοι Mark Showalter και Douglas Hamilton ελπίζουν ότι τα ευρήματα τους, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature, θα βοηθήσουν στο να εξηγήσουν πώς σχηματίστηκαν οι πλανήτες και οι δορυφόροι τους. Ο Υπερίων, το φεγγάρι του Πλούτωνα με κρατήρα σε σχήμα πατάτας, έχει επίσης μία ασταθή περιστροφή, η οποία είναι αδύνατον να προβλεφθεί εκ των προτέρων, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των φεγγαριών στο ηλιακό μας σύστημα που συμπεριφέρονται σωστά και έχουν συγχρονισμένη περιστροφή.

Το NEW HORIZON της NASA έστειλε την πρώτη έγχρωμη εικόνα του νάνου πλανήτη Πλούτωνα και του μεγαλύτερου φεγγαριού του, του Χάροντα. Είναι μία θολή λάμψη, η οποία λήφθηκε από την κάμερα Ralph του σκάφους από 71 εκατομμύρια μίλια μακριά, αλλά είναι ένα θέαμα που θέλεις να παρατηρήσεις.

Η NASA εκτόξευσε το NEW HORIZON το 2006 για να μελετήσει τον Πλούτωνα και άλλα αντικείμενα της ζώνης Kuiper—το ηλιακό σύστημα πέρα από τον Ποσειδώνα, περίπου 2,5 έως 4,5 δισεκατομμύρια μίλια από τον ήλιο. Το NEW HORIZON ήδη τράβηξε μερικές επικές εικόνες του Δία το 2006 και το 2007. Και στις 14 Ιουλίου, το διαστημικό σκάφος θα πετάξει πίσω από τον Πλούτωνα για μία από κοντά-και-προσωπική φωτογράφηση.

Η ερευνητική ομάδα πίσω στη NASA ελπίζει να χρησιμοποιήσει αυτά τα πλάνα για την καλύτερη κατανόηση του φυσικού τοπίου και τη γεωγραφία του νάνου πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων χαρακτηριστικών. Στις ενδιάμεσες εβδομάδες θα περιμένουμε να δούμε τόνους περισσότερων φωτογραφιών του Πλούτωνα και των φεγγαριών του,  που λαμβάνονται ενώ το διαστημικό σκάφος είναι σε προσέγγιση.

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

Παρόμοια άρθρα από την κατηγορία: ΔΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ