Ηλιακή έκλειψη στις 13 Σεπτεμβρίου

Ηλιακή έκλειψη στις 13 Σεπτεμβρίου

12 Σεπτεμβρίου 2015

Η Σελήνη μπλοκάρει μέρος του Ήλιου στις 13 Σεπτεμβρίου για τους παρατηρητές στη Νότια Αφρική, ενώ εμείς οι υπόλοιποι μπορούμε να παρακολουθήσουμε το γεγονός από τις ανέσεις του σπιτιού μας, μέσα από τους υπολογιστές μας.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, οι άνθρωποι στη Νότια Αφρική, τη νότια Μαδαγασκάρη, και σε τμήματα του Ινδικού Ωκεανού και της Ανταρκτικής μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη μιας σχεδόν τέλειας ευθυγράμμισης του Ήλιου, της Σελήνης και της Γης καθώς θα συμβαίνει μια μερική ηλιακή έκλειψη.

Partialeclipse

Αν δεν είστε ένας από τους λίγους τυχερούς που θα βρίσκονται στο “δρόμο” της έκλειψης, μη φοβάστε. Οι φίλοι μας στο Slooh θα μας καλύψουν. Θα εκπέμπψουν ζωντανά πλάνα της έκλειψης που αρχίζει στις 12:30 π.μ. EDT με σχολιασμό από τον ειδικό επιστήμονα Αστρονόμο Bob Berman και την ερευνητή Lucie Green.

Ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν η Σελήνη καλύπτει όλη (ολική έκλειψη), ή κάποιο (μερική έκλειψη) μέρος από την επιφάνεια του Ήλιου. Ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν πάντα στη Νέα Σελήνη, επειδή ο δορυφόρος μας πρέπει να βρίσκεται μεταξύ του Ήλιου και της Γης. Εμείς δεν βλέπουμε μια ηλιακή έκλειψη κάθε μήνα, επειδή η τροχιά της Σελήνης έχει κλίση προς το επίπεδο Ήλιου-Γης. Τις περισσότερες φορές, η Σελήνη περνά λίγο πάνω από ή ελαφρώς κάτω από το σημείο όπου η έκλειψη θα ήταν δυνατή.

Η μεγαλύτερη έκλειψη στις 13 Σεπτεμβρίου εμφανίζεται στις 6h54m10s UT σε γεωγραφικό μήκος 2.3 ° δυτικά και το γεωγραφικό πλάτος 72,1 ° νότια. Δυστυχώς, ακόμα και αν επρόκειτο να βρίσκεστε σε αυτή την αφιλόξενη θέση, στο πλανήτη μας, ο Ήλιος θα είναι ακριβώς κάτω από τον ορίζοντα. Αν θα μπορούσατε να δείτε το φαινόμενο, θα παρατηρούσατε τη Σελήνη σε αυτό το σημείο να καλύπτει το 74% της επιφάνειας του ημερήσιου άστρου μας.

Τα καλύτερα σημεία στη Γη για αυτήν την μερική έκλειψη ηλίου που δεν αποτελούν μέρος της παγωμένης ηπείρου, είναι γύρω από το Cape Town, στη Νότια Αφρική. Εκεί, η εκδήλωση ξεκινά λίγο πριν την ανατολή του ηλίου, έτσι ώστε οι θεατές κάτω από τον καθαρό ουρανό, να δουν τον Ήλιο να ανατέλλει ήδη μερικώς επισκιαζόμενο. Οι κορύφωση του φαινομένου θα εκδηλωθεί στις 07:43 π.μ., τοπική ώρα. Στο μέγιστο, η Σελήνη θα μπλοκάρει 31% του λαμπρού δίσκου του Ήλιου.

Πηγή : Astronomy.com
Μετάφραση : Π. Γερμάνης