Η NASA επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ένας καθολικός ωκεανός κάτω από την επιφάνεια του Εγκέλαδου

Η NASA επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ένας καθολικός ωκεανός κάτω από την επιφάνεια του Εγκέλαδου

1 Νοεμβρίου 2015

Ξέρουμε μέχρι τώρα, ότι υπάρχει νερό στον Εγκέλαδο, αλλά η NASA μόλις επιβεβαίωσε μια πιο πρόσφατη θεωρία σχετικά με το παγωμένο φεγγάρι του Κρόνου: έχει κάτω από την επιφάνεια ωκεανό που εκτείνεται σε ολόκληρo τον πλανήτη.  Η είδηση ​​έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά, από την ανακοίνωση της NASA ότι ανακάλυψε αποδείξεις για υδροθερμικές αναβλύσεις, που πιστεύεται ότι είναι αναπόσπαστο μέρος του σχηματισμού της ζωής εδώ στη Γη.

Enceladus_geysers

Η επιβεβαίωση έγινε με τη χρήση της έρευνας από το Cassini – ένα διαστημικό σκάφος που έφτασε στον Κρόνο το 2004 και έχει περάσει την τελευταία δεκαετία μελετώντας τον πλανήτη και πολλά φεγγάρια του. (Ξεκίνησε το 1997) Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το Cassini για τη μέτρηση της ταλάντωσης της τροχιάς του Εγκέλαδου του δορυφόρου του Κρόνου, κάτι που “δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο εάν εξωτερικό κέλυφος του πάγου δεν έχει παγώσει μέχρι στο εσωτερικό του.”

Ο Εγκέλαδος είναι ένα από τους λίγους κόσμους στο Ηλιακό μας Σύστημα, όπου μπορείτε να δείτε πίδακες υγρού να ξεσπούν από την επιφάνειά του, και δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος μετά την άφιξη του Cassini πριν η NASA να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι στο φεγγάρι υπήρχε διαρροή νερού σε υγρή μορφή. Αλλά ενώ οι προηγούμενες μελέτες του Εγκέλαδου είχαν υπαινιχθεί ότι υπάρχει μια θάλασσα κάτω από την επιφάνεια, θεωρήθηκε ότι το σώμα του νερού ήταν σχήματος φακού, και ίσως καταλάμβανε μόνο ένα μέρος του “υπογάστριου” του Εγκέλαδου.

«Αυτό ήταν ένα δύσκολο πρόβλημα που απαιτεί χρόνια παρατηρήσεων και υπολογισμούς που αφορούν ένα μεγάλο σύνολο επιστημονικών κλάδων, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι τελικά το καταλάβαμε σωστά» είπε ο Peter Thomas, ένα μέλος της ομάδας του Cassini στο Πανεπιστήμιο του Cornell, και επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας.

Η ομάδα μέτρησε και παρακολούθησε  προσεκτικά την κίνηση του Εγκέλαδου, και τελικά ανακάλυψε ότι η βαρύτητα του Κρόνου, λίκνιζε ελαφρά τη τροχιά του φεγγαριού.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, ήταν σε θέση να μοντελοποιήσουν το εσωτερικό του φεγγαριού. Εάν η επιφάνεια και ο πυρήνας του Εγκέλαδου ήταν σταθερά συνδεδεμένα, η ταλάντωση θα ήταν λιγότερο έντονη. Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τέτοια υπερβολική ταλάντευση, ήταν η ύπαρξη ενός καθολικού στρώματος υγρού που χωρίζει την επιφάνεια από τον πυρήνα.

Το Cassini είναι τώρα μακριά από τον Εγκέλαδο. Το διαστημικό σκάφος θα κάνει μια πολύ στενή πτήση στο τέλος του Οκτωβρίου – μόλις 30 μίλια (49 χιλιόμετρα) πάνω από την επιφάνεια.

Ο Εγκέλαδος δεν είναι ο μόνος που κάτω από την επιφάνειά του διαθέτει ωκεανούς. Η Ευρώπη – ένα από τα φεγγάρια του Δία – περιέχει επίσης κάτω από την επιφάνεια του ωκεανό και είναι στόχος για μία από τις προσεχείς εμβληματικές επιστημονικές αποστολές της NASA. Τον περασμένο Μάρτιο, η NASA επιβεβαίωσε ότι και ο Γανυμήδης, ένα άλλο φεγγάρι του Δία, έχει επίσης κάτω από την επιφάνεια του έναν ωκεανό. Αποδείξεις νερού και πάγου υπάρχουν σε πολλά άλλα φεγγάρια και πλανήτες.

Πηγή : theverge.com
Μετάφραση : Π. Γερμάνης