Η έρευνα για εξωγήινη ζωή στο τοπικό μας σύμπαν, δεν έφερε αποτελέσματα…

Η έρευνα για εξωγήινη ζωή στο τοπικό μας σύμπαν, δεν έφερε αποτελέσματα…

3 Νοεμβρίου 2015

Μια μελέτη που ψάχνει για σημάδια ευφυούς εξωγήινης ζωής σε μερικούς γαλαξίες έχει έρθει πρόωρα. Αυτό σημαίνει ότι οι υπερ-προηγμένοι πολιτισμοί στο τοπικό σύμπαν μας είναι εξαιρετικά σπάνιοι, ή απουσιάζουν εντελώς.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics, από τον καθηγητή Michael Garrett από το Ολλανδικό Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας (ASTRON) και το Πανεπιστήμιο του Leiden, ήταν συνέχεια μιας άλλης που έγινε νωρίτερα αυτό το έτος, η οποία εξέτασε 100.000 γαλαξίες. Αυτή η πρώημη μελέτη, από μια ομάδα από το πανεπιστήμιο Penn State, έψαχνε για μεσο-υπέρυθρη ακτινοβολία που θα ήταν συνώνυμο μιας προηγμένη εξωγήινης φυλής.

Aliens

Πιστεύεται ότι ένα είδος πολύ πέρα ​​από τις δυνατότητές μας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ολόκληρα αστέρια για ενέργεια, ίσως γύρω τους σε δομές γνωστές ως σφαίρες Dyson, οι οποίες παράγουν αισθητή  μεσο-υπέρυθρη ακτινοβολία. Ωστόσο, σχεδόν καμία από αυτούς τους 100.000 γαλαξίες είχαν κάποια ασυνήθιστη εκπομπή. Οι αστρονόμοι ήταν σε θέση να προσδιορίσουν μόνο μερικές εκατοντάδες γαλαξιών που έμοιαζαν κάπως ελπιδοφόροι.

Στην έρευνά του Garrett, εξετάστηκαν περαιτέρω, ορισμένοι από αυτούς τους γαλαξίες και διαπίστωσε ότι όλες οι εκπομπές θα μπορούσαν να εξηγηθούν από φυσικές διαδικασίες, αστροφυσικά, όπως παράδειγμα η υπερθέρμανση σκόνης σε περιοχές του σχηματισμού πολύ μεγάλων άστρων. Ωστόσο, σημείωσε ότι ορισμένοι από τους γαλαξίες πρέπει ακόμη να μελετηθούν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

«Μερικά από αυτά τα συστήματα σίγουρα απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση, αλλά εκείνα που έχουν ήδη μελετηθεί λεπτομερώς, έχουν μια φυσική εξήγηση αστροφυσικής για τις ακτινοβολίες που εκπέμπουν», ανέφερε σε δήλωσή του. «Είναι πολύ πιθανό ότι τα υπόλοιπα συστήματα εμπίπτουν επίσης σε αυτή την κατηγορία, αλλά, φυσικά, αξίζει τον έλεγχο, απλώς για κάθε ενδεχόμενο…!”

Αν υπάρχουν ευφυής πολιτισμοί στο σύμπαν, η εξέλιξή τους ορίζεται κατά μήκος μιας κλίμακας τριών βαθμίδων, που είναι γνωστή ως κλίμακα Καρντάσεφ. Πολιτισμοί Kardashev τύπου Ι, θα είναι σε θέση να αξιοποιούν το σύνολο της ισχύος ενός πλανήτη. Επί του παρόντος, η ανθρωπότητα είναι περίπου τα τρία τέταρτα του δρόμου προς αυτή την κατεύθυνση. Πολιτισμοί τύπου ΙΙ θα έχουν αξιοποιήσει το σύνολο της δύναμης των άστρων, μέσω από προαναφερθείσες σφαίρες Dyson, ενώ πολιτισμοί τύπου ΙΙΙ, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη του συνόλου των γαλαξιών. Αν υπήρχε οποιοσδήποτε πολιτισμός τύπου ΙΙΙ στο τοπικό μας σύμπαν, είναι πιθανό ότι θα του είχαμε παρατηρήσει.

Αυτή η εικόνα (με τα  περίεργα χρώματα) δείχνει την μεσο-υπέρυθρνη ακτινοβολία του γαλαξία της Andromeda. (Φωτό από   την ομάδα NASA/JPL-Caltech/WISE).

Αυτή η εικόνα (με τα περίεργα χρώματα) δείχνει την μεσο-υπέρυθρνη ακτινοβολία του γαλαξία της Andromeda. (Φωτό από την ομάδα NASA/JPL-Caltech/WISE).

«Η αρχική έρευνα στο Penn State έχει ήδη αποκαλύψει σε εμάς, ότι τα συστήματα αυτά είναι πολύ σπάνια, αλλά η νέα ανάλυση δείχνει ότι αυτό είναι ίσως μια εντύπωση, και ότι οι προηγμένοι πολιτισμοί τύπου III στη κλίμακα του Kardashev, ουσιαστικά δεν υπάρχουν στο τοπικό σύμπαν», δήλωσε ο Γκάρετ. «Κατά την άποψή μου, αυτό σημαίνει ότι όλοι μας μπορούμε να κοιμηθούμε με ασφάλεια στα κρεβάτια μας απόψε – μια εξωγήινη εισβολή δεν φαίνεται καθόλου πιθανή!»

Δεν είναι όλες οι ειδήσεις καλές όμως. Λαμβάνοντας υπόψη το πόσο νέα είναι η Γη, και ότι θα πρέπει να υπάρχουν δισεκατομμύρια πλανήτες σαν τη Γη στο τοπικό σύμπαν μας, είναι περίεργο που δεν έχουμε βρει καμία άλλη ζωή ακόμα. Το πρόβλημα αυτό, γνωστό ως το παράδοξο Φέρμι, έχει αφήσει άναυδους τους  αστρονόμους! Που είναι όλοι οι …άλλοι…;

«Ίσως οι εξελιγμένοι πολιτισμοί είναι τόσο ενεργειακά αποδοτικοί ώστε παράγουν προϊόντα με πολύ χαμηλή εκπομπή θερμότητας  – η τρέχουσα κατανόησή μας για τη φυσική κάνει αυτή την υπόθεση δύσκολη», δήλωσε ο Garrett. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι να συνεχίσουμε την αναζήτηση για τα σημάδια της εξωγήινης νοημοσύνης, μέχρι να κατανοήσουμε πλήρως τι ακριβώς συμβαίνει.»

Πηγή : iflscience.com
Μετάφραση : Π. Γερμάνης