Ελληνική διάκριση ανάμεσα στους νικητές του Space App Camp 2015

Ελληνική διάκριση ανάμεσα στους νικητές του Space App Camp 2015

23 Σεπτεμβρίου 2015

Η χρήση των δορυφόρων για την πρόβλεψη ασθενειών των φυτών και των καλλιεργειών είναι μία μόνο από τις φρέσκιες ιδέες που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια ενός camp που διήρκησε μια εβδομάδα και ήταν αφιερωμένο στη δημιουργία εφαρμογών κινητών με χρήση δεδομένων παρατήρησης της Γης.

Είκοσι τρεις προγραμματιστές από εννέα χώρες, εκπροσωπώντας την Αυστρία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πολωνία, συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο κέντρο ESRIN της ESA στην Ιταλία, για το τέταρτο ετήσιο Space App Camp.

Ο στόχος τους ήταν να φέρουν τα δεδομένα παρατήρησης της Γης – ιδιαίτερα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus – στον καθημερινό χρήστη μέσω των smartphones.

Κάθε μία από τις ομάδες είχε μια εβδομάδα για να δημιουργήσει μια εφαρμογή σε έναν από τους πέντε τομείς: γεωργία, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και διαχείριση διάσωσης, προστασία του περιβάλλοντος, θαλάσσιο περιβάλλον και των θαλάσσιες μεταφορές, ή τον τρόπο ζωής και τον τουρισμό.

Χθες, οι ομάδες παρουσίασαν τις εφαρμογές τους σε μια κριτική επιτροπή από την ESA και τις συνεργαζόμενες εταιρείες, οι οποίοι κατέταξαν τα έργα βάσει της καινοτομίας, της συσχέτισής τους με το Copernicus, της αγοραστικής και επιχειρησιακής αξίας τους, το πόσο εφικτό είναι να πραγματοποιηθεί η ιδέα και της συνολικής παρουσίασης.

Ο Thomas Beer, Συντονιστής Πολιτικής του Copernicus της ESA, δήλωσε τα εξής: “Οι διαγωνιζόμενοι φέτος ήταν ιδιαίτερα εξειδικευμένοι και φιλόδοξοι. Με χαρά τους είδαμε να εργάζονται σκληρά και να αλληλεπιδρούν με τους προπονητές μας, βοηθώντας τους να δημιουργήσουν μια τέλεια πρότυπη εφαρμογή. Ελπίζω ότι κάθε μια από τις έξι ομάδες θα υποβάλει αίτηση για τη στήριξη θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων της ESA.”

Η εφαρμογή GAIA κέρδισε την πρόκληση, προτείνοντας τη χρήση των δορυφορικών δεδομένων για τη γεωργία, ταιριάζοντας περιοχές ενδιαφέροντος με πιθανές ασθένειες. Αυτό θα επιτρέψει στους αγρότες να επωφεληθούν από έγκαιρες προειδοποιήσεις, για την αξιολόγηση καλλιεργειών σε κίνδυνο. Θα μπορούσε επίσης να παράσχει συμβουλές για το πώς να αντιδράσουν σε τυχόν επικίνδυνες καταστάσεις στα χωράφια τους.

Με τέσσερις συμμετέχοντες που εκπροσωπούν τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Αυστρία και την Ισπανία, οι νικητές είχαν το νεότερο μέλος που έχει συμμετάσχει ποτέ στην ομάδα τους. Τον Γερμανό Pascal Weinberger μόλις 18 χρονών, πρόσφατα απόφοιτο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ οι άλλοι τρεις νικητές είναι όλοι οι φοιτητές του πανεπιστημίου στην επιστήμη των υπολογιστών και της ηλεκτρολογίας.

Ο Γιάννης Ζαχείλας από την Ελλάδα δήλωσε: “Ήταν υπέροχο και εξαιρετικά ενδιαφέρον να γνωρίσω τέτοιους ανθρώπους δεδομένου ότι δεν έχω πολλούς φίλους μου στην Ελλάδα που να ασχολούνται με τέτοια πράγματα.”

Κάθε μέλος της νικήτριας ομάδας βραβεύθηκε με ένα χρηματικό έπαθλο των € 625. Όλες οι ομάδες ενθαρρύνθηκαν να υποβάλουν αίτηση σε ένα από τα 19 Κέντρα Επώασης Επιχειρήσεων της ESA για να αναπτύξουν περαιτέρω τις ιδέες τους.

Ο υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και το συντονισμό των προγραμμάτων Παρατήρησης της Γης της ESA, Josef Aschbacher δήλωσε: “Οι συμμετέχοντες φέτος παρουσίασαν εντυπωσιακές ιδέες εφαρμογών χρησιμοποιώντας τα πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία των Sentinel-1 και Sentinel-2.

“Οι δορυφόροι αυτοί, λόγω της ελεύθερης και ανοιχτής πολιτικής δεδομένων, θα γίνονται όλο και περισσότερο μια ευρέως διαθέσιμη πηγή πληροφοριών για την ενημέρωση των ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την κατάσταση του πλανήτη μας.

“Οι συμμετέχοντες στο App Camp έχουν πολύ εντυπωσιακά δείξει πώς αυτό μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη.”

Άλλες εφαρμογές που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας περιλαμβάνουν τη Rocket Tourist App, η οποία χρησιμοποιεί την παρατήρηση της Γης και crowdsourced δεδομένα για να εντοπίσει τα καλύτερα σημεία για δραστηριότητες. Η gQUERY App είναι μια μηχανή αναζήτησης της γεωγραφικής θέσης που βασίζεται στην παρατήρηση της Γης, για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και το κοινό. PEBLY είναι μια εύκολη στη χρήση εφαρμογή για τους τουρίστες, η οποία παρέχει πληροφορίες σχετικά με τυπικές δραστηριότητες διακοπών, όπως η ηλιοθεραπεία, το σέρφινγκ, οι καταδύσεις και η κολύμβηση. Η SATVR επιτρέπει σε συγκεκριμένες βιομηχανίες, όπως κατασκευαστικές εταιρίες και εξορυκτικές βιομηχανίες να απεικονίσουν την παραμόρφωση του εδάφους συνδυάζοντας δεδομένα παρατήρησης της Γης και επαυξημένης πραγματικότητας.