1η Ομιλία 2015-16, «Σκοτεινή Ενέργεια; Απλώς, μια Κλασική έννοια!»

1η Ομιλία 2015-16, «Σκοτεινή Ενέργεια; Απλώς, μια Κλασική έννοια!»

29 Σεπτεμβρίου 2015

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρώτη φετινή αστρονομική εκδήλωση της ερχόμενης Κυριακής 4ης Οκτωβρίου, που θα γίνει στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας.

Πρώτα γιατί το θέμα της διάλεξης που θα γίνει θα έχει ως θέμα τη σκοτεινή ενέργεια που αποτελεί το 73% της ύλης του Σύμπαντος, τη στιγμή που η γνωστή μας ύλη αποτελεί μόλις το 4% της συνολικής ύλης του Σύμπαντος. Σκοπός της ομιλίας είναι μια ενημερωτική, διερευνητική, κριτική, άκρως αποκαλυπτική και εξαιρετικά διδακτική ματιά στην σύγχρονη Κοσμολογία, με έμφαση στην Θερμοδυναμική του Σύμπαντος και, ιδιαιτέρως, σε όσα δεν γνωρίζουμε για την φυσική μη αναγκαιότητα αυτού που, σήμερα, καλείται σκοτεινή ενέργεια, αλλά και για τις σημαντικές κοσμολογικές συνέπειές τους. Τη διάλεξη θα την διεξέλθει ο αφυπηρετήσας καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Σπύρου.

Ο δεύτερος σημαντικός λόγος είναι η εβδομάδα από 4 έως 10 Οκτωβρίου που έχει αφιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στην «Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος» (“World Space Week”), για να επισημανθεί η συνεισφορά της επιστήμης και τεχνολογίας του Διαστήματος στην καλυτέρευση της ανθρώπινης ζωής. Στα πλαίσια αυτού του δευτέρου μέρους θα γίνει στον ίδιο χώρο, προβολή ιστορικής ταινίας της ΝΑSA σε μπομπίνα  16mm, εποχής  1969, με θέμα το Διαστημικό Κέντρο Κένεντυ και η προετοιμασία εκτόξευσης της διαστημικής αποστολής «Απόλλων – 11», που μετέφερε για πρώτη φορά στην ιστορία 3 ανθρώπους στη Σελήνη. Την παρουσίαση θα κάνει ο κ. Ευστάθιος Ζαφραντζάς, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας.

Επομένως το πρόγραμμα της Κυριακής 4ης Οκτωβρίου διαμορφώνεται ως εξής:

7 μ.μ.: Προβολή ιστορικής ταινίας της NASA

8 μ.μ.: Ομιλία για την «Σκοτεινή Ενέργεια; Απλώς, μια Κλασική έννοια!», με τον Ν. Σπύρου

Δείτε όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των ομιλιών 2015-16 εδώ.