Προσέγγιση της θεωρίας της Σχετικότητας

Προσέγγιση της θεωρίας της Σχετικότητας

20 Οκτωβρίου 2015

«Προσέγγιση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας με ιστορικά ντοκουμέντα και εικόνες» θα είναι το θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί ο Δρ. φυσικός κ. Χρίστος Ξενάκης, την Κυριακή, 1η Νοεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού). Την ομιλία οργανώνει η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, της οποίας είναι αντιπρόεδρος.

Το Νοέμβριο του 2015 συμπληρώνονται ακριβώς 100 χρόνια από τη δημοσίευση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας από τον Einstein, τον άνθρωπο «…που ξανάχτισε το Σύμπαν», όπως έγραψε και το έγκυρο περιοδικό Astronomy.

Στην ομιλία ο κ. Ξενάκης θα προσπαθήσει να προσεγγίσει τις βασικές ιδέες της θεωρίας μέσα από ένα δρόμο ιστορικό και εποπτικό. Θα παρακολουθήσει τον πνευματικό αγώνα, αλλά και την αγωνία του Einstein να θεμελιώσει και να επενδύσει με ένα κομψό, αλλά δύσκολο μαθηματικό πλαίσιο, μια θεωρία που όχι μόνο ερχόταν σε αντίθεση με την κοινή λογική και το επιστημονικό κατεστημένο της εποχής του, αλλά κυρίως ερχόταν σε αντίθεση και ανέτρεπε μια θεωρία βαρύτητας που είχε θεμελιώσει ο Newton πριν από 300 χρόνια και η οποία θεωρία «δούλευε» θαυμάσια, εκτός κάποιων… λεπτομερειών!

Στην ομιλία του ακόμη θα δούμε μέσα από πολλά παραδείγματα τι προέβλεπε η νέα θεωρία για το Σύμπαν και τη δομή του, πώς αυτές οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν παρατηρησιακά, αλλά και πώς ακόμη εξακολουθούν να μας εκπλήσσουν!

Το ακροατήριο θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει εικόνες από το Hubble και άλλα γήινα και διαστημικά τηλεσκόπια που έχουν σχέση με την παραμόρφωση του χωροχρόνου από συγκεντρώσεις εξαιρετικά μεγάλων μαζών, όπως αστέρων νετρονίων, pulsars, γαλαξιακών πυρήνων, υπέρμαζων «μαύρων τρυπών» κλπ.

Τέλος, θα επιχειρήσει ένα ταξίδι με οδηγό μια «μαύρη τρύπα», μέσα από εικόνες, σε έναν «κόσμο» άγνωστο για τους αμύητους, αλλά προσδοκώμενο μέσα από τη θεωρία και τις εφαρμογές της Γενικής Σχετικότητας!