Η NASA παρουσίασε ένα εκπληκτικό βίντεο με αστέρι που σβήνει και χάνεται…

Η NASA παρουσίασε ένα εκπληκτικό βίντεο με αστέρι που σβήνει και χάνεται…

11 Νοεμβρίου 2015

Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα το παρακάτω βίντεο που δείχνει ένα αστέρι διαλύεται όταν πλησιάζει μια διαστημική μαύρη τρύπα.
Η βαρύτητα της μαύρης τρύπας «καταπίνει»  το αστέρι μέσω ενός φαινομένου που ονομάζεται «παλιρροϊακή διαταραχή». Κάποια  κομμάτια του αστεριού εκσφενδονίζονται, ενώ άλλα απορροφούνται από την μαύρη τρύπα.

Όταν μια μαύρη τρύπα καταπίνει ένα αστέρι, τα πράγματα γίνονται βίαια. Τουλάχιστον, αυτό είναι που βρήκαν οι επιστήμονες σε μια νέα μελέτη, όταν χρησιμοποιούσαν προσομοιώσεις σε υπολογιστή για να o-STAR-BLACK-HOLE-570[2]μιμηθούν την καταστροφή ενός άστρου καθώς πέφτει σε μια τεράστια μαύρη τρύπα. Οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι όταν η βαρυτική δύναμη μιας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας τραβά ένα αστέρι, το αστέρι τεντώνεται σαν μια μεγάλη σταγόνα πριν αυτό καταστραφεί.
Περίπου το μισό της μάζας του άστρου εκτινάσσεται και μπορεί να δημιουργήσει ένα ρεύμα από τα συντρίμμια και το άλλο μισό, τελικά, μπορεί να βγει από τη μαύρη τρύπα, που αποτελεί αυτό που ονομάζεται “δίσκος προσαύξησης.” Η μελέτη προσομοίωσης δείχνει ότι η όλο το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα μια φωτεινή αναλαμπή φωτός – και ότι η καμπύλη φωτός περιέχει πληροφορίες σχετικά με το είδος του άστρου και το μέγεθος της μαύρης τρύπας που εμπλέκονται στη σύγκρουση. “Με αυτό το απλό μοντέλο, θα έχουμε μια τέλεια προσαρμογή στα δεδομένα, και θα είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε την καμπύλη του φωτός σε πολλαπλές ζώνες χρώματος,” η μελέτη του συγγραφέα Δρ Enrico Ramirez-Ruiz, καθηγητής της αστρονομίας και της αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ (UCSC), ανέφερε σε γραπτή δήλωση. “Ο τύπος του αστεριού και το μέγεθος της μαύρης τρύπας αποτυπώνεται στην καμπύλη του φωτός.”

 

Πηγή : Astronomy.com  – NASA