Επιστήμονας λέει ότι, τεράστιες μάζες της σκοτεινής ύλης, μπορεί να βρίσκονται λίγο πιο πέρα από το φεγγάρι…

Επιστήμονας λέει ότι, τεράστιες μάζες της σκοτεινής ύλης, μπορεί να βρίσκονται λίγο πιο πέρα από το φεγγάρι…

5 Δεκεμβρίου 2015

Υπάρχουν λίγοι τομείς όπως η θεωρητική αστροφυσική, όπου η δημόσια αντίληψη αποκλίνει τόσο ριζικά από την πραγματικότητα. Η κοινωνία θεωρεί πως επιστήμονες, όπως ο Stephen Hawking και ο Kip Thorne είναι από τις πιο λαμπρά μυαλά στον κόσμο. Αυτοί είναι οι μεγάλοι σοφοί στους οποίους θα στραφούμε για την απάντηση των βαθύτερων ερωτήσεων του σύμπαντος. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι αστροφυσικοί είναι βυθισμένοι στην άγνοια.

PIA20177_ip-640x444

Όταν ένας θεωρητικός αστροφυσικός κοιτάζει το νυχτερινό ουρανό, αυτός ή αυτή, θα δει τα αστέρια να λάμπουν πάνω από το κεφάλι. Αλλά ό, τι αφορά το φυσικό δεν είναι ό, τι αυτός ή αυτή βλέπει, αλλά αυτό που είναι αόρατο. Με βάση τα διαφορετικά είδη των παρατηρήσεων, όπως το πώς περιστρέφονται οι γαλαξίες και πώς θα πετάξουν μακριά ο ένας από το άλλο, οι επιστήμονες ξέρουν ότι το 95% του του σύμπαντος αποτελείται από τα πράγματα που δεν μπορούμε να δούμε. Σχετικά με τη μάζα του σύμπαντος, οι φυσικοί λένε ότι το 27% είναι η σκοτεινή ύλη, και 68% είναι η σκοτεινή ενέργεια. Οι ερευνητές από την άλλη, δεν έχουν ιδέα τι είναι αυτά τα πράγματα ή πού να τα βρουν.

Ωστόσο, ένας επιστήμονας στο Jet Propulsion Laboratory της NASA έχει πλέον παράσχει μια ένδειξη σχετικά με το πού, μπορεί να το να βρεθεί η σκοτεινή ύλη, και πολλά άλλα. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Astrophysical Journal, ο Gary Prézeau πρότεινε ότι η Γη και οι άλλοι πλανήτες και τα αστέρια στον Γαλαξία μας περιβάλλονται από θεωρητικά νήματα της σκοτεινής ύλης που ονομάζονται “τρίχες”. Με την εύρεση των ριζών αυτών των τριχών, ο ίδιος αναφέρει, οι φυσικοί θα μπορούσαν να αποκαλύψουν ένα αποθηκευτικό χώρο σκοτεινής ύλης.

Αν και όλο αυτό ακούγεται εξωτικό, ένα κομμάτι του έχει εξήγηση. Η βαρύτητα δεσμεύει γαλαξίες, αλλά μόνο σε ένα σημείο. Όσο πιο γρήγορα ένας γαλαξίας περιστρέφεται, τόσο περισσότερη πρέπει να είναι η βαρύτητα που απαιτείται για να κρατήσει τα πάντα μαζί. Και, κατά μέσο όρο, τα αστέρια περιστρέφονται πολύ γρήγορα γύρω από το γαλαξιακό πυρήνα. Στον Γαλαξία μας, για παράδειγμα, η ταχύτητα περιστροφής είναι περίπου 250 km / δευτερόλεπτο για τα περισσότερα αστέρια. Αυτό είναι ισοδύναμο με τα ταξίδια προς και από το φεγγάρι σε λιγότερο από μισή ώρα.

Ωστόσο, όταν οι αστροφυσικοί μετράνε όλη την κανονική ύλη στους γαλαξίες, άστρα κυρίως, δεν βρίσκουν να υπάρχει αρκετή για να τα κρατήσει μαζί και ως είναι φυσικό, οι γαλαξίες θα έπρεπε να απλώνονται. Αλλά αυτό δεν γίνεται, και έτσι οι επιστήμονες προβλέπουν ότι πρέπει να υπάρχουν μεγάλες μάζες της σκοτεινής ύλης, οι οποίες προσθέτουν αρκετή βαρύτητα έτσι ώστε οι γαλαξίες παραμένουν συνδεδεμένοι.

Οι φυσικοί ψάχνουν αυτές τις μάζες για δεκαετίες, αλλά επειδή η σκοτεινή ύλη αλληλεπιδρά μόνο ασθενώς με την κανονική ύλη, έχει αποδειχθεί ότι είναι δύσκολο να ανιχνευθεί. Οι επιστήμονες για να εξετάσουν την σκοτεινή ύλη στο διάστημα, προσπαθούν να τη δημιουργήσουν σε μεγάλους επιταχυντές σωματιδίων, με ανιχνευτές που έχουν θαφτεί βαθιά κάτω από το έδαφος. Το 2011 εκτόξευσαν ακόμη και το Άλφα Μαγνητικό Φασματόμετρο (Alpha Magnetic Spectrometer), στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να μελετήσει τις κοσμικές ακτίνες για σημάδια συγκρούσεων της σκοτεινής ύλης.

Πηγή : arstechnica

Μετάφραση: Π. Γερμάνης