Archive

Παρατείνεται για 5 ακόμη χρόνια η λειτουργία του Hubble

Πέντε ακόμη χρόνια «ζωής» κέρδισε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, καθώς η NASA ενέκρινε την παράταση της λειτουργίας του μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021.
Η επιστημονική εποπτεία του οργάνου θα συνεχίσει να γίνεται από το Ινστιτούτο Επιστημών Διαστημικών Τηλεσκοπίων στη Βαλτιμόρη, το οποίο γι’ αυτό τον σκοπό θα λάβει από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία επιπλέον 193 εκατομμύρια δολάρια περίπου. Από την εκτόξευσή του, τον Απρίλιο του 1990, το Hubble έχει ξεπεράσει σε επιστημονικές ανακαλύψεις και… μακροζωία ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις όσων υποστήριζαν την κατασκευή του….

Διαβάστε περισσότερα

Διαστημικό Ίντερνετ για χρήση στο ηλιακό μας σύστημα

Ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός Ίντερνετ για το ηλιακό μας σύστημα (Solar System Internet) πραγματοποίησε η NASA, θέτοντας σε υπηρεσία υπηρεσία DTN (Delay/Disruption Tolerant Networking) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η υπηρεσία αυτή θα βοηθά στην αυτοματοποίηση και τη βελτίωση της διαθεσιμότητας δεδομένων για πειράματα σε διαστημικούς σταθμούς, και θεωρείται πως θα έχει αποτέλεσμα την αποδοτικότερη αξιοποίηση bandwidth και την καλύτερη επιστροφή δεδομένων…

Διαβάστε περισσότερα

Θερινό Σχολείο Αστρονομίας
Πρόγραμμα Μαθημάτων

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος ανακοινώνει το πρόγραμμα μαθημάτων, για το Θερινό Σχολείο Αστρονομίας.
• Δικαίωμα συμμετοχής στο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας έχουν όλοι εκείνοι οι σπουδαστές, που θέλουν να μάθουν στοιχειώδεις, αλλά και προχωρημένες γνώσεις Αστρονομίας, ανεξάρτητα από ηλικία και μόρφωση. Έτσι γίνονται δεκτοί σπουδαστές από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού μέχρι ηλικίας ακόμη και 70 ετών!
Δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται στο Δ.Σ. κατά την 1η ημέρα έναρξης των μαθημάτων.
Οι σπουδαστές που παρακολουθούν το Σχολείο κατάγονται κυρίως από το Βόλο, από τη Θεσσαλία, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδος….

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα μαθημάτων – Θερινό σχολείο Αστρονομίας 2016

Δείτε το νέο πρόγραμμα μαθημάτων του Θερινού Σχολείου Αστρονομίας 2016. Συνεχίζονται τα μαθήματα Παρατηρησιακής Αστρονομίας με χρήση Τηλεσκοπίων.

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιέργεια ανθρώπινου ιστού για σκοπούς διαστημικής εξερεύνησης επιδιώκει η NASA

Η NASA, σε συνεργασία με τη New Organ Alliance του Methuselah Foundation, αναζητεί τρόπους να προωθήσει τον τομέα της βιομηχανικής (bioengineering) μέσα από έναν νέο διαγωνισμό: Η Vascular Tissue Challenge προσφέρει βραβείο 500.000 δολαρίων, που θα απονεμηθεί στις πρώτες τρεις ομάδες οι οποίες θα καταφέρουν να δημιουργήσουν πυκνό, λειτουργικό από άποψη μεταβολισμού, αγγειοποιημένο ιστό οργάνων σε ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον.
«Οι άνθρωποι που θα είναι οι πρωτοπόροι μας στο βαθύ διάστημα είναι ο πιο σημαντικός μας πόρος στο ταξίδι στον Άρη και παραπέρα» λέει ο Στιβ Τζούρτσικ, στέλεχος του Space Technology Mission Directorate της NASA στην Ουάσινγκτον…

Διαβάστε περισσότερα

Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής 2016

On behalf of the Ministry of Education and Culture, I would like to cordially invite gifted students in Astronomy and Astrophysics from all over the world to participate in the 9th International Olympiad on Astronomy and Astrophysics during July 26th – August 4th, 2015 in Central Java, Indonesia….

Διαβάστε περισσότερα

Αστεροειδής 2016 HO3: ένας μόνιμος συνοδός της Γης

Ένας μικρός αστεροειδής ακολουθεί σταθερά τη Γη στην τροχιά της γύρω από τον Ήλιο. Πρόκειται για τον αστεροειδή 2016 ΗΟ3 με διαστάσεις από 40 έως 100 μέτρα. Κινείται σε σχετικά μακρινές αποστάσεις από τη Γη – η πιο κοντινή απόσταση είναι 38 φορές η απόσταση Γης-Σελήνης και η πιο μακρινή 100 φορές η απόσταση Γης-Σελήνης – και γι’ αυτό δεν θεωρείται δορυφόρος … αλλά ημι-δορυφόρος!
Ανακαλύφθηκε στις 27 Απριλίου 2016 από το τηλεσκόπιο Pan-STARRS 1 στη Χαβάη και υπολογίζεται πως θα συνοδεύει τη Γη για αρκετούς αιώνες ακόμα, σε αντίθεση με έναν άλλο αστεροειδή, τον 2003 ΥΝ107, που ακολουθούσε μόνο για 10 χρόνια τη Γη μέχρι να αποδράσει τελικά από το πεδίο βαρύτητάς της…

Διαβάστε περισσότερα

Άφιξη του διαστημοπλοίου Juno στον Δία μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα

Σε απόσταση περίπου 17,8 εκατ. χιλιομέτρων από τον μεγαλύτερο «κάτοικο» του ηλιακού συστήματος, τον Δία, βρίσκεται το διαστημόπλοιο Juno της NASA- που αναμένεται να καταφθάσει εκεί μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα.
Στις 4 Ιουλίου, το Juno θα πυροδοτήσει τον κύριο κινητήρα του για 35 λεπτά, προκειμένου να τεθεί σε πολική τροχιά γύρω από τον γίγαντα αερίων. Σύμφωνα με τη NASA, θα πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο και προκλητικό εγχείρημα, καθώς ο Δίας βρίσκεται στο «σκληρότερο» περιβάλλον που γνωρίζουμε από άποψης ραδιενέργειας- αλλά το Juno είναι ειδικά σχεδιασμένο για να μπορεί να ταξιδεύει σε τέτοιες ζώνες…

Διαβάστε περισσότερα

Βράβευση μαθητών που διακρίθηκαν στις
Επιστημονικές Ολυμπιάδες
από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε μια σεμνή και λιτή τελετή, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλος τίμησε όλους τους μαθητές που πήρανε μέρος το 2015 σε διάφορες επιστημονικές Ολυμπιάδες (Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Πληροφορικής, Φιλοσοφίας και φυσικά Αστρονομίας-Αστροφυσικής). Στον ολιγόλεπτο λόγο του τόνισε την έννοια της «Αριστείας» και της ίσης ευκαιρίας προς άνισους! Στη συνέχεια, βράβευσε τα 5 παιδιά μας (Βαλμά, Παπαχατζάκη, Κουταλιό, Καλλιμάνη και Βογιατζή) που διακρίθηκαν στην περσινή 9η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής που έγινε στην Ινδονησία τον Αύγουστο του 2015. Επίσης, στα πλαίσια της μικρής αυτής τελετής, ο αρχηγός της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας, καθηγητής του ΑΠΘ, κ. Ι. Σειραδάκης έκανε μια σύντομη παρουσίαση του μοντέλου του Μηχανισμού των Αντικυθήρων τονίζοντας (για πρώτη φορά) τον εκπαιδευτικό κυρίως ρόλο του Μηχανισμού….

Διαβάστε περισσότερα

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά μια τεράστια μαύρη τρύπα στον γαλαξία

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων παρατήρησε ένα κοσμικό φαινόμενο που ποτέ πριν οι επιστήμονες δεν είχαν δει: να «βρέχει καταρρακτωδώς» διαγαλαξιακά νέφη ψυχρών αερίων μέσα σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα σε ένα μακρινό γαλαξία.
Στην ουσία, η μαύρη τρύπα «ρουφάει» τα αέρια στο εσωτερικό της. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκραντ Τρεμπλέϊ του Πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, χρησιμοποίησαν ένα από τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια στον κόσμο, τη διάταξη ALMA (Atacama Large Millimeter/submilliimter Array) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στην έρημο Ατακάμα της Χιλής….

Διαβάστε περισσότερα