Archive

Σ. Χόκινγκ: Η «απόδραση» από τη Γη αναγκαία για την επιβίωση της ανθρωπότητας

Το ανθρώπινο είδος δεν θα καταφέρει να επιβιώσει, αν σε μία χιλιετία δεν έχει προλάβει να βρει μία άλλη «κατοικία» στο διάστημα. Αυτό υποστήριξε ο διάσημος Βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ σε χθεσινή του διάλεξη στην Οξφόρδη, με θέμα την κοσμολογία.
Ο Χόκινγκ σημείωσε πως θα πρέπει να συνεχισθεί η διαστημική εξερεύνηση, για το μέλλον της ανθρωπότητας. «Δεν νομίζω πως θα επιβιώσουμε άλλα 1.000 χρόνια, αν στο μεταξύ δεν έχουμε δραπετεύσει από τον εύθραυστο πλανήτη μας», σημείωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent….

Διαβάστε περισσότερα

22ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας & Διαστημικής 2017

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, που έχει την έδρα της στο Βόλο, προκηρύσσει τον 22ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής για το σχολικό έτος 2016 – 2017.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η περαιτέρω ενασχόληση και εμβάθυνση των μαθητών στην επιστήμη της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και της Διαστημικής, η εξοικείωσή τους με τις θαυμαστές τελευταίες ανακαλύψεις των τεχνητών δορυφόρων κ.ά. παρατηρητηρίων και η επιβράβευση της ενδόμυχης και διερευνητικής αυτής προσπάθειάς τους…

Διαβάστε περισσότερα

Νέα θεωρία λύνει πέντε από τα μεγαλύτερα μυστήρια της φυσικής

Πέντε από τους πιο σημαντικούς και «επίμονους» γρίφους της φυσικής θα λύσει μία καινούρια προτεινόμενη θεωρία, στην περίπτωση που επαληθευτεί πειραματικά. Διατυπωμένο από ερευνητές από πανεπιστήμιο και ινστιτούτα στη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Αγγλία, το καινούριο μοντέλο υπόσχεται να δώσει απάντηση στους «γρίφους» της φύσης της σκοτεινής ύλης, του μηχανισμού πίσω από τον πληθωρισμό του σύμπαντος, της επικράτησης της ύλης έναντι της αντιύλης, των ταλαντώσεων των νετρίνων και το πρόβλημα της μη παραβίασης της συμμετρίας CP από την ισχυρή πυρηνική δύναμη…

Διαβάστε περισσότερα

Φαράγγια γεμάτα με υγρό μεθάνιο ανακαλύφθηκαν στον Τιτάνα

Παρόλο που ο Τιτάνας, ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου, καλύπτεται από πυκνή ατμόσφαιρα, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Cornell ανακάλυψαν πως στην επιφάνειά του υπάρχουν απότομα φαράγγια, τα οποία είναι γεμάτα με μεθάνιο σε υγρή μορφή.
Αν και ήταν ήδη γνωστό πως στον δορυφόρο υπάρχουν ρυάκια μεθανίου, χάρις στις εικόνες που είχε αποτυπώσει το διαστημόπλοιο Cassini, οι νέες παρατηρήσεις βασίσθηκαν στις μετρήσεις ύψους από το ραντάρ του σκάφους. Έτσι, οι ερευνητές διαπίστωσαν την ύπαρξη φαραγγιών, με βάθος εκατοντάδων μέτρων. Μάλιστα, εντόπισαν ανακλάσεις φωτός από τη βάση των φαραγγιών. Κάτι που αποδεικνύει για πρώτη φορά πως είναι γεμάτα με υγρές μάζες….

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Χρ. Ξενάκη : «Προσπάθειες ανίχνευσης ζωής σε εξωπλανήτες. Ένα νέο project της NASA»

«Προσπάθειες ανίχνευσης ζωής σε εξωπλανήτες – ένα νέο project της NASA», θα είναι το θέμα της ομιλίας της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, που θα γίνει την Κυριακή, 4η Δεκεμβρίου 2016, και ώρα 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γ. Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) με ομιλητή τον αντιπρόεδρο της Εταιρείας, κ. Χρίστο Ξενάκη, επίτιμο σχολικό σύμβουλο Φυσικών.
Πριν από τρεις μόλις δεκαετίες, δεν γνωρίζαμε αν υπήρχαν εξωπλανήτες, λέγαμε πιθανόν! Πριν πέντε μόλις χρόνια, δεν γνωρίζαμε αν υπήρχαν «γαιώδεις» πλανήτες. Σήμερα, γνωρίζουμε χιλιάδες εξωπλανήτες, εκ των οποίων δώδεκα είναι «γαιώδεις» και βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη του πλανητικού τους συστήματος, με μεγάλη πιθανότητα να περιέχουν νερό σε υγρή μορφή, οξυγόνο, άζωτο και ενδεχομένως, κάποια μορφή ζωής! Η σύγχρονη διαστημική τεχνολογία επιτρέπει, έμμεσα ή άμεσα, την ανίχνευση εξωπλανητών στο Γαλαξία μας. Έχουν ανακαλυφθεί 3500 περίπου εξωπλανήτες σε 2500 πλανητικά συστήματα, από τα οποία τα 600 είναι σύνθετα σαν το δικό μας…

Διαβάστε περισσότερα

Είναι η σκοτεινή ύλη μποζόνια, μήκους κύματος 3000 ετών φωτός;

Πριν από μερικές ημέρες στην αναδημοσίευση με τίτλο «Σχετικά με την ανίχνευση των αξιονίων», είδαμε τις προσπάθειες των φυσικών, για την ανίχνευση αξιονίων με τον ανιχνευτή ADMX, αλλά και τις πρόσφατες θεωρητικές προσομοιώσεις που δίνουν εκτιμήσεις σχετικά με την μάζα αυτών των υποθετικών (προς το παρόν) σωματιδίων. Ορισμένοι φυσικοί ελπίζουν ότι τα αξιόνια θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια καλή ερμηνεία για την σκοτεινή ύλη που αποτελεί το 27% του περιεχομένου του σύμπαντος. Το πείραμα ADMX σχεδιάστηκε για την ανίχνευση αξιονίων των οποίων η μάζα είναι τάξης μεγέθους μικρο-ηλεκτρονιοβόλτ (μeV)…

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρώθηκε η συναρμολόγηση του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb

Πριν από περίπου 20 χρόνια, επιστήμονες ξεκίνησαν τη συναρμολόγηση του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb Telescope (JWST), το οποίο προοριζόταν για «διάδοχος» του Hubble. Μόλις χθες, οι τεχνικοί της NASA ανακοίνωσαν πως τελείωσαν την κατασκευή του JWST, ώστε να ξεκινήσουν οι δοκιμές πριν από την προγραμματισμένη εκτόξευσή του, τον Οκτώβριο του 2018. «Γιορτάζουμε την ολοκλήρωση του τηλεσκοπίου και είμαστε έτοιμοι να αποδείξουμε πως λειτουργεί», ανέφερε ο Τζον Μάθερ, αστροφυσικός και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του τηλεσκοπίου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η NASA χθες στο Διαστημικό Κέντρο Goddard. «Έπειτα από 20 χρόνια καινοτομίας και σκληρής δουλειάς, ανοίγουμε ένα νέο πεδίο στην αστρονομία»…

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία «όσφρησης» ζωής για μελλοντικούς ρομποτικούς εξερευνητές του Άρη

Ένας αισθητήρας που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 2000 για τον αμερικανικό στρατό, με σκοπό τον εντοπισμό παθογόνων μικροοργανισμών και τοξινών στον αέρα, ίσως αποδειχθεί κρίσιμος στον εντοπισμό εξωγήινης ζωής σε μία μελλοντική μη επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη Άρη. Ο αισθητήρας ονομάζεται BILI (Bio-Indicator Lidar Instrument) και βασίζεται σε δύο υπεριώδη λέιζερ, ενώ θα εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι παρόλο οι άνεμοι στον Κόκκινο Πλανήτη δεν είναι ιδιαίτερα ισχυροί, η σκόνη που καλύπτει την επιφάνεια του πλανήτη είναι αρκετά ψιλή, με συνέπεια να σχηματίζονται συχνά σύννεφα σκόνης….

Διαβάστε περισσότερα

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη «φωτογράφηση» μιας μαύρης τρύπας

Για πρώτη φορά, την επόμενη άνοιξη ένα δίκτυο εννέα επίγειων ραδιοηλεσκοπίων θα αποπειραθεί να απαθανατίσει το «προφίλ» μιας μαύρης τρύπας. Στόχος του Event Horizon Telescope (ΕΗΤ), όπως ονομάζεται το πρότζεκτ, είναι να «φωτογραφήσει» τον Τοξότη Α*, τη μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ένα αρκετά μεγάλο μέρος της τεχνικής προετοιμασίας. Έτσι, οι επιστήμονες εκτιμούν πως τον Απρίλιο του 2017 θα καταφέρουν να φωτογραφήσουν για πρώτη φορά μία μαύρη τρύπα. Οι μαύρες τρύπες είναι τα «απομεινάρια» πολύ μεγάλων άστρων, τα οποία έχουν τόσο μεγάλη πυκνότητα που «καταπίνουν» οποιοδήποτε φωτόνιο ή σώμα βρεθεί στην εμβέλεια του πανίσχυρου βαρυτικού τους πεδίου, ή αλλιώς στον ορίζοντα γεγονότων, όπως ονομάζεται….

Διαβάστε περισσότερα

Νοέμβριος 2016

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 9:52 μμ. Καθώς αρχίζει να βραδιάζει, θα δείτε τη μισοφωτισμένη Σελήνη στο νότο, περίπου 45 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα. Ο δορυφόρος μας βρίσκεται ανάμεσα στον Υδροχόο και τον Αιγόκερο. Ο Άρης είναι αρκετά μακριά, στα δεξιά και κάτω από τη Σελήνη. Ο Αλτάιρ είναι δυο φορές πιο μακριά, πάνω και στα δεξιά της Σελήνης. Παρόλο που ο Δίας ήταν σε σύνοδο με τον Ήλιο στα τέλη Σεπτεμβρίου, έχει ήδη επιστρέψει στον ουρανό πριν την αυγή. Ο γιγάντιος πλανήτης ανατέλλει σχεδόν τρεις ώρες πριν από τον Ήλιο και ανεβαίνει περίπου 15° πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα στην αρχή του λυκαυγούς. Ο Δίας λάμπει με μέγεθος -1,7 και ο δίσκος του έχει φαινόμενη διάμετρο 32″….

Διαβάστε περισσότερα