Archive

Σχέδια για νανοδιαστημόπλοια που θα φτάσουν στο Άλφα του Κενταύρου σε 20 χρόνια

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του IEEE Spectrum, η εν λόγω έρευνα παρουσιάστηκε στο International Electron Devices Meeting στο Σαν Φρανσίσκο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, εάν ένα τσιπ πυριτίου χρησιμοποιηθεί ως διαστημόπλοιο, εκτιμάται πως θα μπορούσε να ταξιδεύει με ταχύτητα του 1/5 αυτής του φωτός και να φτάσει το κοντινότερο σε εμάς άστρο μέσα σεο «μόλις» 20 χρόνια- δηλαδή 100 φορές πιο γρήγορα από ό,τι θα μπορούσε να το κάνει ένα «συμβατικό» διαστημόπλοιο, βάσει των σημερινών τεχνολογιών….

Διαβάστε περισσότερα

Οι φάσεις της Σελήνης για το 2017

Animation που απεικονίζει τις φάσεις της Σελήνης για όλο το 2017 ανά μία ώρα, με κάθε μήνα να έχει συμπιεστεί σε 24 δευτερόλεπτα. Έχουν ληφθεί υπ’ όψιν υψομετρικά δεδομένα από το όργανο LOLA (Lunar Orbiter Laser Altimeter) της αποστολής LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) για την πιστή απόδοση των σκιών…

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία – Δ. Βαβουγυιός
«Βαρυτικά Κύματα και φυσικές τους εφαρμογές»

Την έναρξη της νέας χρονιάς, η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, την εγκαινιάζει με μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική ομιλία του καθηγητού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Διονυσίου Βαβουγυιού με θέμα: «Βαρυτικά Κύματα και φυσικές τους εφαρμογές». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο), την Κυριακή 8η Ιανουαρίου 2017 και ώρα 8 μ.μ.) Η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας που προτάθηκε από τον Einstein, στα 1915, αποτελεί μια από τις πλέον επαναστατικές θεωρίες της εποχής μας. Οι συνέπειές της ανατρέπουν αντιλήψεις που προήλθαν τόσο από την εμπειρία της καθημερινής μας ζωής, αλλά και από πορίσματα άλλων επιστημονικών κλάδων, που βρίσκονται σε ισχύ επί των ημερών μας. Η ομορφιά, η απλότητα και η λογική της είναι απαραίτητες για την ουσιαστική κατανόηση μιας πλειάδας φαινομένων που απασχολούν την αστροφυσική και την κοσμολογία και παρά το γεγονός ότι δεν έχει πλήρως επιβεβαιωθεί πειραματικά, πρόκειται στα χρόνια που θα έλθουν να μας προσφέρει βαθιά κατανόηση της δομής του χωροχρόνου που αποτελεί την αρένα στην οποία αλληλεπιδρούν τα σωματίδια αλλά και η ανθρωπότητα αυτή καθαυτή…

Διαβάστε περισσότερα

Ενδείξεις παραβίασης της Γενικής Σχετικότητας από το ίδιο πείραμα που δικαίωσε τον Αϊνστάιν

Οι δύο ανιχνευτές Advanced LIGO στις ΗΠΑ πέρασαν στην ιστορία τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν έγιναν οι πρώτοι που κατέγραψαν σήματα βαρυτικών κυμάτων, και έτσι επιβεβαίωσαν μία από τις λίγες προβλέψεις της Γενικής Σχετικότητας που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν επαληθευτεί πειραματικά. Σύμφωνα ωστόσο με επιστήμονες από ιδρύματα στον Καναδά και το Ιράν, είναι πιθανό η συμβολή τους στη φυσική να αποδειχθεί τελικά ακόμη πιο καταλυτική. Κι αυτό γιατί στις ίδιες καταγραφές φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις πως η θεωρία του Αϊνστάιν δεν έχει καθολική ισχύ, αφού παραβιάζεται στις περιοχές γύρω από τις μαύρες τρύπες….

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Αστρονομίας
εξ αποστάσεως
Α ν α κ ο ί ν ω σ η

Αρχίζουν και φέτος, για 3η συνεχή χρονιά τα μαθήματα της «Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως», της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, που έχει την έδρα της στο Βόλο. Θα λειτουργήσουν τρεις τάξεις με προοδευτικά δυσκολότερα θέματα.

Οι εγγραφές γίνονται ολόκληρο τον Ιανουάριο με την κατάθεση του ποσού την 1ης εκ των τριών δόσεων, των 15 ευρώ (ή 39 ευρώ εφάπαξ) και αμέσως στέλνεται στους μαθητές το αντίστοιχο διδακτικό βιβλίο. Οι άλλες δύο δόσεις καταβάλλονται το Μάρτιο και το Μάιο, πριν από τις γραπτές εξετάσεις. Εάν δεν καταβληθούν, ο μαθητής δεν έχει πρόσβαση στα βιντεομαθήματα και στους διαγωνισμούς.

Τα μαθήματα είναι βιντεοσκοπημένα και μπορούν να τα δουν οι μαθητές μπαίνοντας στην αντίστοιχη ιστοσελίδα με τον κωδικό τους, που θα πάρουν μόλις εγγραφούν. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην σχετική εγκύκλιο της Εταιρείας.

Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τις εγγραφές και τη λειτουργία της σχολής….

Διαβάστε περισσότερα

Η Γη δεν προστατεύεται από μια πρόσκρουση κομήτη ή αστεροειδούς

Η ανθρωπότητα είναι δυστυχώς απροετοίμαστη για μια ξαφνική επαπειλούμενη πρόσκρουση κομήτη ή αστεροειδούς στη Γη, προειδοποίησε ένας επιστήμονας της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).
Μιλώντας στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian», ο δρ Τζόζεφ Ναθ του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard ανέφερε ότι παρότι οι δυνητικά επικίνδυνοι κομήτες και αστεροειδείς είναι υπερβολικά σπάνιοι, μια πρόσκρουση στον πλανήτη μας θα μπορούσε να εξαφανίσει τον ανθρώπινο πολιτισμό. Γι’ αυτό, ως μέτρα προφύλαξης, ο κ. Ναθ πρότεινε η NASA να κατασκευάσει έναν πύραυλο αποτροπής, ο οποίος θα είναι έτοιμος για παν ενδεχόμενο, καθώς και ένα διαστημικό σκάφος παρατήρησης…

Διαβάστε περισσότερα

H ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων σημαντικότερη εξέλιξη στη Φυσική το 2016

Ήταν βέβαια αναμενόμενο: η ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων που επιβεβαίωσε φέτος μια από τις τελευταίες προβλέψεις του Αϊνστάιν ανακηρύχθηκε η κορυφαία ανακάλυψη στη Φυσική για το 2016 από το περιοδικό Physics World.
Τα βαρυτικά κύματα είναι «ρυτιδώσεις» του χωροχρόνου, που προκαλούνται από βίαια κοσμικά συμβάντα, όπως η σύγκρουση μεταξύ μαύρων οπών. Είχαν προβλεφθεί θεωρητικά στο πλαίσιο της Γενικής Σχετικότητας, ανιχνεύθηκαν όμως για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο από τους ανιχνευτές LIGO στις ΗΠΑ. Περισσότερα από 80 πανεπιστήμια και άλλοι ερευνητικοί φορείς από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στην κοινοπραξία LIGO, με επικεφαλής ερευνητές από τα αμερικανικά πανεπιστήμια ΜΙΤ και Caltech….

Διαβάστε περισσότερα

Ανθρώπινη αποικία στον Τιτάνα

Παρ’ όλα αυτά, ο Τιτάνας ίσως είναι το μόνο μέρος του ηλιακού μας συστήματος, στο οποίο είναι δυνατόν να κατασκευάσουμε μια μόνιμη και αυτάρκη ανθρώπινη αποικία. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουμε αφού εξετάσουμε τους πλανήτες (και τους δορυφόρους τους) στο πλανητικό μας σύστημα με έναν νέο τρόπο: οικολογικά. Πως πρέπει να είναι ο κατάλληλος βιότοπος για μια ανθρώπινη αποικία στο μέλλον; Υποθέτουμε ότι η ανθρώπινη φύση θα παραμείνει η ίδια. Οι άνθρωποι του μέλλοντος θα έχουν τα ίδια κίνητρα και ανάγκες που έχουμε τώρα. Μιλώντας πρακτικά, το σπίτι τους θα πρέπει να διαθέτει άφθονη ενέργεια, κατάλληλες θερμοκρασίες και προστασία από τους κινδύνους του διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης και της κοσμικής ακτινοβολίας, για την οποία νέες μελέτες δείχνουν ότι είναι αναπόφευκτα επικίνδυνη για βιολογικά όντα όπως ο άνθρωπος…

Διαβάστε περισσότερα

Εmdrive: Παραβιάζοντας τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα

Το ΕmDrive δεν έχει καμιά σχέση με αυτή την διαδικασία. Πρόκειται για μια ασύμμετρη κλειστή κοιλότητα στην οποία βρίσκονται παγιδευμένα μικροκύματα, ως στάσιμα ηλεκτρομαγνητικά κύματα – κάτι σαν … φούρνος μικροκυμάτων. Και χωρίς να διαφεύγει-εκτοξεύεται από την κοιλότητα ύλη ή ακτινοβολία, το ΕmDrive καταφέρνει μυστηριωδώς να προωθηθεί, έστω και λίγο. Σύμφωνα με την φυσική που γνωρίζουμε δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια ώθηση. Σε παλαιότερα αντίστοιχα πειράματα με τον κινητήρα ΕmDrive, κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι πιθανώς η μικρή ώθηση που παρατηρήθηκε να οφειλόταν στην θέρμανση της μηχανής, η οποία με τη σειρά της θέρμαινε τον περιβάλλοντα αέρα…

Διαβάστε περισσότερα

Δεκέμβριος 2016

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 9:52 μμ. Καθώς αρχίζει να βραδιάζει, θα δείτε τη μισοφωτισμένη Σελήνη στο νότο, περίπου 45 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα. Ο δορυφόρος μας βρίσκεται ανάμεσα στον Υδροχόο και τον Αιγόκερο. Ο Άρης είναι αρκετά μακριά, στα δεξιά και κάτω από τη Σελήνη. Ο Αλτάιρ είναι δυο φορές πιο μακριά, πάνω και στα δεξιά της Σελήνης. Παρόλο που ο Δίας ήταν σε σύνοδο με τον Ήλιο στα τέλη Σεπτεμβρίου, έχει ήδη επιστρέψει στον ουρανό πριν την αυγή. Ο γιγάντιος πλανήτης ανατέλλει σχεδόν τρεις ώρες πριν από τον Ήλιο και ανεβαίνει περίπου 15° πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα στην αρχή του λυκαυγούς. Ο Δίας λάμπει με μέγεθος -1,7 και ο δίσκος του έχει φαινόμενη διάμετρο 32″….

Διαβάστε περισσότερα