Archive

Μικρές μετρήσεις πάνω από 12 χρόνια , επιβεβαιώνουν την κίνηση μελανών οπών σε τροχιές.

Σε μια πρωτοποριακή μελέτη για πάνω από δέκα χρόνια, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει δύο υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, σε απόσταση εκατοντάδων εκατομμύριων έτων φωτός από τη Γη, να κινούνται σε τροχιά η μια γύρω από την άλλη.
«Για πολύ καιρό ψάχναμε στο διάστημα για να βρούμε ένα ζευγάρι από αυτές τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες σε τροχιά ως αποτελεσμα της συγχώνευσης δύο γαλαξιών», δήλωσε ο καθηγητής Greg Taylor του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού…

Διαβάστε περισσότερα

Χόκινγκ: Ο εποικισμός άλλων πλανητών προϋπόθεση για την επιβίωση της ανθρωπότητας

Το μέλλον του ανθρώπινου είδους «περνά» από την κατάκτηση του διαστήματος, καθώς η Γη απειλείται από την κλιματική αλλαγή και την εξάντληση των φυσικών πόρων. Αυτό υποστήριξε ο διάσημος θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, σε χθεσινή του ομιλία στο φεστιβάλ Starmus στο Τροντχάιμ της Νορβηγίας, η οποία είχε τίτλο «Το μέλλον της ανθρωπότητας. Ήρθε η ώρα να εξερευνήσουμε άλλα ηλιακά συστήματα. Η διασπορά μας είναι η μόνη λύση που θα μπορούσε να μας σώσει από τους ίδιους τους εαυτούς μας. Είμαι πεπεισμένος πως ο άνθρωπος πρέπει να φύγει από τη Γη», σημείωσε χαρακτηριστικά….

Διαβάστε περισσότερα

Ιούνιος 2017

Ο Κρόνος φτάνει σε αντίθεση στις 15 Ιουνίου, πράγμα που σημαίνει ότι ο δακτυλιοειδής πλανήτης θα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Ήλιο στον ουρανό όπως φαίνεται από τη Γη. Από τη στιγμή που ο Κρόνος θα ανέβει στο ηλιοβασίλεμα και θα βρεθεί στην ανατολή του ηλίου, είναι η καλύτερη νύχτα του χρόνου για να παρατηρήσετε τον μακρινό πλανήτη. Οι εβδομάδες πριν και μετά την αντίθεση θα παρέχουν επίσης μεγάλες ευκαιρίες για να δείτε τον Κρόνο με ένα τηλεσκόπιο. Χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε τηλεσκόπιο για να δείτε τον Κρόνο και τους θεαματικούς δακτυλίους του, καθώς και τα φωτεινότερα φεγγάρια, όπως τον 8ου μεγέθους Τιτάνα. Μεγαλύτερα τηλεσκόπια και σκοτεινός ουρανός θα σας βοηθήσουν να δείτε τη λεπτή απόσταση μεταξύ των δακτυλίων του Κρόνου, που ονομάζεται Cassini Division….

Διαβάστε περισσότερα

To Hubble βρίσκει τεράστιους γαλαξίες που προσανατολίζονται με τον περιβάλλοντα χώρο

Καθώς το σύμπαν επεκτάθηκε μετά την Μεγάλη Έκρηξη, οι γαλαξίες εξαπλώθηκαν και πολλοί από αυτούς συγκεντρώθηκαν σε γιγαντιαίες συστάδες που μπορούν να θεωρηθούν ως “αστικά κέντρα” του Κόσμου. Και ενώ οι περισσότεροι γαλαξίες δεν έχουν ευδιάκριτο μοτίβο στον προσανατολισμό τους μέσα στον περιβάλλοντα χώρο τους, μερικοί από τους μεγαλύτερους γαλαξίες που είναι γνωστοί , συχνά εντοπίζονται να “δείχνουν” προς τους γείτονές τους. Οι αστρονόμοι έχουν από καιρό αμηχανία εξαιτίας αυτού του προσανατολισμού των τεράστιων γαλαξιών, χωρίς να γνωρίζουν πώς ή πότε συνέβη αυτό….

Διαβάστε περισσότερα

Ρεκόρ στις κβαντικές τηλεπικοινωνίες από κινεζικό δορυφόρο

Η κβαντική διεμπλοκή (quantum entanglement) είναι το παράξενο φαινόμενο όπου σωματίδια όπως φωτόνια ή ηλεκτρόνια «συνδέονται»: Όταν τα σωματίδια είναι εμπλεγμένα, μπορεί να διαπιστωθεί ποια είναι η κβαντική κατάσταση του ενός εάν γνωρίζουμε την κατάσταση του άλλου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως τα σωματίδια μπορούν να επικοινωνούν άμεσα μεταξύ τους, όσο μακριά και να είναι το ένα από το άλλο. Το εξωτικό αυτό φαινόμενο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για σκοπούς άμεσης επικοινωνίας στη Γη ή πέρα από αυτή….

Διαβάστε περισσότερα

Τριγμοί σε “κεντρικό δόγμα” της φυσικής από ενδείξεις τριών πειραμάτων

“Εντυπωσιακά παρόμοια” αποτελέσματα προέκυψαν από τρία ανεξάρτητα πειράματα στις ΗΠΑ, στο CERN και την Ιαπωνία, τα οποία φαίνεται να αποτελούν ενδείξεις για την παραβίαση ενός φαινομένου που δεν συμβαδίζει με το Καθιερωμένο Πρότυπο της φυσικής. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται λεπτονική καθολικότητα και είναι θεμελιώδες στο Καθιερωμένο Πρότυπο, δηλαδή το μοντέλο που περιγράφει τους “δομικούς λίθους” της ύλης και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις, εκτός από τη βαρύτητα….

Διαβάστε περισσότερα

Αστρονομική Εκδήλωση στη Νέα Ιωνία Βόλου Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017

Το Κέντρο Στήριξης Ρομά της κοινωφελούς επιχείρησης ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, με τη συνεργασία της  Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος που εδρεύει στο Βόλο,  το 10ο  Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας Βόλου και το Εργαστήρι Εκπαίδευσης & Επικοινωνίας σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργανώνει την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017  αστρονομική εκδήλωση με θέμα τον νυχτερινό ουρανό.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στους χώρους  του 10ου  Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας στο Αλιβέρι (τέρμα Βενιζέλου, Ν. Ιωνία, απέναντι από την Αστυνομική Διεύθυνση) και περιλαμβάνει :
Για παιδιά σχολικής ηλικίας ( Νηπιαγωγείο και Δημοτικό),
          19.30-21.00.  Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με κατασκευές, αφηγήσεις και
          παιχνίδια εμπνευσμένα από τον έναστρο ουρανό.
Για το ευρύ κοινό κάθε ηλικίας…

Διαβάστε περισσότερα

Επιβεβαίωση φαινομένου της Γενικής Σχετικότητας που ο Αϊνστάιν θεωρούσε αδύνατον να παρατηρηθεί

Μία διεθνής ομάδα αστρονόμων επιβεβαίωσε με παρατηρησιακά δεδομένα πως ένα μακρινό άστρο φαίνεται να βρίσκεται σε διαφορετική θέση στον ουρανό, αν και ανάμεσα σε αυτό και τη Γη παρεμβάλλεται ένα άλλο άστρο το οποίο εκτρέπει το φως του, χωρίς να χρειάζεται τα δύο σώματα να βρίσκονται ακριβώς στην ίδια ευθεία. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα, αφού, αν και το φαινόμενο αυτό προβλέπεται από τη Γενική Σχετικότητα, ο «πατέρας» αυτής της θεωρίας, δηλαδή ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, θεωρούσε ότι ήταν αδύνατον να παρατηρηθεί….

Διαβάστε περισσότερα

Θεόρατοι κυκλώνες η νέα αναπάντεχη ανακάλυψη του Juno στον Δία

Νέα ερωτηματικά έκρυβαν για τους επιστήμονες τα δεδομένα που έφτασαν από το διαστημόπλοιο Juno, μετά την τελευταία κοντινή του διέλευση από τον πλανήτη. Ανάμεσα σε αυτά, οι τεράστιοι και εντυπωσιακοί κυκλώνες που αποτύπωσε το σκάφος, περνώντας από τους δύο πόλους του Δία. Το Juno έφτασε στον πλανήτη το περασμένο καλοκαίρι. Είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που θα εξετάσει τους πόλους του από τόσο μικρή απόσταση. Περιφέρεται σε τροχιά που, κάθε 53 ημέρες, το φέρνει σε «απόσταση αναπνοής» από τα νέφη στην ανώτερη ατμόσφαιρα του Δία. Όταν ολοκληρώσει κάθε «επίσκεψή» του, στέλνει στη Γη τα στοιχεία που συνέλεξε….

Διαβάστε περισσότερα