Archive

Αστρονομία χωρίς φως

Σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας, η βαρύτητα δρα σαν ρεύματα στον ωκεανό του χωροχρόνου, τραβώντας απαλά τους πλανήτες και τα αστέρια. Τα βαρυτικά κύματα είναι σαν διπλώσεις κυματισμών σε αυτόν τον κοσμικό ωκεανό, που παράγονται είτε από δυαδικά αστέρια νετρονίων που περιστρέφονται το ένα γύρω και δίπλα στο άλλο, είτε από εκρήξεις σουπερνόβα ή ακόμη και συστροφές μαύρων τρυπών σε ένα σπιράλ θανάτου πριν να συγκρουστούν. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσετε βαρυτικά κύματα. Σταθείτε όρθιοι και γυρίστε μια φορά και αμέσως έχετε κάνει ένα (βαθιά αδύναμο) βαρυτικό κύμα. Αλλά μερικά πράγματα κάνουν εξαιρετικά ισχυρά κύματα, όπως οι τρεις συγκρούσεις μεταξύ μαύρων τρυπών που ανιχνεύθηκαν από το παρατηρητήριο βαρυτικών κυμάτων (LIGO)…

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύφθηκαν 8 γαλαξίες με παράξενο σχήμα

Οι περισσότεροι γαλαξίες στο σύμπαν είναι ελλειπτικοί ή σπειροειδείς, υπάρχουν όμως και μερικοί πολύ πιο σπάνιοι, που έχουν σχήμα πούρου ή αδραχτιού. Έως τώρα είχαν βρεθεί μόνο 12 τέτοιοι, αλλά μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής μια Ελληνίδα ανακάλυψαν άλλους οκτώ, ανεβάζοντας πλέον σε 20 το συνολικό αριθμό τους. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Αθανασία Τάτση, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής Astronomy & Astrophysics….

Διαβάστε περισσότερα

Οι μυστικοί ωκεανοί του ηλιακού μας συστήματος

«Οι μυστικοί ωκεανοί του ηλιακού μας συστήματος» θα είναι το θέμα της ομιλίας του κ. Σεραφείμ Σπανού την Κυριακή, 5η Νοεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο. Τον Σεπτέμβριο του 2016 το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, έστειλε εικόνες της Ευρώπης, ενός από τους μεγαλύτερους δορυφόρους της, που υποδεικνύουν πίδακες παγοκρυστάλλων στην επιφάνεια της. Η διάλεξη αποτελεί μια περιήγηση στον κόσμο των ουρανίων σωμάτων που «επιβεβαιωμένα» διαθέτουν ή διέθεταν κάποτε ωκεανούς νερού κάτω από το πυκνό στρώμα πάγου που τους περιβάλλει…

Διαβάστε περισσότερα

Ένας δακτύλιος γύρω από τον εξωτικό πλανήτη-νάνο Χαουμέια

Η Χαουμέια (Haumea) είναι ένας πλανήτης νάνος (με δυο δορυφόρους) που βρίσκεται στην Ζώνη του Κάιπερ και έχει μάζα το ένα τρίτο αυτής του Πλούτωνα. Ανακαλύφθηκε το 2004, αλλά υπάρχει διαμάχη ως προς το ποιος την ανακάλυψε. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2008 ταξινομήθηκε ως πλανήτης νάνος και πήρε το όνομα Χαουμέια. Από τους τέσσερις νάνους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος (Πλούτωνας, Έρις, Μακεμάκε, Χαουμέια), οι οποίοι έχουν τροχιές γύρω από τον Ήλιο σε μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι ο Ποσειδώνας, η τελευταία, είναι το λιγότερο γνωστό αλλά το πιο ασυνήθιστο ουράνιο σώμα..

Διαβάστε περισσότερα

Το Ligo ανιχνεύει τη συνένωση αστέρων νετρονίων…

Στις 17 Αυγούστου, η Μητέρα Φύση έδωσε ένα δώρο στους αστρονόμους τόσο πολύτιμο που κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί: τα κύματα βαρύτητας δύο αστέρων νετρονίων που στρέφουν προς τα μέσα και βρίσκονταν σε φάση συγχώνευσης, έδωσαν λίγο αργότερα και μια έκρηξη ακτίνων γάμα από το ίδιο κομμάτι του ουρανού. Αυτός ο διπλός κοσμικός “χαμός” ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα 16 Οκτωβρίου, μετά από σχεδόν δύο μήνες φημών. Αποδεικνύει μάλιστα μια μακρόχρονη θεωρία περί μιας αινιγματικής τάξης κοσμικών κατακλυσμών ενώ εδραιώνει ταυτόχρονα και μια νέα επαναστατική εποχή, την εποχή της αστρονομίας πολλαπλών μηνυμάτων….

Διαβάστε περισσότερα

Ο αστροφυσικός Αθ. Οικονόμου αποκαλύπτει μυστικά της Αφροδίτης

Πριν από μερικές ημέρες βρισκόταν στα άδυτα της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, ως ένας από τους τρεις «σοφούς» της ΝΑΣΑ που έχουν αναλάβει την προετοιμασία της μη επανδρωμένης αποστολής που θα γίνει το 2027 στον πλανήτη Αφροδίτη. Σήμερα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ τον συνάντησε στην Κοζάνη, στην έδρα της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας, όπου με ορισμένους πιστούς του συνεργάτες προσπαθεί να προωθήσει την υλοποίηση ενός οράματος ζωής: τη δημιουργία αστρονομικού πάρκου με αστεροσκοπείο, για ερασιτεχνικούς και επιστημονικούς σκοπούς, πάνω από το χωριό Ζιάκα Γρεβενών, στην κορυφή του Όρλιακα, όπου μικρός ατένιζε, τις νύκτες του καλοκαιριού, τον έναστρο ουρανό….

Διαβάστε περισσότερα

Η χαμένη ατμόσφαιρα της Σελήνης

Σήμερα η Σελήνη δεν διαθέτει ατμόσφαιρα – ή μάλλον για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, έχει μόλις κάποια σχεδόν ανεπαίσθητα ίχνη ατμόσφαιρας. Μέχρι πρόσφατα οι αστροφυσικοί πίστευαν ότι βρισκόταν σε αυτήν την κατάσταση εξ αρχής, όμως τον περασμένο Ιούνιο μια μελέτη αποκάλυψε ότι αμέσως μετά τη γέννησή του, πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, ο δορυφόρος μας διέθετε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μια αραιή ατμόσφαιρα, αποτελούμενη κυρίως από νάτριο, χάρη στους ωκεανούς από μάγμα που κάλυπταν αρχικά την επιφάνειά του….

Διαβάστε περισσότερα

Αυτά είναι τα μελλοντικά διαστημικά ταξίδια που θα πραγματοποιήσει η ανθρωπότητα

Μετά την πρόσφατη «αυτοκτονία» του Cassini στον Κρόνο, τι έπεται; Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA), η ευρωπαϊκή (ESA), η ιαπωνική (JAXA) και άλλες, έχουν ουκ λίγα σχέδια για αποστολές στο διάστημα τα επόμενα χρόνια. Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή -με χρονολογική σειρά- των σημαντικότερων από αυτές τις νέες μελλοντικές αποστολές και όσες βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν και θα φθάσουν τα επόμενα χρόνια στο στόχο τους, άλλες πιο κοντά στη Γη και άλλες στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος. Σίγουρα δεν θα πλήξουμε!…

Διαβάστε περισσότερα

Αστρονομική εκδήλωση την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στο 2ο Λύκειο Βόλου

Το 2ο Λύκειο Βόλου σε συνεργασία με την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, οργανώνουν αστρονομική εκδήλωση την Παρασκευή 6/10/2017 και ώρα 21:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
Σύντομη εισαγωγή στη μορφολογία των επιφανειακών χαρακτηριστικών του φυσικού δορυφόρου μας, Ξενάγηση στον έναστρο ουρανό και παρατήρηση της σελήνης με τηλεσκόπια στο προαύλιο του σχολείου, Εκθεση στερεοσκοπικών φωτογραφιών του ουρανού και της σελήνης του κ. Ευστάθιου Ζαφραντζά, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας Αστρονομίας και Διαστήματος. Κατά την παρατήρηση της Σελήνης θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός χαρτογράφησης των επιφανειακών λεπτομερειών του δορυφόρου μας με έπαθλο ένα βιβλίο από τις εκδόσεις της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος….

Διαβάστε περισσότερα

Νόμπελ Φυσικής για τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων

Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε το μεσημέρι της 3ης Οκτωβρίου 2017 ότι το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2017 απονέμεται κατά το ήμισυ στον καθηγητή Rainer Weiss του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), και κατά το άλλο ήμισυ στους καθηγητές Barry C. Barich του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια (Cal Tech), Kip Thorne του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια (Cal Tech). Οι ερευνητές αυτοί πρωτοστάτησαν στη δημιουργία και την ανάπτυξη των ειδικών παρατηρητηρίων LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) τα οποία εντόπισαν και τελικά απέδειξαν την πραγματικότητα της ύπαρξης των βαρυτικών κυμάτων που είχε προβλέψει η Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας του Albert Einstein από το 1916…

Διαβάστε περισσότερα