ΙΣΤΟΡΙΚΟ

1990

Σεπτέμβριος. Γίνεται η πρώτη συνάντηση αλληλογνωριμίας και προβληματισμών, περίπου 10 ατόμων, στα Γραφεία του 1ου Λυκείου Βόλου. Η συνάντηση έχει ως σκοπό τη σύμπηξη μιας ομάδας για την οργανωμένη παρατήρηση με τηλεσκόπια, του έναστρου ουρανού και των ουρανίων φαινομένων.
Δεκέμβριος. Πραγματοποιείται δεύτερη συνάντηση της διευρυμένης πλέον ομάδας, κατά την οποία εκλέγεται μια προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή αποτελούμενη από τους: Φλιτρή Γιάννη, Μαυρομμάτη Κώστα, Λαμπράκη Γιάννη, Τσατσαράγκο Γιάννη και Καλαντζή Γιάννη. Η Επιτροπή έχει σκοπό τη σύνταξη ενός καταστατικού για την ίδρυση Συλλόγου και τη διενέργεια της καταστατικής Γενικής Συνέλευσης.

1991

Απρίλιος. Τις ημέρες του Πάσχα πραγματοποιείται η πρώτη επίσημη εκδήλωση του υπό ίδρυση Συλλόγου με τη διάλεξη του Νίκου Πράντζου στη «Βιβλιοθήκη Κυριαζή» και με θέμα: «Η ζωή και ο θάνατος των άστρων». Τότε γίνεται και η πρώτη ανακοίνωση προς το κοινό για την ίδρυση του Συλλόγου.
11/6 Οργανώνεται η πρώτη αστροβραδιά στο προαύλιο του 1ου Λυκείου για την παρατήρηση της συνόδου των τριών πλανητών Αφροδίτης, Άρη και Δία.
26/8 Το μεσημέρι οργανώνεται στο προαύλιο του 1ου Λυκείου Βόλου παρατήρηση των κηλίδων του Ήλιου.
Οκτώβριος. Εκδίδεται, σε Α4 μέγεθος, το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Ουρανός» με 10 σελίδες και κυκλοφορεί πολυγραφημένο σε όλα τα Μέλη και σε μερικούς φίλους της αστρονομίας. Τη σελιδοποίηση έχει αναλάβει ο Τσατσαράγκος Ιωάννης
25/11 Πραγματοποιείται η καταστατική Γενική Συνέλευση και αποφασίζεται ο Σύλλογος να ονομασθεί «Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος» με έδρα το Βόλο. Η ίδια Διοικούσα Επιτροπή εξουσιοδοτείται για να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση της Εταιρείας και δικηγόρος ορίζεται ο Μπρούζος Δημήτριος.

1992

Ιανουάριος. Εκδίδεται το 2ο τεύχος του «Ουρανού» με 12 σελίδες που περιέχει ενημερωτικά σημειώματα, αστρονομικά νέα, αστρονομικά άρθρα, βιβλιοκριτική και αστροεφημερίδα, που την επιμελείται ο Καλαντζής Γιάννης.
5/5 Πραγματοποιείται παρατήρηση του Κρόνου με τηλεσκόπια από το λόφο της Γορίτσας.
17/8 Στα Χάνια Πηλίου, στο πλάτωμα προς τις Αγριόλευκες πραγματοποιείται η πρώτη αστροβραδιά της Εταιρείας, η οποία συνοδεύεται με συνεστίαση όλων των παρευρισκομένων. Κατά τη διάρκειά της μίλησαν διάφορα Μέλη, ιδιαίτερα του εξωτερικού .
5/10 Στην πρώτη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας εκλέγεται το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, που το αποτελούν οι: Μαυρομμάτης Κώστας, πρόεδρος, Φλιτρής Γιάννης, αντιπρόεδρος, Λαμπράκης Γιάννης, γραμματέας, Καλαντζής Γιάννης, ταμίας, Τσατσαράγκος Γιάννης, αναπληρωτής γραμματέας, Αγιώτης Αποστόλης, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και Αξελός Θέμις, υπεύθυνος υλικού.
3/11 Αρχίζουν τα μηνιαία «ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» με ομιλία στην αίθουσα αστρονομίας του 1ου Λυκείου από το μαθηματικό Μαυρομμάτη Κωνσταντίνο και με θέμα: «Μια ματιά στο θαυμάσιο και απέραντο Σύμπαν».
5/12 Ομιλία του Λαμπράκη Ιωάννη, στην αίθουσα αστρονομίας, με θέμα: «Οι εκλείψεις του Ήλιου και της Σελήνης».

1993

12/1 Ομιλία του Ιωάννη Γεωργατζή, στην αίθουσα αστρονομίας του 1ου Λυκείου Βόλου, με θέμα: «Η Δημιουργία του Σύμπαντος και οι κοσμογονικές θεωρίες».
3/2 Ομιλία του Ιωάννη Τσατσαράγκου με θέμα: «Ραδιοαστρονομία και ραδιοτηλεσκόπια».
1/3 Ομιλία του Κωνσταντίνου Μουτσιάρα με θέμα: «Γένεση και λειτουργία του πλανητικού συστήματος».
23/3 Διάλεξη του Δρ. Πέτρου Ροβίθη, αστρονόμου στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: «Ο κόσμος των γαλαξιών».
5/4 Ομιλία του Σάββα Τζαμτζή με θέμα: «Τα μηνύματα από το φως των άστρων».
3/5 Ομιλία του Ιωάννη Αγγελίδη, στην αίθουσα αστρονομίας, με θέμα: «Τα μυστικά της Σελήνης».
14/6 Ομιλία του Γεωργίου Γεωργιάδη, δημοτικού υπαλλήλου Αθηνών, στην αίθουσα αστρονομίας, με θέμα: «Ο Ήλιος και η δράση του».
1/7 Εκδίδεται το 8ο τεύχος του περιοδικού «Ουρανός» με 16 σελίδες σε σχήμα Α4 σε στυλ κανονικού περιοδικού και όχι συρραμμένο, όπως μέχρι τώρα. Την ευθύνη της σελιδοποίησης τώρα έχει ο φοιτητής Τσαρμπόπουλος Νικόλαος και την «Αστροεφημερίδας» επιμελείται πλέον ο αστρονόμος του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Ροβίθης Πέτρος.
3/7 Διήμερη εκδρομή στα αστεροσκοπεία των Αθηνών και του Κρυονερίου Κορινθίας, όπου υποδέχονται και ενημερώνουν τους εκδρομείς οι αστρονόμοι: Ματσόπουλος Νίκος και Ροβίθης Πέτρος.
21/8 Αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, με πλήθος κόσμου. Κατά τη συνεστίαση, που ακολούθησε μίλησαν οι Πράντζος Νίκος, Ζαφρατζάς Στάθης, Τσαρμπόπουλος Νίκος κ.ά.
1/11 Ομιλία του μαθηματικού Μπλατσή Δημητρίου με θέμα: «Γένεση, ζωή και θάνατος των άστρων».
13/12 Ομιλία του μαθηματικού Μουτσιάρα Κων/νου με θέμα: «Υπάρχει ζωή στο σύμπαν;».

1994

2/1 Διάλεξη του Δρ. Πράντζου Νίκου, αστροφυσικού των Παρισίων στο Δημαρχείο Βόλου με θέμα: «Ένα ταξίδι στα όρια του παρελθόντος, στις αρχές του Σύμπαντος».
7/2 Ομιλία του μαθηματικού Ψάρρα Χρήστου, με θέμα: «Κομήτες, οι αλήτες του διαστήματος».
7/3 Ομιλία στην του μαθηματικού Μαυρομμάτη Κων/νου με θέμα: «Ουράνια σφαίρα – ζωδιακοί αστερισμοί».
6/4 Ομιλία του μαθηματικού Λαμπράκη Ιωάννη με θέμα: «Η κατάκτηση της Σελήνης».
2/5 Ομιλία του φυσικού Ιωάννη Βέργου με θέμα: «Εξωτικοί αστέρες (μαύρες τρύπες κ.ά.)».
15/5 Ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στο Ευγενίδειο Πλανητάριο των Αθηνών.
20/7 Αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου για την παρατήρηση της πτώσης του κομήτη Σουμάκερ – Λέβυ (Shomaker – Levy) στο Δία. Κατά τη συνεστίαση που ακολουθεί, κάνει ομιλία ο Νάκος Θοδωρής με θέμα: «Το ιστορικό της πτώσης και οι πιθανές επιπτώσεις της».
10/8 Δεύτερη μετάβαση στα Χάνια Πηλίου, όπου πραγματοποιείται ωραία αστροβραδιά και κατά τη διάρκεια της συνεστίασης κάνει ομιλία ο Πράντζος Νίκος για τις «Προσφορές της Αστρονομίας» και ο Στάθης Ζαφρατζάς, για τους «Αστρονομικούς χώρους της Ευρώπης», με τη βοήθεια φωτεινών προβολών.
24/9 Κλιμάκιο της Εταιρείας μεταβαίνει στο Λιτόχωρο Πιερίας με 5 τηλεσκόπια, όπου, στο γήπεδο της πόλης, πραγματοποιείται αστροβραδιά. Γίνεται ομιλία του Μουτσιάρα Κων/νου για την «Εξερεύνηση του πλανητικού μας συστήματος», ενώπιον πλήθους κόσμου ακόμη και δημοσιογράφων της Σουηδίας, οι οποίοι ήρθαν για να επισκεφθούν τον Όλυμπο. Την εκδήλωση οργάνωσε ο Δήμος Λιτοχώρου με τις ενέργειες του Τσακούμη Αποστόλου, μέλους της Εταιρείας.
1/10 Ο «Ουρανός» (Νο 13) φοράει την καινούργια του στολή, γίνεται έντυπος χάρη στη γενναία χορηγία του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Κύτταρο». Τώρα πλέον μοιάζει περισσότερο με περιοδικό και εκδίδεται πλέον σε πάνω από 100 αντίτυπα. Στο εξώφυλλό του φιγουράρει η φωτογραφία που έλαβε το νέο τηλεσκόπιο του Σκίνακα Κρήτης με την πτώση του κομήτη Σουμάκερ – Λέβυ πάνω στο Δία.
2/10 Ομιλία του μαθηματικού Γκιουρτζίδη Φώτη, με θέμα: «Ένα ταξίδι στ’ αστέρια και με την υπόκρουση διαστημικής μουσικής, ειδικά επιλεγμένης για την εκδήλωση».
5/11 Διάλεξη του αστρονόμου Ματσόπουλου Νίκου στο αμφιθέατρο του Τεχνικού επιμελητηρίου Βόλου με θέμα: «Διαστημικά τηλεσκόπια και οι ανακαλύψεις τους».
4/12 Ομιλία του Περλουόφσκυ Άνταμ στην αίθουσα του 1ου Λυκείου Βόλου με θέμα: «Καταστροφές στο διάστημα».
18/12 Ομιλία του Γεωργαντζή Γιάννη με θέμα: «Το άστρο της Βηθλεέμ».

1995

1/1 Ύστερα από 5 χρόνια ζωής, τα Μέλη της Εταιρείας ξεπερνούν τα 100 και φτάνουν ακριβώς τα 123.
15/1 Ομιλία στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου Βόλου, από το μετεωρολόγο Σταχτέα Χαράλαμπο με θέμα: «Η επίδραση των άστρων στον άνθρωπο και τα ανθρώπινα».
5/2 Ομιλία στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου, της φυσικού Ιωαννίδου Δέσποινας με θέμα: «Τα μεγάλα αστεροσκοπεία του κόσμου και της Ελλάδος».
5/3 Ομιλία στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου του μαθηματικού Μουτσιάρα Κων/νου με θέμα: «Μερικοί ενδιαφέροντες αστέρες και αστερισμοί».
2/4 Ομιλία του τεχνολόγου – μηχανολόγου Δημητρίου Γιαννούλου με θέμα: «Αστρονομικά όργανα πριν από το τηλεσκόπιο».
26/4 Διάλεξη στο Δημαρχείο Βόλου του Δρ. Πράντζου Νίκου, με θέμα: «Αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών».
7/5 Ομιλία του φυσικού Ξενάκη Χρίστου, με θέμα: «Οι 6 μέρες της Δημιουργίας κατά την Αστροφυσική».
19/8 Πραγματοποιείται αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου με ομιλητές κατά τη συνεστίαση των Πράντζου Νίκου καιΖαφραντζά Στάθη.
1/9 Κατασκευάζεται από την Εταιρεία με την οικονομική συνδρομή του Δήμου Βόλου και της Σχολικής Επιτροπής, ένα ηλιακό ωρολόγιο στο προαύλιο του 1ου Λυκείου Βόλου. Κατά τα εγκαίνια κάνουν ομιλίες οι: Μπλατσής Δημήτριοςμαθηματικός, για «Το ιστορικό των ηλιακών ωρολογίων» και Τομπουλίδης Χαρίτων, αστροφυσικός για «Τον άνθρωπο και το Σύμπαν».
Οκτώβριος. Ο «Ουρανός» γίνεται πλέον έγχρωμος, από το 17ο τεύχος, αλλά πάντα με 16 σελίδες και πάντα με τη χορηγία του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Κύτταρο» και εκδίδεται πλέον σε 500 αντίτυπα.
1/10 Ομιλία του μαθηματικού Γεωργαντζή Ιωάννη στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου με θέμα: «Ήλιος και Γη, το δίδυμο της ζωής».
1/11 Ομιλία του Δρ. Ξενάκη Χρίστου, φυσικού, με θέμα: «Μαύρες και άσπρες τρύπες, ένας παράξενος κόσμος».
5/12 Ομιλία του μαθηματικού Μουτσιάρα Κωνσταντίνου με θέμα: «Μικρές ιστορίες μεγάλων αστρονομικών γεγονότων».
28 & 29/12 Διήμερο σεμινάριο από τον Δρ. Πράντζο Νίκο, αστροφυσικό των Παρισίων, στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου με θέμα: «Οι θερμοπυρηνικές αντιδράσεις στο κέντρο του Ηλίου και των αστέρων, ως πηγή ενέργειας και ζωής αυτών».

1996

1/1 Αρχίζει η εβδομαδιαία ημίωρη εκπομπή της Εταιρείας από το ραδιόφωνο της «Ορθόδοξης μαρτυρίας» του Βόλου, η οποία κάνει μια γενική εισαγωγή στην Αστρονομία. Την επιμελείται ο Μαυρομμάτης Κων/νος.
7/1 Ομιλία του Πιτσάβα Αθανασίου μαθηματικού, με θέμα: «Διπλοί και πολλαπλοί αστέρες».
4/2 Ομιλία του χημικού μηχανικού Περλουόφσκι Άνταμ στο Κέντρο Νεότητας «Δίαυλος» με θέμα: «Φως και Αστρονομία».
3/3 Ομιλία του Δρ. Ζαχείλα Λουκά, μαθηματικού στο «Δίαυλο» με θέμα: «Χάος στην Αστρονομία και στην Αστροφυσική».
3/4 Αστροβραδιά στο προαύλιο του 1ου Λυκείου για την παρατήρηση της έκλειψης της Σελήνης.
7/4 Ομιλία του Ms Σπανού Σεραφείμ, μετεωρολόγου, με θέμα: «Μετεωρολογικοί δορυφόροι & εφαρμογές τηλεπισκόπησης».
5/5 Ομιλία του Βέργου Ιωάννη, φυσικού, με θέμα: «Νεφελώματα, τα στολίδια του ουρανού».
11/5 Διενεργείται ο 1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας που ανακοινώθηκε από το τεύχος Νο 19 του «Ουρανού», σε μερικές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, με πολύ καλή επιτυχία, αφού συμμετείχαν 64 μαθητές. Τη χρηματοδότηση των βραβείων αναλαμβάνει κυρίως η δημοσιογράφος Μπίκα Μαρκατά.
25/5 Διάλεξη του αστρονόμου Ματσόπουλου Νίκου στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου με θέμα: «Άνθρωπος και Σύμπαν», με την προβολή βιντεοταινίας σχετικής με τους κομήτες.
1/6 Αγοράζεται από το κατάστημα του Ελληνοαμερικανού Evan Efston (Ευάγγελου Ευσταθίου) στο Τορόντο του Καναδά, το τηλεσκόπιο τύπου Meade, 32 εκατοστών, με τη βοήθεια του Μέλους της Εταιρείας Χαρανά Γιάννη, που διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Τορόντο.
1/7 Ύστερα από 9 τεύχη του «Ουρανού», στα οποία χορηγός ήταν ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός «Κύτταρο», τώρα πλέον, από το τεύχος Νο 22 αναλαμβάνει τη χορηγία του «Ουρανού» το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας (ΚΕΚΑΝΑΜ), ενώ το «Κύτταρο» περιορίζεται στις διαφημίσεις.
21/8 Πραγματοποιείται αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, όπου κάνει την ουρανογραφία ο Μουτσιάρας Κώστας, ενώ οι: Πράντζος Νίκος, Ζαφρατζάς Στάθης και Ξενάκης Χρίστος, κάνουν διάφορες εισηγήσεις κατά τη διάρκεια της συνεστίασης.
5/10 Απονέμονται τα βραβεία του 1ου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας στο Δημαρχείο Βόλου με πολλούς επισήμους. Τα τέσσερα πρώτα βραβεία τα χρηματοδοτεί η δημοσιογράφος – μέλος της ΕΣΗΕΑ Μαρκατά Μπίκα. Τους 10 μαθητές που βραβεύονται τους προσφωνεί ο Δήμαρχος Βόλου Πιτσιώρης Δημήτριος.
3/11 Ομιλία στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου από τη φυσικό Ιωαννίδου Δέσποινα με θέμα: «Τα χρώματα των άστρων».
24/11 Γίνεται ημερήσια εκδρομή στο Ευγενίδειο Πλανητάριο των Αθηνών, όπου οι εκδρομείς παρακολουθούν το σεμινάριο του Αστρονομικού Ομίλου Αθηνών (πρόεδρος ο Ματσόπουλος Νικόλαος) επί δυο ώρες καθώς και την προβολή που γίνεται στο θόλο του πλανηταρίου.
1/12 Ομιλία του Δρ. Ζαχείλα Λουκά, μαθηματικού, με θέμα: «Αστρονομία και Internet (Astronomy on line)».

1997

12/1 Ομιλία του Σπανού Σεραφείμ, μετεωρολόγου, με θέμα: «Οι ατμόσφαιρες των πλανητών».
2/2 Ομιλία του Δρ. Ξενάκη Χρίστου, φυσικού, με θέμα: «Το τέλος του σύμπαντος (μια προσέγγιση)».
23/2 Ιδρύεται το πρώτο Παράρτημα της Εταιρείας στη Νάουσα, όπου αναλαμβάνει πρόεδρος ο Δρ. Τομπουλίδης Χάρης, αστροφυσικός.
2/3 Ομιλία του Μαυρομμάτη Κων/νου, μαθηματικού με θέμα: «Η αστρονομία μέσα από τα γραμματόσημα».
2/4 Ανακήρυξη επιτίμου μέλους της Εταιρείας του Πέτρου Ροβίθη, ο οποίος επί σειράν ετών συντάσσει την αστροεφημερίδα του «Ουρανού» και προσφέρει πολλές άλλες υπηρεσίες στην πρόοδό της.
9/4 Αστροβραδιά στο άλσος της Νέας Ιωνίας για την παρατήρηση του κομήτη Χέιλ Μποπ. Στο υπαίθριο αμφιθέατρο κάνει σχετική ομιλία ο Δρ. Ζαχείλας Λουκάς, μαθηματικός. Ύστερα στήνονται τηλεσκόπια και πολύς είναι ο κόσμος που παρατηρεί και θαυμάζει τον κομήτη.
13/4 Ομιλία του Καμβρογιάννη Κων/νου, φυσικού με θέμα: «Το εσωτερικό του Ήλιου και οι διεργασίες του».
10/5 Διεξάγεται ο 2ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας 1997 με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, στον οποίο συμμετέχουν 196 συνολικά μαθητές. Για τη διαφήμιση του διαγωνισμού τυπώνεται και μεγάλη αφίσα, προσφορά της Νομαρχίας, που αναρτάται σε όλα τα σχολεία.
11/5 Ομιλία του Δρ. Ζαχείλα Λουκά, μαθηματικού, με θέμα: «Τελευταίες ανακαλύψεις με τα διαστημόπλοια».
23/7 Αστροβραδιά στο προαύλιο του 1ου Λυκείου με ομιλία του Πράντζου Νίκου και με θέμα: «Παλιές και νέες ανακαλύψεις στον πλανήτη Άρη». Την εκδήλωση παρακολουθεί και ο νομάρχης Μαγνησίας Σκοτινιώτης Πάνος, ενώ στήνεται και το μεγάλο τηλεσκόπιο για την παρατήρηση του έναστρου ουρανού.
24/8 Αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, όπου κάνει την ουρανογραφία ο Κοντοζήσης Χρήστος, και κατά τη συνεστίαση γίνεται προβολή διαφανειών από τον Ζαφραντζά Στάθη.
27/9 Τελετή απονομής των βραβείων του 2ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας. Βραβεύονται 23 μαθητές, με χρηματικά και άλλα έπαθλα. Μετά την τελετή και τη δεξίωση, ο κ. Τομπουλίδης Χαρίτων είχε φιλική συνομιλία με τους βραβευθέντες μαθητές στα γραφεία του 1ου Λυκείου, ενώ οι μαθητές παρατηρούν και τον έναστρο ουρανό με το τηλεσκόπιο της Εταιρείας.
1/10 Εκδίδεται το διπλό τεύχος Νο 24 & 25, και τα επόμενα τεύχη σε κάπως κατώτερο χαρτί, λόγω οικονομικών δυσκολιών στα τυπογραφεία της εφημερίδας «Θεσσαλία». Ο αριθμός των αντιτύπων κάθε τεύχους είναι πλέον 1500.
5/10 Ομιλία της φυσικού Καρατζουλίδου Κατερίνας, με θέμα: «Η εποποιία του διαστήματος».
7/11 Ομιλία του Πιτσάβα Αθανασίου, μαθηματικού, με θέμα: «Διπλοί αστέρες – κατακλυσμικοί μεταβλητοί».
9/11 Βραδινή εκδρομή στο αστεροσκοπείο της Λάρισας, όπου γίνεται παρατήρηση, κάτω από πυκνή ομίχλη, του Δία και του Κρόνου. Το αστεροσκοπείο είναι στη Γιάννουλη, πολύ κοντά στην κοίτη του ποταμού Πηνειού.
11/12 Ομιλία του Τζαμτζή Σάββα, φυσικού, με θέμα: «Αστρικές αποστάσεις και οι συνέπειές τους».

1998

11/1 Ομιλία του Δρ. Ζαχείλα Λουκά, μαθηματικού με θέμα: «Ο στοιχειωμένος κόσμος – η επιστήμη σαν κερί μέσα στο σκοτάδι».
8/2 Ομιλία του Μητρογώγου Γεωργίου, μαθηματικού, με θέμα: «Νέα πειστήρια για τις μαύρες τρύπες».
8/3 Ομιλία του Πράντζου Νίκου με θέμα: «Το μέλλον του Σύμπαντος».
9/5 Διενεργείται ο 3ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός με τη συμμετοχή 127 μαθητών. Πέτυχαν τελικά 23 μαθητές και μαθήτριες.
5/4 Ομιλία του Σκοτεινιώτη Ιωάννη, συντηρητή έργων τέχνης με θέμα: «Φωτορρύπανση, μια καινούργια απειλή και πώς θα την αντιμετωπίσουμε».
17/5 Ομιλία του Δρ. Ξενάκη Χρήστου, με θέμα: «Η ζωή στο σύμπαν: Προβλήματα ανίχνευσης & επικοινωνίας».
6 – 10/7 Πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (κτίριο Παπαστράτου)  το 5ο Διεθνές Συνέδριο πυρηνικής αστροφυσικής με την ευθύνη του Δρ. Πράντζου Νίκου. Έλαβαν μέρος περίπου 200 σύνεδροι από όλα τα μέρη του κόσμου. Τους συνέδρους προσφώνησε ο νομάρχης Σκοτεινιώτης Πάνος, ο Δήμαρχος Πιτσιώρης Δημήτριος κ.ά.
12/7 Αστροβραδιά στο προαύλιο του 1ου Λυκείου Βόλου με ομιλητή τον Πράντζο Νίκο και θέμα: «Θέματα και πορίσματα του 5ου Συνεδρίου Πυρηνικής αστροφυσικής».
24/8 Αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, όπου κατά τη συνεστίαση προβλήθηκε βιντεοταινία για το «Πολύ μεγάλο τηλεσκόπιο της Χιλής», με τις αναγκαίες διευκρινίσεις του Πράντζου Νίκου. Ο Ζαφρατζάς Στάθης πρόβαλε διαφάνειες από αστρονομικά Μουσεία της Ιταλίας και του Βελγίου.
26/9 Έγινε στο Δημαρχείο Βόλου η βράβευση των μαθητών του 3ου Διαγωνισμού Αστρονομίας με την παρουσία του δημάρχου Βόλου Πιτσιώρη Δημητρίου και του καθηγητή αστρονομίας Σειραδάκη Ιωάννη, ο οποίος μίλησε στους μαθητές και τους παρευρισκόμενους για τη σημασία των βραβείων. Μετά την απονομή οι βραβευθέντες μαθητές είχαν ιδιαίτερη συνομιλία στα Γραφεία της Εταιρείας (1ο Λύκειο) με τον καθηγητή και παρατήρησαν το Δία, τον Κρόνο και την Ανδρομέδα με το τηλεσκόπιο.
1/11 Ομιλία του Μουτσιάρα Κων/νου, μαθηματικού, με θέμα: «Γαλαξίες, οι νησίδες του Σύμπαντος».
13/12 Διάλεξη του καθηγητή αστρονομίας Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης Βάρβογλη Χάρη με θέμα: «Κοσμικές καταστροφές».

1999

1/1 Το τριμηνιαίο αστρονομικό περιοδικό «Ουρανός» διπλασιάζει τις σελίδες του και από το Νο 30 αρχίζει να τυπώνεται με 32 σελίδες, εκ των οποίων οι 16 είναι έγχρωμες. Είναι ένα μεγάλο άλμα που επιχειρείται ύστερα από 8 χρόνια συνεχούς έκδοσής του.
10/1 Ομιλία του Μαυρομμάτη Κωνσταντίνου, μαθηματικού, στο Δημαρχείο Βόλου με θέμα: «Αστρονομικά στοιχεία στην Ιλιάδα του Ομήρου και ένας σύγχρονος σχολιασμός τους».
3/2 Διάλεξη στο Δημαρχείο Βόλου του Δρ. Δανέζη Μάνου, επίκουρου καθηγητή αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: «Χώροι και διαστάσεις στην Κοσμολογία».
7/3 Διάλεξη του Δρ. Ματσόπουλου Νίκου, αστρονόμου, με θέμα: «Οι εξερευνήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ».
24/4 Διενεργείται ο 4ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας, στον οποίο συμμετέχουν 314 μαθητές από όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων πετυχαίνουν 28.
9/5 Ομιλία στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου του Τσιλίκα Δημητρίου, φυσικού, με θέμα: «Χωρόχρονος και υλοενέργεια».
1/7 Ιδρύεται το 2ο Παράρτημα της Εταιρείας στην Κατερίνη, με πρόεδρο τον φοιτητή Μπίσμπα Θωμά.
11/8 Μεγάλη συγκέντρωση στο προαύλιο του 1ου Λυκείου Βόλου, για την παρατήρηση της έκλειψης του Ήλιου. Στήνονται πολλά τηλεσκόπια, ένα ραδιοτηλεσκόπιο και άλλα μηχανήματα μετρήσεων, ενώ όλοι εφοδιάζονται με ειδικά γυαλιά παρατήρησης. Προς τους συγκεντρωμένους γίνεται κατατοπιστική ομιλία από τον Χαρανά Γιάννη, ενώ υπάρχει ζωντανή σύνδεση με το ραδιόφωνο «ΕΝΑ», στο οποίο δίδονται συνεντεύξεις από υπεύθυνους και άλλους παρατηρητές.
23/8 Πραγματοποιείται η καθιερωμένη αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, όπου κάνει την ουρανογραφία ο Μουτσιάρας Κώστας και κατά τη συνεστίαση απασχολούν τους παρευρισκόμενους οι: Ζαφρατζάς Στάθης και Πράντζος Νίκος.
2/10 Απονομή των βραβείων και επαίνων στους μαθητές που διακρίθηκαν στον 4ο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας. Κατά την απονομή μιλάει ο αναπληρωτής καθηγητής Αυγολούπης Σταύρος με θέμα «Το αστεροσκοπείο Στεφανίου Κορινθίας». Η απονομή των βραβείων γίνεται από τους καθηγητές Αστρονομίας και τους προέδρους των Αστρονομικών Συλλόγων που παρευρίσκονται με την ευκαιρία του 1ου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας και Διαστημικής.
2 & 3/10 Διεξάγεται στο Βόλο το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας και Διαστημικής, στο οποίο συμμετέχουν 171 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα. Το προσφωνούν και το παρακολουθούν οι καθηγητές: Γραμματικάκης Γεώργιος, Σειραδάκης Ιωάννης, Λιβανίου Ελένη, Αυγολούπης Σταύρος, Κοντιζάς Ευάγγελος και Αρζόγλου Μαίρη,ενώ είναι παρόντες όλοι οι πρόεδροι των 5 αστρονομικών Συλλόγων της Ελλάδος. Γίνονται περίπου 50 εισηγήσεις και άλλες παρεμβάσεις, ενώ μεγάλη είναι και η συμμετοχή του κοινού του Βόλου.
1//11 Ομιλία στη σειρά των «Μαθημάτων Αστρονομίας για όλους», του Δρ. Σολωμού Νίκου με θέμα: «Τίνες ημείς; Αστρονομία και φυσική μπροστά στον 21ο αιώνα».
6/12 Ομιλία του Τατσαράγκου Ιωάννη, ηλεκτρονικού, στο Δημαρχείο Ν. Ιωνίας με θέμα: «Γήινα και ουράνια φαινόμενα προάγγελοι των σεισμών».
11/12 Ανακηρύσσεται επίτιμο μέλος της Εταιρείας η Μπίκα Μαρκατά – Πετρογιάννη για την επί σειρά ετών ανάληψη της κύριας χορηγίας του Διαγωνισμού Αστρονομίας.

2000

3/1 Στρογγυλό τραπέζι στο κτίριο Σπίρερ με τους: Σειραδάκη Ιωάννη, Πράντζο Νικόλαο και συντονιστή τον Ζαχείλα Λουκά. Το θέμα είναι: «Άνθρωπος και Σύμπαν». Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η εκδήλωση και πλήθος κόσμου κατακλύζει την αίθουσα, αν και είναι γιορτινές οι ημέρες.
6/2 Ομιλία του Δρ. φιλοσοφίας Καραγιάννη Γεωργίου στο Δημαρχείο Ν. Ιωνίας, με θέμα: «Η Θεογονία του Ησιόδου και οι φιλοσοφικές της διαστάσεις».
5/3 Ομιλία του Μουτσιάρα Κων/νου, μαθηματικού με θέμα: «Αστρονομία και αστρολογία – Μύθοι και πραγματικότητα».
1/4 Εκδίδεται πανηγυρικό, πολυσέλιδο, με 122 σελίδες το τεύχος Νο 35 του περιοδικού «Ουρανός» και περιλαμβάνει τα πρακτικά του 1ου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας και Διαστημικής ήτοι: Την προετοιμασία του Συνεδρίου, τις ομιλίες, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του Συνεδρίου, την πανηγυρική τελετή της απονομής των βραβείων του 4ουΠανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και τα μετά το συνέδριο. Στο τέλος παρατίθεται αναλυτικός πίνακας όλων των συνέδρων.
2/4 Ομιλία του Βέργου Ιωάννη, φυσικού, στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου Βόλου, με θέμα: «Η θεωρία της Σχετικότητας με απλά λόγια και παραδείγματα».
22/4 Πραγματοποιείται ο 5ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας. Διαγωνίζονται 183 μαθητές και μαθήτριες σε 25 κεντρικά Λύκεια νομών και διαμερισμάτων της χώρας και βραβεύονται 23 μαθητές και μαθήτριες. Οι δυο πρώτοι Γουργουλιάτος Κων/νος – Νεκτάριος και Κωνσταντινίδου Σοφία, επιλέγονται για να εκπροσωπήσουν τους Έλληνες μαθητές στη διεθνή συνάντηση της NASA μαζί με τον Ζαχείλα Λουκά, που τους συνοδεύει.
14/5 Ομιλία του Πάτση Παναγιώτη, αστροφυσικού, με θέμα: «Ο θαυμαστός κόσμος των γαλαξιών».
1/7 Κυκλοφορεί ο «Ουρανός» με 48 έγχρωμες σελίδες από το τεύχος Νο 37. Έτσι, τώρα πλέον μπορούν να φιλοξενούνται πολυσέλιδα άρθρα. Τον ίδιο μήνα προκηρύσσεται η πρώτη δημοσκόπηση του περιοδικού «Ουρανός» για τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της αστρονομίας του 20ου αιώνα.
2/7 Αρχίζουν τα μαθήματα του 1ου Θερινού Σχολείου Αστρονομίας στο προαύλιο του 1ου Λυκείου με εκπαιδευτή τον Πετούση Βλάση και με θέμα τη Γενική Αστρονομία. Τα μαθήματα συνεχίζονται στις 16 Ιουλίου, 20 Αυγούστου και 29 Αυγούστου. Από ώρα 9 έως 11 το βράδυ.
25/7 Ταξιδεύουν στη Θερινή κατασκήνωση της NASA οι: Κων/νος – Νεκτάριος Γουργουλιάτος και Σοφία Κωνσταντινίδου, που πρώτευσαν στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αστρονομίας. Τους συνοδεύει ο Λουκάς Ζαχείλας.
23/8 Πραγματοποιείται αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, όπου στήνεται και το τηλεσκόπιο των 10 ιντσών, τύπου Meade, του Παναγιώτη Ζιώγα. Ακολουθεί συνεστίαση.
7/10 Απονέμονται τα βραβεία και οι έπαινοι στους 23 μαθητές και μαθήτριες του 5ου Διαγωνισμού Αστρονομίας. Την κεντρική ομιλία έχει ο αστρονόμος Σιμόπουλος Διονύσιος, του Ευγενιδείου Ιδρύματος, με θέμα: «Άνθρωπος και διάστημα». Παρών και ο Δήμαρχος Βόλου Μήτρου Κυριάκος, ο οποίος στη συνέχεια παραθέτει δεξίωση στους μαθητές, τους γονείς και τους καθηγητές.
4/11 Ομιλία στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου από το διαστημικό επιστήμονα του Αστεροσκοπείου Πεντέλης Δρ. Δαγκλή Ιωάννη με θέμα: «Διαστημικός καιρός».
17/12 Διάλεξη του επίκουρου καθηγητή αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δανέζη Μάνου στο Δημαρχείο Βόλου με θέμα: «Το αστέρι των Μάγων».

2001

1/1 Εκδίδονται τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του «Ουρανού» για τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της αστρονομίας κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Πρώτος είναι ο Αϊνστάιν, δεύτερος ο Χαμπλ, τρίτος ο Χώκινγκ, τέταρτος ο Έντινγκτον, πέμπτος ο Λεμαίτρ και ακολουθούν άλλες εξέχουσες προσωπικότητες. Τον ίδιο μήνα κυκλοφορεί για πρώτη φορά, ως ένθετο του «Ουρανού», το «Αστρονομικό ημερολόγιο 2001» με τέσσερις μεγάλες σελίδες, μία ανά τρίμηνο. Στο μεταξύ τα μέλη της Εταιρείας αυξάνονται συνεχώς και ήδη έχουν ξεπεράσει τα 400. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε κατά το 1999, οπότε οι εγγραφές νέων Μελών ξεπέρασαν τις 100. Ο μέσος όρος της αύξησης των Μελών κάθε χρόνο είναι περίπου 50. Εξάλλου συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια των ραδιοφωνικών εκπομπών από το ραδιόφωνο της «Ορθόδοξης Μαρτυρίας» Βόλου. Την κύρια ευθύνη των εκπομπών αυτών έχει ο μαθηματικός Μαυρομμάτης Κων/νος, με κάποιες παρουσίες και των Βέργου Ιωάννη, φυσικού και Μουτσιάρα Κων/νου, μαθηματικού. Έτσι έκλεισε ο πρώτος κύκλος των εκπομπών, που γίνονταν κάθε Πέμπτη ώρα 2 μ.μ. και αρχίζει νέος κύκλος κάθε Τρίτη στις 2.30 μ.μ.
14/1 Ομιλία στο Δημαρχείο Ν. Ιωνίας από τον Κατσιαβριά Νικόλαο, με θέμα: «Κοσμολογικές προσεγγίσεις από τον Πλάτωνα μέχρι το 14ο  αιώνα».
4/2 Διάλεξη του αναπληρωτή καθηγητή αστρονομίας του Α.Π.Θ. Αυγολούπη Σταύρου στο Δημαρχείο Βόλου, με θέμα: «Μια διαφορετική ματιά στη Σελήνη, το φυσικό δορυφόρο της Γης».
4/3 Ομιλία στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου για τις «Τρεις κορυφαίες μορφές Αστρονομίας 20ου αιώνα (Αϊνστάιν, Χάμπλ, Χώκινγκ)» από τους: Βέργο Ιωάννη, Ζαχείλα Λουκά και Τζαμτζή Σάββα, αντίστοιχα.
24/3 Διενεργείται ο 6ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας με τη συμμετοχή 613 μαθητών από όλη την Ελλάδα. Διακρίθηκαν τελικά 31, εκ των οποίων οι Παπαστεργής Μανώλης και Πολυχρόνη Δανάη θα μεταβούν στη NASA τέλη Ιουλίου, συνοδευόμενοι από τον αστροφυσικό Τομπουλίδη Χάρη.
4/4 Ομιλία του Μουτσιάρα Κων/νου, μαθηματικού, στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου, με θέμα: «Η ζωή στο Σύμπαν».
6/5 Ομιλία του αστροφυσικού Σιώπη Χρήστου στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου, με θέμα: «Ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο».
16/7 Οργανώνεται αστροβραδιά στο προαύλιο του 1ου Λυκείου με ομιλητή το Βολιώτη διαστημικό επιστήμονα των ΗΠΑ Τσόχα Ιωάννη με θέμα: «Πυραυλική Τεχνολογία και Διαστημική προώθηση». Μετά τη διάλεξη οι παρευρισκόμενοι παρατήρησαν διάφορα αντικείμενα του ουρανού, με το τηλεσκόπιο.
23/7 Μεταβαίνουν στη NASA οι μαθητές που ήρθαν πρώτοι στον 6ο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας: Παπαστεργής Εμμανουήλ και Πολυχρόνη Δανάη, μαζί με τον καθηγητή Χάρη Τομπουλίδη.
17/8 Πραγματοποιείται για 5η συνεχή χρονιά η αστροβραδιά στο Γυμναστήριο Καναλίων Καρδίτσας με ομιλήτρια την Μουτσανίδου Δέσποινα, νηπιαγωγό και με θέμα: «Αστέρες και αστερισμοί». Στο τέλος βραβεύονται και οι τρεις Καρδιτσιώτες μαθητές που πέτυχαν στο φετινό διαγωνισμό. Στις αστροβραδιές των τεσσάρων προηγούμενων χρόνων μίλησαν οι: Μουτσιάρας Κων/νος και Ψάρρας Χρήστος.
27/8 Αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, με ομιλητές κατά τη συνεστίαση των: Πράντζου Νίκου και Ξενάκη Χρήστου.
28 – 31/8 Πραγματοποιείται το 2ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας στο προαύλιο του 1ου Λυκείου με εκπαιδευτές τους: Πράντζο Νίκο με θέμα «Η δομή και η εξέλιξη των άστρων» και Πετούση Βλάση, με θέμα «Γενική Αστρονομία». Συμμετέχουν περίπου 45 άτομα.
22/9 Πραγματοποιείται μεγάλη αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου με τη συμμετοχή και του Ομίλου Φίλων της Αστρονομίας Θεσσαλονίκης. Την ουρανογραφία έκαναν εκ περιτροπής ο Κων/νος Μουτσιάρας, του Βόλου και ο Δημόκριτος Τσουκάπας της Θεσσαλονίκης, ενώ κατά την κοινή συνεστίαση μίλησαν οι πρόεδροι: Κων/νος Μαυρομμάτης του Βόλου και Δημήτριος Γιαννόπουλος της Θεσσαλονίκης. Προβολές διαφανειών έκανε ο Καράτζος Αλέξης.
13/10 Τελετή απονομής των βραβείων του 6ου Διαγωνισμού. Κύριος ομιλητής είναι ο Αυγολούπης Σταύρος με θέμα: «Το Αριστοτελικό γεωκεντρικό – ανθρωποκεντρικό σύστημα του Αριστοτέλη και η σύγχρονη ανθρωπική αρχή». Ο Δήμαρχος Βόλου Μήτρου Κυριάκος παρέθεσε στο τέλος δείπνο προς τους μαθητές, τους καθηγητές και τους γονείς τους.
27 – 29/10 Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο ερασιτεχνών Αστρονόμων πραγματοποιείται στην Κέρκυρα με την ευθύνη της εκεί Αστρονομικής Εταιρείας. Το παρακολουθούν περίπου 200 σύνεδροι. Η Εταιρεία μας διοργάνωσε τριήμερη εκδρομή για το Συνέδριο, στο οποίο έγιναν και δυο εισηγήσεις των μελών της.
4/11 Ομιλία στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου από τους Καραγκιοζίδη Παναγιώτη χημικό και Καράτζο Αλέξηφωτογράφο, με θέμα: «Το πλανητικό μας σύστημα».
14/11 Παρατήρηση και καταγραφή των Λεοντιδών διαττόντων αστέρων στο πλάτωμα του δρόμου κοντά στα Καλά Νερά. Παρατηρήθηκαν συνολικά 63 διάττοντες και στο κοινό μίλησε ο Κων/νος Μουτσιάρας, εξηγώντας το φαινόμενο.
2/12 Ομιλία του Δρ. Χρυσοβέργη Μιχάλη, μαθηματικού, με θέμα: «Η αστρονομία στην εκπαίδευση ως προϋπόθεση του ενδιαφέροντος των νέων για την παρατήρηση του έναστρου ουρανού». Η ομιλία έγινε με τη συμπαράσταση του συμβούλου των μαθηματικών Αποστόλου Χατζηγεωργίου και προσήλθαν αρκετοί καθηγητές Δ.Ε.

2002

1/1 Μαζί με το τεύχος του «Ουρανού» κυκλοφορεί ως ένθετο αυτού το «αστρονομικό ημερολόγιο 2002», για δεύτερη φορά. Συντάχτηκε από τον Πέτρο Ροβίθη και συμπληρώθηκε με επί πλέον στοιχεία από τον Διονύσιο Σιμόπουλο.
3 – 17/2 Μεγάλη έκθεση αστρονομίας στο κτίριο Τζόρτζιο ντε Κίρικο για τα 12 χρόνια της Εταιρείας. Εκτέθηκαν γκραβούρες των περασμένων αιώνων από τη συλλογή του Ζαφραντζά Στάθη, φωτογραφίες των Κουφού Στράτου καιΜανώλακα Στέργου από τη Ρόδο, χάρτες ουρανού, τηλεσκόπια, αφίσες, το περιοδικό «Ουρανός» κ.λπ. Στα εγκαίνια μίλησε ο Πέτρος Ροβίθης με θέμα: «Άρης, τόπος αποικισμού». Παραβρέθηκαν πολλοί επίσημοι, οι οποίοι και απηύθυναν σχετικό χαιρετισμό. Η έκθεση ήταν ανοιχτή όλες τις ημέρες πρωί και απόγευμα και την επισκέφτηκε πλήθος κόσμου και πολυάριθμοι μαθητές με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους.
10/2 Στο χώρο της έκθεσης προβλήθηκε η προφητική ταινία του Στάνλεϋ Κιούμπρικ «2001 – Οδύσσεια του Διαστήματος» βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Άρθουρ Κλαρκ. Την προλόγισε ο Σκοτεινιώτης Ιωάννης.
15/2 Στον ίδιο χώρο προβλήθηκε η ταινία «Επαφή» που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Καρλ Σαγκάν. Προλόγισε ο Ζαχείλας Λουκάς.
3/2 Ομιλία στην αίθουσα του Μεταξουργείου, του Δήμου Ν. Ιωνίας από τον Δρ. Νικολαΐδη Ευθύμιο και θέμα: «Η Αστρονομία στο Βυζάντιο».
30/3 Πραγματοποιήθηκε ο 7ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός σε 41 νομούς και διαμερίσματα της χώρας και συμμετείχαν 340 μαθητές και μαθήτριες.
7/4 Ομιλία στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου από τον Μουτσιάρα Κων/νο και θέμα: «Κοσμολογία – μοντέλα του Σύμπαντος».
5/5 Ομιλία στο 1ο Λύκειο από το δημοσιογράφο Πετίδη Αλέξη και θέμα: «Τα πολλά πρόσωπα του Άρη».
14/7 Αστροβραδιά στο προαύλιο του 1ου Λυκείου Βόλου με ομιλία του υποψηφίου Δρ. Αστρονομίας Μανιμάνη Βασιλείου και θέμα: «Οι υπερκαινοφανείς (σουπερνόβα) αστέρες».
24/7 Ταξιδεύουν στη NASA οι πρώτοι μαθητές του 7ου Διαγωνισμού Αστρονομίας: Χατζόπουλος Εμμανουήλ καιΑλιπράντη Μαρία, με τη συνοδεία του καθηγητή Γεωργαρά Σπύρου.
5 – 20/8 Αστρονομική έκθεση στα Κανάλια της Καρδίτσας με επιλογή των εκθεμάτων της έκθεσης του Βόλου. Οργανώθηκε σε συνεργασία με το Σύλλογο των εν Βόλω Καναλιωτών Καρδίτσας. Στα πλαίσιά της έγινε και αστροβραδιά στο υπαίθριο γυμναστήριο του χωριού με ομιλητή τον Μουτσιάρα Κων/νο και θέμα: «Κοσμολογία – Μοντέλα του Σύμπαντος».
23/8 Αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου. Την ουρανογραφία έκανε ο Μουτσιάρας Κων/νος και στη συνεστίαση μίλησαν οι Ρηγοπούλου Δήμητρα και Πράντζος Νικόλαος.
26 – 29/8 Λειτούργησε το 3ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας με εισηγητές τους: Ρηγοπούλου Δήμητρα, αστροφυσικό, με θέμα «Οι γαλαξίες», Πετούση Βλάση με θέμα τη «Γενική Αστρονομία» και Μουτσιάρα Κων/νο, με θέμα την «Ουρανογραφία». Το παρακολούθησαν περίπου 60 άτομα. Τα μαθήματα γίνονταν κάθε βράδυ από 9 έως 12 και πλαισιώνονταν με παρατήρηση μέσω τηλεσκοπίου του έναστρου ουρανού.
1/9 Ιδρύεται το 3ο Παράρτημα της Εταιρείας μας στη μακρινή Κάσο με πρώτο πρόεδρο τον Ξενάκη Νικόλαο, μαθηματικό – λυκειάρχη. Γράφτηκαν αμέσως περί τα 30 μέλη.
5/10 Τελετή απονομής των βραβείων του 7ου Διαγωνισμού Αστρονομίας. Οι δυο πρώτοι, Χατζόπουλος Μανώλης καιΑλιπράντη Μαρία, που πήγαν στη NASA διηγήθηκαν τις εντυπώσεις τους. Μίλησε ο καθηγητής αστρονομίας Πανεπιστημίου Αθηνών Λασκαρίδης Παύλος με θέμα: «Εξωηλιακά πλανητικά συστήματα».
5 /11 Ομιλία του καθηγητή αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ξενοφώντα Μουσά στο αμφιθέατρο του 1ουΛυκείου με θέμα: «Ο Ήλιος και η Γη στο διάστημα».
3/12 Ομιλία του αναπληρωτή καθηγητή αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χαράλαμπου Βάρβογλη στο Δημαρχείο Βόλου, με θέμα: «Αστεροειδείς και χάος».
15/12 Γίνεται διάλεξη από τη Δημοτική αρχή για το ΚοσμΟραμα του Βόλου, στην οποία μίλησε με εντυπωσιακά εφέ ο Διονύσιος Σιμόπουλος, διευθυντής του Ευγενιδείου Ιδρύματος. Συμμετείχε και η Εταιρεία με πάρα πολλά μέλη, στο έργο της οποίας αναφέρθηκε διά μακρών ο ομιλητής.

2003

1/1 Δημιουργείται η πρώτη ιστοσελίδα της Εταιρείας μας στο Internet στη διεύθυνση: www.astronomos.gr. Την επιμελήθηκε ο φοιτητής Νικόλαος Τζερεμές και περιέχει πολλά στοιχεία των εκδηλώσεων της Εταιρείας καθώς και πληροφορίες για διάφορα θέματα. Τη διαρκή ενημέρωσή της αναλαμβάνει ο Δρ. Λουκάς Ζαχείλας. Τον ίδιο μήνα κυκλοφορεί ως ένθετο του «Ουρανού» Νο 46 το «Αστρονομικό ημερολόγιο 2003» για τρίτη φορά.
12/1 Ομιλία του Ιωάννη Βέργου, φυσικού, με θέμα «Νέες παρατηρήσεις και απόψεις για το Σύμπαν».
1/2 Πραγματοποιείται για πρώτη φορά η πρώτη φάση «Αρίσταρχος» του 8ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας με τη συμμετοχή 287 μαθητών και μαθητριών, όλων των Λυκείων της χώρας. Επιλέγονται οι 40 καλύτεροι, οι οποίοι θα μετάσχουν στη δεύτερη φάση «Ίππαρχος» του διαγωνισμού. Στο μεταξύ τα μέλη της Εταιρείας έχουν ξεπεράσει τα 500.
2/2 Ομιλία του καθηγητού του Α.Π.Θ. Ιωάννη Σειραδάκη με θέμα: «Ο θάνατος των άστρων (αστρικά πτώματα)».
2/3 Ομιλία της επίκουρης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένης Λιβανίου – Ροβίθη με θέμα: «Νέοι πλανήτες και νέα πλανητικά συστήματα».
29/3 Πραγματοποιείται η δεύτερη φάση «Ίππαρχος» του Διαγωνισμού αστρονομίας στο Βόλο με τη συμμετοχή των 40 πρώτων μαθητών που διακρίθηκαν στην 1η φάση «Αρίσταρχος».
3/4 Ομιλία του Βλάση Πετούση με θέμα «Γιούρι Γκαγκάριν – 42 χρόνια μετά και οι προσεχείς προγραμματισμένες διαστημικές πτήσεις».
4/5 Ομιλία Κων/νου Μουτσιάρα, μαθηματικού, με θέμα: «Επισκέφθηκαν τη Γη μας εξωγήινοι;»
1/6 Από τον Κων/νο Σ. Ζούζουλα δωρίζεται στην Εταιρεία ολόκληρη η βιβλιοθήκη με πάνω από 400 βιβλία του μεγάλου αστρονόμου Γουλιέλμου Άμποτ.
1/7 Εκδίδεται το 48ο τεύχος του «Ουρανού» με δωρεάν ένθετο CD για τον Άρη και γίνεται ανάρπαστο από τα περίπτερα. Τη δημιουργία του είχε εξ ολοκλήρου ο Αντώνης Ροσσολάτος.
22/7 Μεταβαίνουν στη NASA οι αριστεύσαντες μαθητές του 8ου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας Ιωάννης Καμαρέτσος και Ελένη Κοντού, με τη συμμετοχή και του καθηγητή Κοσμά Γαζέα.
25/8 Αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου με μεγάλο πλήθος κόσμου (112 αυτοκίνητα) και με ομιλητή κατά τη συνεστίαση τον Χάρη Βάρβογλη.
26/8 Αρχίζει το 4ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας στο 1ο Λύκειο Βόλου. Αυτή τη φορά οι σπουδαστές χωρίζονται σε δυο βαθμίδες. Στην πρώτη βαθμίδα, των αρχαρίων, διδάσκουν οι: Βλάσης Πετούσης, «Γενική Αστρονομία», Νίκος Πράντζος, «Η θέση μας στο Σύμπαν» και ο Κώστας Μουτσιάρας «Ουρανογραφία». Στη 2η βαθμίδα των προχωρημένων διδάσκουν οι: Χάρης Βάρβογλης «Μπιγκ – Μπαγκ και οι μαύρες τρύπες», Ιωάννης Βέργος, «Η διαστολή του Σύμπαντος» και Μουτσιάρας Κων/νος «Οι κύκλοι και οι συντεταγμένες της ουράνιας σφαίρας». Συμμετέχουν 35 σπουδαστές στην 1ηβαθμίδα και 25 σπουδαστές στη 2η.
4/10 Πραγματοποιείται η τελετή της απονομής των βραβείων του 8ου Διαγωνισμού Αστρονομίας στο Δημαρχείο του Βόλου. Παρευρίσκεται και χαιρετίζει τους μαθητές η βουλευτής Μαγνησίας Ζέτα Μακρή, καθώς και ο νέος χορηγός του διαγωνισμού Κων/νος Σ. Ζούζουλας. Την κύρια ομιλία κάνει η επίκουρη καθηγήτρια Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευγενία Αντωνοπούλου.
17 – 19/10 Πραγματοποιείται το 3ο Συνέδριο Ερασιτεχνών Αστρονόμων στη Χαλκιδική, που το οργανώνει ο  Όμιλος Φίλων της Αστρονομίας Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν περίπου 200 σύνεδροι, μεταξύ των οποίων και πολλά μέλη της Εταιρείας μας με μερικές εισηγήσεις.
2/11 Ομιλία του Θεοφάνη Γραμμένου, αστροφυσικού, με θέμα: «Σύγχρονες εξελίξεις στην κοσμολογία: Hubble, Cobe, Wmap».
7/12 Ομιλία του Κοσμά Γαζέα, φυσικού με θέμα: «Η γένεση, η ζωή και ο θάνατος των αστέρων».
13/12 Ανακηρύσσεται επίτιμο μέλος της Εταιρείας ο Διονύσιος Σιμόπουλος, γιατί κάθε χρόνο μεσολαβεί και στέλνονται στη NASA δωρεάν για ένα 10ήμερο οι δυο πρώτοι μαθητές του Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας.

2004

1/1 Εκδίδεται το πανηγυρικό 50ό τεύχος του περιοδικού «Ουρανός» με εντυπωσιακό εξώφυλλο και με ένα ειδικό άρθρο για την όλη πορεία του: Τα πρώτα φωτοτυπημένα τεύχη, τα έγχρωμα 16σέλιδα στη συνέχεια, τα 32σέλιδα και τα τελευταία 48σέλιδα. Μια μεγαλειώδης πραγματικά διαδρομή!
11/1 Ομιλία στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου Βόλου του Νίκου Κατσιαβριά, φυσικού, με θέμα: «Η δομή του μεσοπλανητικού χώρου».
1/2 Ομιλία του Βλάση Πετούση, φυσικού, με θέμα «Ήλιος, το άστρο της ημέρας».
7/2 Πραγματοποιείται σε όλα τα Λύκεια της χώρας ο 9ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής (1η φάση «Αρίσταρχος»), με τη συμμετοχή 288 μαθητών, σε 35 συνολικά εξεταστικά κέντρα.
13/3 Πραγματοποιείται η δεύτερη φάση «Ίππαρχος» του 9ου Διαγωνισμού Αστρονομίας στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου Βόλου, με τη συμμετοχή των 40 καλύτερων της 1ης φάσης.
14/3 Ομιλία του Κων/νου Μουτσιάρα με θέμα: «Μια αναδρομή στην ιστορία της αστρονομίας».
2/4 Διάλεξη του τέως Πρύτανη Παν. Κρήτης, κ. Γεωργίου Γραμματικάκη, Φυσικού, στο κτίριο Σπίρερ με τη συνεργασία του Δήμου Βόλου και με την παρουσία πολλών επισήμων. Το θέμα της ομιλίας είναι: «Ο άνθρωπος εξόριστος ή κέντρο του Σύμπαντος;», ενώ προλόγισε ο πρόεδρος της Εταιρείας Κων/νος Μαυρομμάτης.
4/5 Παρακολούθηση της ολικής έκλειψης της Σελήνης στο προαύλιο του 1ου Λυκείου Βόλου γύρω στα μεσάνυχτα. Την εξήγηση του φαινομένου και την παρατήρηση με τηλεσκόπια έκανε ο φυσικός Γιάννης Βέργος.
9/5 Ομιλία του π. Νικολάου Λουδοβίκου στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου με θέμα: «Πνευματικά προβλήματα της σύγχρονης κοσμολογίας».
16/5 Ημερήσια εκδρομή με δυο πούλμαν γεμάτα στο Ευγενίδειο Πλανητάριο των Αθηνών όπου παρακολουθούμε δυο προβολές με θέματα: «Ταξίδι χωρίς τέλος» και «Κοσμική Οδύσσεια».
8/6 Διάβαση της Αφροδίτης. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε από πολλά μέλη της Εταιρείας, τα οποία έστησαν τα τηλεσκόπιά τους στο πάρκο του Αναύρου. Την παρακολούθησαν πολλοί μαθητές και άλλοι διερχόμενοι.
20/7 Μεταβαίνουν στη NASA οι μαθητές: Βασίλειος Σιδεριάδης και Μαρία – Μαρίνα Ιωαννίτη, που ήρθαν πρώτοι στον 9ο Διαγωνισμό Αστρονομίας. Τους συνόδευσε ο φυσικός Αλέξης Δεληβοριάς.
30/8 Η καθιερωμένη αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου με τη μετέπειτα συνεστίαση το Χάνι του Ζήση, κατά την οποία μίλησε ο αστροφυσικός Πάνος Πάτσης.
31/8 – 3/9 Πραγματοποιείται το 5ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας με δυο τμήματα: 1ης βαθμίδας (αρχαρίων) με 23 σπουδαστές και 2ης βαθμίδας (προχωρημένων) με 29 σπουδαστές Δίδαξαν στην 1η βαθμίδα οι: Γιάννης Βέργος, με θέμα «Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός», Βλάσης Πετούσης με θέμα: «Ο Ήλιος και οι αστέρες του Γαλαξία μας», Αριστείδης Βούλγαρης, με θέμα «Τα τηλεσκόπια και την παρατηρησιακή αστρονομία». Στη 2η βαθμίδα δίδαξαν οι: Πάνος Πάτσης, με θέμα: «Δημιουργία, εξέλιξη και ζώνες ζωής των γαλαξιών», Μουτσιάρας Κων/νος, με θέμα «Τα ημερολόγια», καθώς και οι Αριστείδης Βούλγαρης και Γιάννης Βέργος με τα ίδια θέματα της 1ης  βαθμίδας.
9/10 Πραγματοποιείται η τελετή απονομής των βραβείων του 9ου Διαγωνισμού Αστρονομίας στο Δημαρχείο του Βόλου, με την παρουσία του Δημάρχου Κυριάκου Μήτρου και άλλων επισήμων. Την αστρονομική ομιλία κάνει ο καθηγητής αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κανάρης Τσίγκανος.
7/11 Ομιλία του Κωνσταντίνου Μουτσιάρα, με θέμα «Ο κόσμος των ημερολογίων».
5/12 Ομιλία του Χάρη Καμπάνη, προέδρου της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης των Αθηνών με θέμα «Σεμινάριο αστροφωτογραφίας».
12/12 Κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση της Εταιρείας, ανακηρύσσεται επίτιμο μέλος της ο Κωνσταντίνος Σ. Ζούζουλας, για τις χορηγίες του προς τους Πανελληνίους Διαγωνισμούς της Εταιρείας, καθώς και για τις πολλές υπηρεσίες που προσέφερε και προσφέρει σ’ αυτή.

2005

1/1 Εκδίδεται το πρώτο βιβλίο της Εταιρείας με τίτλο «Η ουρανογραφία των Αγίων». Έχει μέγεθος 30×30 εκ., σύνολο σελίδων 144 και είναι εξ ολοκλήρου έγχρωμο. Πρόκειται για ένα σπουδαίο βιβλίο – άλμπουμ. Περιέχει 54 σπάνιους χάρτες των χριστιανικών αστερισμών του 17ου αιώνα και αντίστοιχα 62 σύγχρονους αστρονομικούς αστερισμούς. Η έκδοσή του επιτεύχθηκε εξ ολοκλήρου με την βοήθεια χορηγών.
16/1 Ομιλία της Δήμητρας Λελίγκου, του Ευγενιδείου Ιδρύματος με θέμα: «Αστρονομία και άτυπη εκπαίδευση – Πλανητάρια σε μικρές και μεγάλες πόλεις της Ευρώπης».
5/2 Διεξάγεται σε όλα τα Λύκεια της χώρας η 1η φάση «Αρίσταρχος» του 10ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής. Συμμετέχουν 323 μαθητές και μαθήτριες από 43 περιοχές.
6/2 Ομιλία του Φυσικού, κ. Χρίστου Ξενάκη, στο αμφιθέατρο «Δελμούζος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (κτίριο Παραλίας), με τη συνεργασία του συλλόγου Ε.Τ.Ε.Π του Π.Θ. και με θέμα: «Είναι εφικτό ένα ταξίδι στο χρόνο;»
6/3 Ομιλία του Πασχάλη Χριστοδούλου, Δρ. Χημικού με θέμα: «Η Ελληνική αστρονομία στους Ορφικούς ύμνους». Η ομιλία έγινε στη «Βιβλιοθήκη Κυριαζή».
19/3 Διεξάγεται η 2η φάση «Ίππαρχος» του 10ου Διαγωνισμού Αστρονομίας στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου Βόλου, μεταξύ των 40 καλύτερων της 1ης  φάσης.
10/4 Πραγματοποιείται ημερήσια εκδρομή στο Ευγενίδειο πλανητάριο των Αθηνών, όπου παρακολουθούμε την προβολή της ταινίας «Ζωντανή θάλασσα» και της ταινίας «Νέοι ορίζοντες».
17/4 Ομιλία στη «Βιβλιοθήκη Κυριαζή» του Αναστασίου Αναστασιάδη, Αστροφυσικού του Αστεροσκοπείου Πεντέλης με θέμα: «Ηλιακή Φυσική στη νέα χιλιετία».
23/7 Μεταβαίνουν στη NASA οι μαθητές που πρώτευσαν στο 10ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας, ήτοι: Νικολέτα – Ελένη Γκολφινοπούλου και Τσαγκαλίδης Δημήτριος, συνοδευόμενοι από τον καθηγητή Μανώλη Ζούλια.
22/8 Πραγματοποιείται η αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου με την παρουσία του Δημητρίου Κοντού, Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Απασχόλησης.
23 – 26/8 Πραγματοποιείται το 6ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας με στο οποίο διδάσκουν οι: (1ο τμήμα, αρχαρίων) Χαρίτων Τομπουλίδης, με θέμα: «Γενική Αστρονομία», Αριστείδης Βούλγαρης με θέμα: «Φασματοσκοπία και παρατήρηση κομητών», και Κων/νος Μουτσιάρας με θέμα: «Η ζωή στο Σύμπαν», (2ο τμήμα, προχωρημένων) Πάνος Πάτσης με θέμα: «Γαλαξίες σε διάφορα μήκη κύματος», Χαράλαμπος Βάρβογλης, με θέμα: «Τα τηλεσκόπια από το Γαλιλαίο μέχρι σήμερα», Βέργος Ιωάννης με θέμα: «Από τη Γη έως τα σμήνη των γαλαξιών» και Αριστείδη Βούλγαρη, με τα ίδια πιο πάνω θέματα.
8 – 10/9 Πραγματοποιείται το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στο Ευγενίδειο Πλανητάριο των Αθηνών με πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή. Δύο μέλη της Εταιρείας μας ο Ιωάννης Βέργος και ο Κων/νος Μαυρομμάτης, είχα σχετικές εισηγήσεις.
1/10 Τελετή απονομής των βραβείων του 10ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Αστρονομίας, στην οποία παραβρέθηκαν και μίλησαν οι: Κωνσταντίνος Σ. Ζούζουλας, μεγάλος χορηγός του διαγωνισμού, για τη σημασία του και Παύλος Λασκαρίδης πρόεδρος της ΕΛΑΣΕΤ, με θέμα: «Η εξέλιξη των γαλαξιών».
3/10 Γίνεται παρατήρηση της μερικής έκλειψης του Ήλιου στο προαύλιο του 1ου Λυκείου με δυο τηλεσκόπια και μαύρα γυαλιά. Την παρακολουθούν κατά τα διαλείμματα οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.
12/10 Ανανεώνεται εκ βάθρων η ιστοσελίδα της Εταιρείας, την επιμέλεια της οποίας αναλαμβάνει ο Γιάννης Τσατσαράγκος. Εισάγονται νέοι αυτοματισμοί και πολλαπλές συνδέσεις, ενώ παρουσιάζονται αμέσως οι προσεχείς εκδηλώσεις της Εταιρείας.
6/11 Ομιλία του Βλάση Πετούση με θέμα – αφιέρωμα στο έτος Φυσικής: «Αϊνστάιν, ο άνθρωπος που ξαναέχτισε το Σύμπαν». Η ομιλία γίνεται στη «Βιβλιοθήκη Κυριαζή».
4/12 Ομιλία του Αλέξη Πετίδη, με θέμα: «Η/Υ και αστρονομία – Αναδημιουργώντας το Σύμπαν».

2006

2/1 Ομιλία του Φυσικού, κ. Εμμανουήλ Ζούλια στη «Βιβλιοθήκη Κυριαζή» με θέμα: «ESA – 30 χρόνια η Ευρώπη στο διάστημα».
1/2 Ιδρύεται το 4ο Παράρτημα της Εταιρείας στη Φλώρινα με πρώτο πρόεδρο τον Αντώνιο Παντελίδη.
2/2 Πραγματοποιείται η μηνιαία ομιλία της Εταιρείας από τον κ. Νικόλαο Ματσόπουλο με θέμα: «Κρόνος, το διαμάντι του ουρανού». Παρά την κακοκαιρία η αίθουσα γέμισε.
11/2 Πραγματοποιήθηκε σε όλη την Ελλάδα ο 10ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2006. Στην Χαλκιδική, Φλώρινα, Καλαμάτα και Κάλυμνο δεν πήγαν τα θέματα και τα στείλαμε το πρωί με ΦΑΞ.
19/2 Μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη έγινε στο αμφιθέατρο της ΑΝΕΜ από τον κ. Ιωάννη Τσατσαράγκο με θέμα: «Προσεισμικά ηλεκτρομαγνητικά κύματα – κωδικοποιημένη προειδοποίηση».
12 /3 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του καθηγητού κ. Νικολάου Στεργιούλα, με θέμα: «Μαύρες τρύπες και βαρυτικά κύματα, ένα νέο παράθυρο στην αστρονομία» στη «Βιβλιοθήκη Κυριαζή». H ομιλία είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο για τους ειδήμονες όσο και για τον πλατύ κοινό.
18/3 Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη φάση «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» του διαγωνισμού αστρονομίας. Είχαν προσκληθεί 35 μαθητές και προσήλθαν 33. Στο τέλος ο πρόεδρος της ΑΝΕΜ κ. Αθανάσιος Κοκκίνης παρέθεσε δείπνο (κέτερινγκ) στους μαθητές και τους γονείς τους.
8/4 Πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας της Μητροπόλεως η ημερίδα με θέμα: «Θρησκεία και επιστήμη» κατά την οποία μίλησαν οι τρεις καθηγητές πανεπιστημίων: π. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, Μάνος Δανέζης και Κανάρης Τσίγκανος.
9/4 Πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του κ. Σταμάτη Κριμιζή στο «Μέγαρο Παπαστράτου» (αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος») μαζί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ήλθε πλήθος κόσμου, περίπου 250 άτομα και σχεδόν γέμισε το αμφιθέατρο. Η κάποια καθυστέρηση της έναρξης λόγω τεχνικών προβλημάτων από την ηλεκτρονική μορφή της ομιλίας του καθηγητή, ανταμείφθηκε, από την πολύ καλή παρουσίαση του θέματος: «Η αποστολή του αιώνα: Τα διαστημόπλοια «Βόγιατζερ» στα όρια του ηλιακού μας συστήματος». Οι κρίσεις όλες ήταν άριστες.
12/5 Έγιναν τα αποκαλυπτήρια από τον πρόεδρο της Εταιρείας του τρίτου ηλιακού ωρολογίου της Μαγνησίας, που στήθηκε στο προαύλιο του Γυμνασίου Στεφανοβικείου από τον κ. Δημήτριο Μπλατσή, Μέλος της Εταιρείας.
14/5 Οργανώθηκε ημερήσια εκδρομή στο κέντρο «ΝΟΗΣΙΣ» της Θεσσαλονίκης, όπου οι εκδρομείς παρακολούθησαν την προβολή των ταινιών «Όαση στο Διάστημα» και «Τα δελφίνια».
18/6 Η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» είχε ολοσέλιδο άρθρο για τους μαθητές που θα πάνε στη NASA και την εκεί εκπαίδευσή τους, καθώς και αρκετά για την Εταιρεία μας.
22/6 Στο προαύλιο του 1ου Λυκείου Φαρσάλων πραγματοποιείται αστροβραδιά με ομιλία του κ. Βλάση Πετούση και παρατηρήσεις τρία τηλεσκόπια, εκ των οποίων ένα Μελών της Λάρισας. Η πρόσκληση έγινε από την καθηγήτρια Θωμαΐδα Κατσικοπούλου.
25/7 Οι μαθητές που επελέγησαν για τη NASA, Τσιτάλη Αναστασία και Καλόσι Νεσίμ, μεταβαίνουν στις ΗΠΑ με συνοδό την δημοσιογράφο Ανθή Σταματοπούλου.
11/8 Η Εταιρεία οργάνωσε αστροβραδιά στο υπαίθριο γυμναστήριο Καναλίων Καρδίτσας, όπου μίλησε ο Κωνσταντίνος Μουτσιάρας για τις «Κοσμικές καταστροφές», ενώ η Δέσποινα Μουτσανίδου έκανε ουρανογραφία για χάρη των επισκεπτών.
21/8 Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου με 6 τηλεσκόπια και πάνω από 200 άτομα. Στην αρχή ήταν έτοιμο να βρέξει, αλλά μετά από 15λ. ξαστέρωσε. Την ομιλία στη συνεστίαση έκανε ο κ. Νικόλαος Πράντζος.
21 – 25/8 Πραγματοποιήθηκε με πολύ καλή επιτυχία το 7ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας. Το παρακολούθησαν 46 σπουδαστές, πολλοί από τους οποίους ήρθαν από μακριά. Στην 1η βαθμίδα των αρχαρίων δίδαξαν: Τομπουλίδης Χαρίτων, Βούλγαρης Αριστειδης, Πετούσης Βλάσης. Στη 2η βαθμίδα των προχωρημένων δίδαξαν: Βάρβογλης Χάρης, Βέργος Ιωάννης, Μουτσιάρας Κων/νος, Ξενάκης Χρίστος.
7/10 Πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βόλου η τελετή της απονομής των βραβείων του 11ου Διαγωνισμού Αστρονομίας, κατά την οποία μίλησε η καθηγήτρια Παναγιώτα Πρέκα με θέμα: «Ο Άρης και πέρα απ’ αυτόν».
5/11 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Βλάση Πετούση, στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γ. Καρτάλη – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο), με μικρή συμμετοχή ακροατών, λόγω μεγάλου ψύχους, με θέμα: «Το κυνήγι των πλανητών».
16/11 Από το νεοϊδρυθέν τμήμα παρατηρήσεων της Εταιρείας οργανώθηκε αστροβραδιά στον Άγιο Στέφανο (πρώην Σωρό) για την παρατήρηση των Λεοντιδών διαττόντων αστέρων, με την προσέλευση πλήθους κόσμου.
18/11 Συμμετείχαμε ως εκπρόσωποι (Κων/νος Μαυρομμάτης – Λουκάς Ζαχείλας) στην ανά διετία συνάντηση των Δ.Σ., που έγινε στην Πάτρα από την Αστρονομική Εταιρεία «Ωρίων». Πρόεδρος ήταν ο κ. Βασίλειος Ζαφειρόπουλοςκαι συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούσαν την Ερασιτεχνική Αστρονομία στην Ελλάδα.
23/11 Ύστερα από πρόσκληση του καθηγητή κ. Βασιλείου Αναγνωστοπούλου έγινε στο τμήμα των παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μάθημα προς τους φοιτητές από τους: Κων/νο Μουτσιάρα και Κων/νο Μαυρομμάτη με θέμα τους αστερισμούς και τη μυθολογία τους.
3/12 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία της κ. Ελένης Χατζηχρήστου, Δρ. αστρονομίας, με θέμα: «Γαλαξιακοί πυρήνες και υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες», στο αμφιθέατρο του Οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου. Η ομιλία ήταν πολύ καλή και το ακροατήριο αρκετό.
17/12 Πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ., που ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια. Η ψηφοφορία έγινε στην αίθουσα αστρονομίας του 1ου Λυκείου Βόλου, το απόγευμα από 5 έως 8 μμ. Πολλοί έστειλαν το ψηφοδέλτιό του ταχυδρομικά.

2007

13/1 Πραγματοποιήθηκε με πολύ καλή επιτυχία η διάλεξη του κ. Νίκου Πράντζου, στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) με θέμα: «Αναζήτηση εξωγήινης ζωής και το παράδοξο Φέρμι». Το αμφιθέατρο γέμισε και υπήρχαν πολλοί όρθιοι. Ήταν εφέτος η πολυπληθέστερη εκδήλωση που διοργανώσαμε.
3/2 Πραγματοποιήθηκε σε όλη την Ελλάδα η 1η φάση «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» του 12ου Διαγωνισμού Αστρονομίας, στον οποίο προσήλθαν 255 μαθητές και μαθήτριες.
4/2 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Γιάννη Σειραδάκη για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Μέγαρο Παπαστράτου), στην παραλία, με πολύ μεγάλη επιτυχία, ενώπιον 220 ακροατών περίπου.
15/2 Εκδίδεται το 62ο τεύχος του περιοδικού «Ουρανός» με 64 πλέον σελίδες και όχι 48 που είχε μέχρι τώρα. Παράλληλα περιέχει και το ένθετο cd με τον κατάλογο των αστερισμών του Messier, το οποίο συντέθηκε από τον Αντώνη Ροσολάτο.
4/3 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Κων/νου Μουτσιάρα με θέμα: «Γεωκεντρισμός – ηλιοκεντρισμός – ανθρωποκεντρισμός», στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου.
17/3 Διεξήχθη η 2η φάση «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» του διαγωνισμού αστρονομίας. Προσήλθαν 34 από τους 37 κληθέντες μαθητές. Στο τέλος παρατέθηκε μπουφές εκ μέρους του Νομάρχη από την ΑΝΕΜ (διευθύνων σύμβουλος ο κ. Τάκης Παπάς).
17 – 30/4 Στο Χόρτο Μαγνησίας έγινε αστροβραδιά για το 2ο Λύκειο Γλυφάδας, από τους Κων/νο Μουτσιάρα και τον κ.Αντώνη Καλαντζή. Επικεφαλής του Λυκείου ήταν ο κ. Παύλος Θωμαΐδης, ερασιτέχνης αστρονόμος, που είχε φέρει και το δικό του τηλεσκόπιο.
6/5 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Γιάννη Τσατσαράγκου, στο αμφιθέατρο του Οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου με θέμα: «Οι παλιρροιακές επιδράσεις και η δική μας απρόσμενη αποκάλυψη».
11/6 Παραβρεθήκαμε (Κ. Μαυρομμάτης – Λ. Ζαχείλας) στη δεξίωση που παρέθεσε ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης, προς τους συνέδρους της NASA. Ο Λ. Ζαχείλας ήταν μεταφραστής των προσφωνήσεων του Δημάρχου και του διοργανωτή του συνεδρίου κ. Scott Bolton.
12/6 Προσφωνήσαμε (Κ. Μαυρομμάτης – Λ. Ζαχείλας) το Συνέδριο της NASA, που γίνεται στο Βόλο, με την αποκλειστική παρέμβαση του μουσικοσυνθέτη Ευαγγέλου Παπαθανασίου, στον οποίο δώσαμε και αναμνηστικό δώρο ένα Λεύκωμα του 2ου Γυμνασίου, όπου αναφέρεται μια αφήγηση σχετικά με τις παιδικές του κλίσεις στη μουσική.
27/7 Οι δύο πρώτοι του διαγωνισμού Αστρονομίας που επιλέχθηκαν για τη NASA, Γιαταγάνας Γεώργιος – Ευθύμιος και Αναστασοπούλου Κωνσταντίνα, μετέβησαν εκεί με συνοδό τον κ. Εμμανουήλ Κιτσώνα, Φυσικό του Ευγενιδείου Ιδρύματος.
16/8 Εκδίδεται το 64ο τεύχος του «Ουρανού» σε 2.300 αντίτυπα αντί των 1.500. Και αυτό διότι περιέχει αφιέρωμα στα 10χρονα του Ο.Φ.Α. Θεσσαλονίκης (πρόεδρος ο κ. Αριστείδης Βούλγαρης) και τα 800 τεύχη τα προμηθεύθηκε ο Όμιλος αυτός. Μοίρασε δε και σε όλους τους συνέδρους του 5ου Συνεδρίου της Πάτρας από ένα τεύχος.
27/8 Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου με σχετικά καλή επιτυχία. Υπήρχαν 4 τηλεσκόπια και κατά τη συνεστίαση έκανε έναν χαιρετισμό ο κ. Βαβουγυιός Διονύσιος, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
29/8 Άρχισε κανονικά το 8ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας, με πολύ καλή επιτυχία, παρά την απουσία του Προέδρου και του Γραμματέα. Αυτή τη φορά υπήρξε και 3ο τμήμα, το τμήμα της Ολυμπιάδας. Προσήλθαν συνολικά 55 σπουδαστές (17 αρχάριοι, 20 προχωρημένοι και 18 για την Ολυμπιάδα). Δίδαξε ολόκληρη δεκάδα καθηγητών, διότι υπήρξε και το τμήμα της Ολυμπιάδας.
29/9 Πραγματοποιείται στο Δημαρχείο του Βόλου η τελετή απονομής των βραβείων του 12ου Διαγωνισμού Αστρονομίας, με την παρουσία του Δημάρχου Ιωλκού κ. Πάρι Μουτσινά, του καθηγητού κ. Ιωάννη Σειραδάκη, που μίλησε για την Ολυμπιάδα και του αστρονόμου κ. Εμμανουήλ Πλειώνη, που μίλησε για τη σύγχρονη κοσμολογία.
5 – 7/10 Διεξάγεται στην Πάτρα το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνών Αστρονόμων με πολύ μεγάλη επιτυχία (σχεδόν 300 σύνεδροι), στο οποίο συμμετέχει και η Εταιρεία μας με μια εισήγηση και πολλά Μέλη.
31/10 – 15/11 Μεγάλη αστροφιλοτελική έκθεση στο Κέντρο Τέχνης «Τζόρτζιο ντε Κίρικο» με γραμματόσημα του Διαστήματος του Αθηναίου φιλοτελιστή Κλέωνα Διονυσάτου. Την επισκέπτονται πολλοί, αλλά κυρίως μαθητές με τους καθηγητές τους.
1/11 Εκδίδεται το 65ο τεύχος του περιοδικού «Ουρανός» με ειδικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια της διαστημικής εποχής. Περιλαμβάνει άρθρα των: Βλάση Πετούση και Ιωάννη Πάσσου και χρονολογική παρουσίαση των διαστημικών επιτευγμάτων της 50ετίας. Επίσης περιέχει ως ένθετο το «Αστρονομικό ημερολόγιο 2008», το οποίο συντάσσει, μόνιμα πλέον, ο αστρονόμος Πέτρος Ροβίθης.
4/11 Στα πλαίσια της αστροφιλοτελικής έκθεσης και στον ίδιο χώρο πραγματοποιείται η ομιλία του Δρ. Χρίστου Ξενάκημε θέμα: «Από το Σπούτνικ στα σύγχρονα διαστημικά ρομπότ».
10/12 Στην 1η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής στην Ταϊλάνδη κατακτούμε το χάλκινο μετάλλιο με το μαθητή της 1ης τάξης του Λυκείου Καρδίτσας, Γεώργιο Μουλαντζίκο. Στην αποστολή μετείχαν και άλλοι 3 μαθητές και μια μαθήτρια με αρχηγούς τους: Ιωάννη Σειραδάκη και Λουκά Ζαχείλα.
22/12 Στο προαύλιο του 1ου Λυκείου οργανώνεται παρατήρηση του πλανήτη Άρη, που βρίσκεται αυτή την περίοδο στην πλησιέστερη απόσταση από τη Γη. Την εκδήλωση οργάνωσε η υπό συγκρότηση ομάδα παρατηρήσεων της Εταιρείας.

2008

13/1 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Ιωάννου Βέργου με θέμα «Αστρονομικά στοιχεία των πυραμίδων της Αιγύπτου», με πολύ καλή επιτυχία, αφού ήταν παρόντες περί τους 60 ακροατές. Στο τέλος κόπηκε και η βασιλόπιτα, το φλουρί της οποίας πέτυχε ο μαθητής Μάξιμος Παρολίνι και έλαβε ως δώρο ένα βιβλίο «Η Ουρανογραφία των Αγίων».
15/1 Επισκεφθήκαμε (Λ. Ζαχείλας, Κ. Μαυρομμάτης), μαζί με τους 5 μαθητές της Ολυμπιάδας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ύστερα από πρόσκλησή του. Ο πρόεδρος συγχάρηκε τους μαθητές για την επιτυχία τους και τους προέτρεψε πάντα να ζητούν τα ανώτερα. Του προσφέραμε το λογότυπο της Εταιρείας μας σκαλισμένο σε παχύ πλεξικλάς, ένα βιβλίο «Λεξικό Αστρονομίας» και ένα ντοσιέ με τα τελευταία τεύχη του «Ουρανού». Είχαμε συζήτηση μαζί του για αστρονομικά θέματα σχεδόν μια ώρα.
2/2 Πραγματοποιήθηκε ο 13ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας σε όλη την Ελλάδα. αλλά τα θέματα έφθασαν πολύ αργά σε πολλά σχολεία. Είχαμε περισσότερες συμμετοχές.
3/2 Έγινε ομιλία στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου από τον Δρ. Διονύσιο Βαβουγυιό με θέμα: «Οι υπερχορδές και η δομική σύσταση του Σύμπαντος».
23/2 Μεταβήκαμε στην Καρδίτσα (Κ. & Χ. Μαυρομμάτης, Κ. Μουτσιάρας) ως αντιπροσωπεία της Εταιρείας μας για την τιμητική εκδήλωση προς τον χάλκινο ολυμπιονίκη Γεώργιο Μουλαντζίκο. Η τελετή ήταν με όλους τους επισήμους, μαζί και ο υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, καθώς και οι καθηγητές Ιωάννης Σειραδάκης και Ξενοφών Μουσάς. Διήρκεσε πάνω από 2 ώρες και ήταν άρτια καταρτισμένη. Η φιλοξενία επίσης άψογη με γεύμα όλων των εμπλεκομένων.
25/2 Κυκλοφορεί το τεύχος Νο 66 του «Ουρανού» με 80 πλέον σελίδες (ένα επί πλέον 16σέλιδο), με εξώφυλλο το μετάλλιο της Ολυμπιάδας, με πλήρες ρεπορτάζ και με όλα τα θέματα και τις απαντήσεις αυτής.
27/2 Δημιουργείται ομάδα αστρονομικών παρατηρήσεων της Εταιρείας, την οποία αποτελούν οι: Ευστάθιος Ζαφραντζάς, Αντώνης Καλαντζής, Κωνσταντίνος Καμβρογιάννης και Κωνσταντίνος Μουτσιάρας. Τους επόμενους μήνες προστέθηκαν και άλλοι στην ομάδα.
2/3 «Η αθέατη ύλη και η αθέατη ενέργεια» ήταν το θέμα της ομιλίας, που έγινε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τον καθηγητή κ. Γεώργιο Γούναρη.
25/3 Βγάλαμε τα αποτελέσματα της 2ης φάσης «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» του διαγωνισμού. Πέτυχαν 20, από τους οποίους οι 2 πρώτοι θα μεταβούν στη NASA και οι 5 πρώτοι στην Ολυμπιάδα της Ινδονησίας.
6/4 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Δρ. Κωνσταντίνου Κόκκοτα, στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου με θέμα: «Η θεωρία της σχετικότητας: Παρελθόν, παρόν και μέλλον».
12/4 Η ημέρα της «Αστρονομίας των πεζόδρομων» γιορτάστηκε στην παραλία του Βόλου, δίπλα από την πύλη εξόδου του λιμεναρχείου. Στήθηκαν τρία τηλεσκόπια, από τα οποία ο κόσμος είδε τη Σελήνη και τον Κρόνο. Η εκδήλωση τελείωσε κοντά στα μεσάνυχτα.
5/5 Έγινε η τελετή επιβράβευσης, από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, του Γεωργίου Μουλαντζίκου, ο οποίος έλαβε ως χρηματικό έπαθλο και το ποσό τον 1.000 €. Μας εκπροσώπησε ο Λουκάς Ζαχείλας, ο οποίος μάλιστα επέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτριο Σιούφα ένα υπόμνημά μας για την εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα καθ’ υπέρβαση των μαθητών που παίρνουν μετάλλιο στις αστρονομικές Ολυμπιάδες. Την τελετή μετέδωσε και η «Βουλή – τηλεόραση», από την οποία ζητήσαμε αντίγραφο.
1/5 Κατασκευάστηκε και 4ο ηλιακό ωρολόγιο στη Μαγνησία από τον κ. Δημήτριο Μπλατσή, Μέλος της Εταιρείας μας. Το κατασκεύασε στο προαύλιο του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Βόλου βοηθούμενος από τους μαθητές.
11/5 Πραγματοποιήθηκε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ομιλία, με ομιλητή τον καθηγητή της Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαο Σπύρου και θέμα: «Η αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το εγγύς διαστημικό περιβάλλον».
31/5 Πραγματοποιήθηκε πολύ καλή αστροβραδιά στον Άγιο Στέφανο (πρώην Σωρό) με πολλά τηλεσκόπια. Την παρατήρηση οργάνωσε η Ομάδα Παρατηρήσεων της Εταιρείας.
22/6 Πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκδρομή της Εταιρείας στο Ευγενίδειο Πλανητάριο με πολύ μεγάλη συμμετοχή (52 άτομα). Είδαμε τις παραστάσεις: «Από τη Γη στη Σελήνη» και «Βίαιο Σύμπαν».
7/7 Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου με πάρα πολύ καλή συμμετοχή. Ο κ. Κων/νος Μουτσιάραςέκανε την «ξενάγηση» των επισκεπτών στον έναστρο ουρανό. Μίλησε ο κ. Ιωάννης Σειραδάκης, ενώ ο κ Ευστάθιος Ζαφραντζάς πρόβαλε εικόνες από τα αστεροσκοπεία της Ευρώπης.
11/7 Τελείωσε το 9ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας με πολύ καλή επιτυχία, αφού συμμετείχαν συνολικά 64 σπουδαστές: 20 αρχαρίων, 37 προχωρημένων και 7 Ολυμπιάδας. Τα μαθήματα της Ολυμπιάδας γίνονταν στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
12/7 Ύστερα από πρόσκληση της Σχολής «Κένταυρος Χείρων» των Αθηνών, δύο Μέλη της Εταιρείας (Ευστάθιος Ζαφραντζάς και Κωνσταντίνος Καμβρογιάννης) μετέβησαν στον κατασκηνωτικό χώρο του Αγίου Κωνσταντίνου, στην Πάλτση Αργαλαστής και έκαναν μια ωραία αστροβραδιά για χάρη των μελών της Σχολής.
10/8 Έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης διαστημικού γραμματοσήμου στα Κανάλια Καρδίτσας των Κλέωνα Διονυσάτουκαι Καλλίστρατου Κουτή (Καναλιώτη την καταγωγή), με πολύ καλή επιτυχία. Η έκθεση έμεινε ανοιχτή μέχρι 31 Οκτωβρίου και την επισκέφθηκαν αρκετά σχολεία.
12/8 Πραγματοποιήθηκε η παρατήρηση των διαττόντων αστέρων στην κορυφή «Σταυρός» του Αγίου Στεφάνου (Σωρός) με πολλούς επισκέπτες.
16/8 Πραγματοποιήθηκε η παρατήρηση της μερικής έκλειψης της Σελήνης από την κορυφή «Σταυρός» του Αγίου Στεφάνου, με πολύ καλή συμμετοχή κόσμου. Υπήρχαν 5 τηλεσκόπια των μελών μας.
19/8 Αναχώρησε η 7μελής αποστολή για τη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής της Ινδονησίας με αρχηγό τον κ. Ιωάννη Σειραδάκη και υπαρχηγό τον κ. Λουκά Ζαχείλα. Στην Ολυμπιάδα αυτή δεν πήραμε μεν μετάλλιο, αλλά οι μαθητές ενήργησαν ομαδικά και έφεραν 3 επαίνους, των Γεωργίου Βαλογιάννη, Γεωργίου Μουλαντζίκου καιΣτέφανου Μαύρου.
22/8 Εκδόθηκε το Νο 68 τεύχος του «Ουρανού», με 80 σελίδες πλέον και με ένθετο – δώρο ένα cd αφιερωμένο στα 50χρονα του Διαστήματος. Περιέχει σειρές γραμματοσήμων του Αθηναίου φιλοτελιστή Κλέωνα Διονυσάτου, παρμένες από την έκθεση του περασμένου Νοεμβρίου.
8/9 Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η αστροβραδιά στην Άνω Κερασιά Πηλίου, που διοργανώθηκε με τη συμπαράσταση του Συλλόγου Κερασιωτών Μαγνησίας. Ο ουρανός εκεί είναι πεντακάθαρος χωρίς ίχνος φωτορρύπανσης και πολύ κατάλληλος για πολύ καλές παρατηρήσεις του ουρανίου θόλου.
16/9 Στο Παράρτημα Μαγνησίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας δώσαμε δωρεάν 500 περασμένα τεύχη του «Ουρανού» για το Πανελλήνιο Συνέδριο, που θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο.
4/10 Πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων του 13ου Διαγωνισμού στους μαθητές. Ήταν παρόντες οι 16 από τους 20 μαθητές. Είχαμε πολλούς επισήμους της εκπαίδευσης (ο περιφερειακός διευθυντής Θεσσαλίας κ. Αργύρης Χαδούλης ήρθε και διάβασε μήνυμα του υπουργού Παιδείας). Παρών ήταν και ο κ. Ιωάννης Σειραδάκης, ο οποίος μίλησε σχετικά με την Ολυμπιάδα.
2/11 Πραγματοποιήθηκε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου η μηνιαία ομιλία της Εταιρείας από τον Δρ. Σεραφείμ Σπανό, Φυσικό και θέμα: «Το CERN και ο ρόλος της κατανόησης του Σύμπαντος». Αμέσως μετά έλαβε χώρα η διετής Γενική Συνέλευση της Εταιρείας, κατά την οποία ανακηρύχθηκαν επίτιμα Μέλη οι: 1. Κωνσταντίνος Ζούζουλας,που είναι ο μεγάλος χορηγός του Διαγωνισμού και 2. Ευάγγελος Παπαθανασίου, που ήταν ο μεγάλος χορηγός της Ολυμπιάδας.
15/11 Αντιπροσωπεία της Εταιρείας μας αποτελούμενη από τους: Λουκά Ζαχείλα και Κων/νο Μαυρομμάτη) μετέβη στην Αλεξανδρούπολη για την 4η συνάντηση των Δ.Σ. των συλλόγων ερασιτεχνικής αστρονομίας. Εκπροσωπήθηκαν 12 σύλλογοι, με 30 αντιπροσώπους, περίπου, ενώ απουσίαζαν 5.
1 – 20/12 Πραγματοποιείται, για πρώτη φορά η νέα φάση «ΕΥΔΟΞΟΣ» του διαγωνισμού Αστρονομίας, μέσω της ιστοσελίδας μας. Οι μαθητές που διαγωνίστηκαν ήταν 64. Μάλλον μικρός αριθμός, αλλά όχι απογοητευτικός.
10/12 Ο κ. Ιωάννης Τσατσαράγκος μας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των επισκεπτών της ιστοσελίδας μας κάθε μήνα και ανεβαίνει. Έτσι το μήνα Νοέμβριο είχαμε 50.000 επισκέπτες.

2009

4/1 Έγινε η ομιλία του κ. Νίκου Πράντζου, με θέμα: «Οι προοπτικές του ανθρώπου στο Σύμπαν» με πολύ καλή επιτυχία. Κόπηκε η βασιλόπιτα και μοιράστηκαν 60 περιοδικά του τελευταίου «Ουρανού» Νο 69, δωρεάν.
1/2 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Βλάση Πετούση με θέμα: «Από την ιστορία των τηλεσκοπίων», με λίγο σχετικά ακροατήριο.
7/2 Πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» σε όλη την Ελλάδα με μικρότερη, σχετικά συμμετοχή.
9/2 Στείλαμε εκ μέρους των προέδρων (ονομαστικά) όλων των αστρονομικών σωματείων (απόφαση της ολομέλειας, που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη) επιστολή στον νέο Υπουργό Παιδείας κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, για την επαναφορά του μαθήματος της Αστρονομίας στη Β΄ Λυκείου, ως κανονικού μαθήματος. Η επιστολή συνοδευόταν από ολόκληρο φάκελο με σχετικό ΥΠΟΜΝΗΜΑ και διάφορα έντυπα της Εταιρείας μας.
22/2 Καταχωρήθηκε στο ένθετο «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» της εφημερίδας «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» ένα 6σέλιδο αφιέρωμα στο «Έτος αστρονομίας 2009» με πάρα πολλές αναφορές στην ιστορία και τη δραστηριότητα της Εταιρείας μας, καθώς και στις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις για το έτος αυτό. Την επιμέλεια του αφιερώματος είχε ο φιλόλογος – δημοσιογράφος της Θεσσαλίας κ. Δημήτριος Ράλλης.
28/2 Η αστροπαρατηρησιακή ομάδα της Εταιρείας συγκεντρώθηκε στον Άγιο Στέφανο και παρατήρησε τον κομήτη “Lulin”.
8/3 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Κων/νου Μουτσιάρα στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου με θέμα: «Η συμβολή των αστρονόμων της αρχαίας Ελλάδος στην Αστρονομία».
14/3 Διεξήχθη ομαλά η 3η φάση «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» του 14ου Διαγωνισμού Αστρονομίας στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από τους 43 επιτυχόντες μαθητές της 2ης φάσης, προσήλθαν οι 40.
28/3 Στην «ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ» έγινε αστροβραδιά στην παραλία του Βόλου με πολύ καλή επιτυχία, μια που ήταν 7 τηλεσκόπια. Ήρθε και ο Δήμαρχος κ. Αλέκος Βούλγαρης, καθώς και δυο – τρεις αντιδήμαρχοι, αλλά και πάρα πολύς κόσμος.
5/4 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Δημητρίου Τσιλίκα με θέμα: «Η διαχρονική εξέλιξη των ιδεών στη φυσική και την αστρονομία». Οι ακροατές ήταν αρκετοί και η ανάπτυξη του θέματος περιεκτική.
27/4 Έγιναν τα εγκαίνια της «Αναδρομικής Έκθεσης Αστρονομίας» του Ευσταθίου Ζαφραντζά, στο «Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο ντε Κίρικο». Μίλησαν οι: Κ. Μαυρομμάτης, Ε. Ζαφραντζάς, Πάρις Μουτσινάς, Δήμαρχος Ιωλκού και Δημήτριος Δερβένης, εκ μέρους του Δημάρχου Αλέκου Βούλγαρη.
29/4 Την έκθεση παρουσιάσαμε (Ε. Ζαφραντζάς και Κ. Μαυρομμάτης) στην εκπομπή του Σωτήρη Πολύζου της TRT και στο Δελτίο Ειδήσεων του ASTRA (Μαρέδης) .
3/5 Μηνιαία ομιλία της Εταιρείας με ομιλητή τον Δρ. Αθανάσιο Τσώνη, σύμβουλο των μαθηματικών, με θέμα: «Κοπέρνικος – Γαλιλαίος – Κέπλερ: Οι θεμελιωτές της σύγχρονης Αστρονομίας» .
21/6 Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδρομή στο κέντρο «ΝΟΗΣΙΣ» Θεσσαλονίκης. Είδαμε τους «Δεινόσαυρους» στο Κοσμοθέατρο, τα «Θαύματα του Σύμπαντος» στο Πλανητάριο, το «Μπιγκ – Μπανγκ» στον Προσομοιωτή και τα «Φάσματα του Ήλιου» στον «Η.ΠΑΡ.Χ.Ο.» του κ. Αριστείδη Βούλγαρη. Επί πλέον ο κ. Χάρης Βάρβογλης άνοιξε, ειδικά για μας το Τεχνικό Μουσείο και μας ξενάγησε στα εκθέματά του.
2/7 Άρχισε στην Ι.Μ. Πάου – Αργαλαστής το τμήμα Ολυμπιάδας του 10ου Θερινού Σχολείου Αστρονομίας. Τα μαθήματα για τους 5 μαθητές κάνουν 7 εκπαιδευτές κ.λπ. προσωπικό. Η διδασκαλία είναι 8ωρη την ημέρα μαζί με τη νυχτερινή παρατήρηση.
6/7 Ματαιώθηκε η αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, λόγω ακατάσχετης βροχής και πραγματοποιήθηκε μόνο η συνεστίαση στο κέντρο «Νέα Ρέμβη» με την παρουσία 50 ατόμων. Μίλησε ο κ. Ιωάννης Σειραδάκης για το «Μηχανισμό των Αντικυθήρων».
10/7 Τελείωσε το 10ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας που έγινε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Προσήλθαν 62 σπουδαστές στα 4 τμήματα (ένα παραπάνω, το «ανώτερο») που λειτούργησαν εφέτος. Τα μαθήματα ήταν άνετα μέσα σε κλιματιζόμενες αίθουσες, με πλήρη εξοπλισμό σε προβολείς, πίνακες κ.λπ.
19/7 Επισκεφθήκαμε (Κ. Καμβρογιάννης – Στ. Ζαφραντζάς) τις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως και κάναμε μια ωραία αστροβραδιά, στην τραπεζαρία (ομιλία) και στο γήπεδο (παρατήρηση).
8/8 Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στα Κανάλια Καρδίτσας με πάρα πολύ κόσμο (γέμισαν οι κερκίδες του Γυμναστηρίου). Μίλησε ο χημικός του 1ου Λυκείου Καρδίτσας Μιχάλης Παπανούσκας με θέμα: «Άστρα και πλανήτες», ενώ την ουρανογραφία έκανε η Δέσποινα Μουτσανίδου. Στήθηκαν 3 τηλεσκόπια της Εταιρείας, του Γεωργίου Λίτσιουκαι του Ευσταθίου Ζαφραντζά.
12/8 Πραγματοποιήθηκε αστροβραδιά στον Άγιο Στέφανο, όπου παρατηρήθηκαν 30 περίπου Περσείδες διάττοντες αστέρες. Συμμετείχαν διαδοχικά κάπου 100 άτομα περίπου, με 30 περίπου παρόντες κάθε φορά.
20/8 Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας σε συνεργασία με τον τοπικό πολιτιστικό Σύλλογο στη θέση «Αλώνι», με πάρα πολλούς συμμετέχοντες. Μίλησε ο Δημήτριος Μπλατσής, την ουρανογραφία έκανε o Κωνσταντίνος Μουτσιάρας, ενώ υπήρχαν και 4 τηλεσκόπια. Ο αέρας που φυσούσε δημιούργησε προβλήματα στην προβολή.
24/8 Κάναμε (Κ. & Χ. Μαυρομμάτης, Κ. Μουτσιάρας, Στ. Ζαφραντζάς) τη μεταφορά του αρχείου της Εταιρείας από το 1ο Λύκειο Βόλου στην αίθουσα του ημιυπογείου του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
31/8 Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στην Άνω Κερασιά, με τη συνεργασία του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου. Μίλησε ο Δημήτριος Μπλατσής, την ουρανογραφία έκανε o Κωνσταντίνος Μουτσιάρας, ενώ υπήρχαν και 4 τηλεσκόπια. Η συννεφιά που έπιασε στο τέλος δεν επέτρεψε καλή παρατήρηση.
9/9 Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στη Νέα Αγχίαλο με περίπου 70 παρόντες επισκέπτες. Τα φώτα του κέντρου, αν και ήταν χαμηλά, εμπόδιζαν την ουρανογραφία, ενώ το περιβάλλον του ήταν πολύ άνετο με ευρύτητα χώρου με τραπεζάκια, πολυθρόνες και καναπέδες παντού.
25/9 Συμμετείχαμε στο 6ο Συνέδριο Ερασιτεχνών Αστρονόμων, που έγινε στην Αλεξανδρούπολη οι Βολιώτες: Μαυρομμάτης Κ., Ζαχείλας, Ζαφραντζάς και Βέργος, εκ μέρους του Δ.Σ. και τα Μέλη: Μπλατσής, Μηλιώνης, Ζγέμπα. Παρόντα ήταν και αρκετά άλλα Μέλη μας, από άλλες περιοχές. Στο συνέδριο τιμήθηκε ο κ. Κ. Μαυρομμάτης, ενώ παραβρέθηκαν 260 Σύνεδροι, μεταξύ των οποίων και 8 καθηγητές αστρονόμοι.
10/10 Πραγματοποιήθηκε η τελετή της απονομής των βραβείων στους μαθητές. Αυτή τη φορά στους τρεις πρώτους δώσαμε μετάλλια: χρυσό, αργυρό και χάλκινο. Ο κ. Στράτος Θεοδοσίου έκανε την 20λεπτη κεντρική ομιλία με θέμα: «Η συνεισφορά των Αρχαίων Ελλήνων στην Αστρονομία». Η παρουσία του κόσμου ήταν έντονη. Η αίθουσα του Δημαρχείου γέμισε.
27/10 Μας έστειλε μήνυμα ο κ. Λουκάς Ζαχείλας από την Τεχεράνη, που μας λέει ότι από την Ολυμπιάδα τη φετινή πήραμε δύο επαίνους με τον Τσιάρα Άγγελο και τον Μητράκη Αθανάσιο. Πρέπει να κάνουμε εντονότερη προετοιμασία, διότι ο συναγωνισμός είναι μεγάλος, είπε.
1/11 Πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Παραλιακού Συγκροτήματος του Πανεπιστημίου η εκδήλωση για το «Έτος Αστρονομίας 2009». Μίλησαν οι: Δ. Σιμόπουλος και Μητροπολίτης κ.κ. Ιγνάτιος για τις εκδόσεις μας, ο Β. Μητσάκης και η Α. Γκιζά διάβασαν αποσπάσματα από τη «Ζωή του Γαλιλαίου» του Μπρέχτ, ενώ ο Β. Αγροκώσταςκαι η Κ. Αμυγδαλίτση, απέδωσαν τραγούδια για τον ουρανό και τα άστρα του. Ήταν μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση.
30/11 Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη αστροβραδιά στην Καρδίτσα με πλήθος παιδιών και γονέων στην Παιδική Βιβλιοθήκη της πλατείας Γιολδάση (πρώην Λάππα). Τα δύο τηλεσκόπια ήταν της Εταιρείας και του κ. Δημητρίου Κουβελά. Συμμετείχε και ο Δημήτριος Κατσικαβέλης.
6/12 Έγινε η διάλεξη και η τιμητική εκδήλωση για τον κ. Ευάγγελο Σπανδάγο. Όχι, όμως, στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου, επειδή είχε κατάληψη από φοιτητές, αλλά στο Δημαρχείο. Τιμήσαμε τον κ. Σπανδάγο για τη μεταγραφή που έκανε σε πληθώρα των αστρονομικών βιβλίων των αρχαίων Ελλήνων.
17/12 Στείλαμε στην Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου επιστολή, συνοδευόμενη από ολόκληρο φάκελο με τις δραστηριότητές μας και την παρακαλέσαμε να επιτρέψει την κυκλοφορία του «Ουρανού» στα σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια).
27/12 Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και πολύ κόσμο η διάλεξη του κ. Νικολάου Πράντζου, στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου με θέμα: «Η προέλευση και η εξέλιξη του Σύμπαντος».

2010

19/1 Έγινε η κηδεία του πρώην προέδρου του Ο.Φ.Α. Θεσσαλονίκης Παύλου Μωραΐτη, ο οποίος πέθανε χθες ξαφνικά. Η Εταιρεία μας θα έχει ένα σχετικό δημοσίευμα στον επόμενο «Ουρανό» και θα καταθέσει στη μνήμη του το ποσό των 150 € υπέρ του Ο.Φ.Α.
6/2 Πραγματοποιήθηκε η 2η φάση «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» του 15ου Διαγωνισμού Αστρονομίας, στον οποίο τα θέματα δόθηκαν μέσω διαδικτύου. Συνολικά προσήλθαν 87 μαθητές Λυκείου και 48 Γυμνασίου. Στο Βόλο προσήλθαν μόνο 3 μαθητές.
7/2 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Χρήστου Γούδη με θέμα: «Το γνωστό άγνωστο Σύμπαν», και με πολυπληθές ακροατήριο, περίπου 100 ατόμων.
1/3 Έγιναν με επιτυχία τα εγκαίνια του «Αστρονομικού 15ημέρου», με την ευκαιρία της 20ετούς πορείας της Εταιρείας. Παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Παύλος Μαβίδης, και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Στέφανος Λάζος, οι οποίοι και μίλησαν. Οι εκδηλώσεις (σεμινάρια, εργαστήρια, ομιλίες, αστροβραδιές) συνεχίστηκαν κανονικά, ενώ οι επισκέψεις στην «Αναδρομική Έκθεση Αστρονομίας» ήταν πλήρης με δυο σχολεία σε καθημερινή βάση.
13/3 Πραγματοποιήθηκε η 3η φάση «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» του διαγωνισμού αστρονομίας, με παρόντες όλους τους μαθητές, πλην ενός του Λυκείου. Παράλληλα με το διαγωνισμό του Λυκείου έγινε και ο διαγωνισμός για τους μαθητές του Γυμνασίου.
15/3 Έγινε η τελετή της λήξης του «Αστρονομικού 15ημέρου», οπότε απονεμήθηκαν και οι βεβαιώσεις της κανονικής παρακολούθησης αυτών. Λόγω αδιάλειπτου ενδιαφέροντος από τα σχολεία, η έκθεση παρατάθηκε μέχρι και την Παρασκευή, 19η Μαρτίου 2010.
19/3 Τελείωσε και η «Αναδρομική Έκθεση Αστρονομίας». Την επισκέφθηκαν 36 συνολικά σχολεία με 25 μαθητές κατά μέσο όρο κάθε φορά, δηλ. συνολικά 900 μαθητές με επί πλέον τους καθηγητές τους. Χωριστά το πλήθος του κόσμου που την επισκεπτόταν καθημερινά ακόμη και τις αργίες. Η επιτυχία και της έκθεσης ήταν πρόδηλη.
5/4 Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα του 15ου μαθητικού διαγωνισμού, αλλά δεν αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα μας, διότι οι δύο πρώτοι ισοβάθμησαν. Έτσι ζητήθηκε από τον κ. Διονύσιο Σιμόπουλο να κάνει διάβημα στη NASA, ώστε να μεταβούν και οι δύο μαθητές μαζί με τη μαθήτρια εκεί τον Ιούλιο.
22/4 Λάβαμε ως δωρεά από τον κ. Γιάννη Χαρανά, που βρίσκεται στον Καναδά έναν μικρό σιδηρομετεωρίτη μήκους 5 εκατοστών και μέγιστου πλάτους 1,5 εκατοστού.
2/5 Πραγματοποιήθηκε η τελευταία ομιλία της περιόδου με ομιλητή τον κ. Δημήτριο Μπλατσή, που είχε ως θέμα: «Τα ηλιακά ωρολόγια στην αρχαιότητα και στη σημερινή εποχή».
16/6 Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, παρά τη ζέστη, η έκτακτη ομιλία του κ. Αθανασίου Οικονόμου, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο με θέμα: «Διαπλανητικές αποστολές – προσωπικές εμπειρίες».
20/6 Πραγματοποιήθηκε η εκδρομή στο Κέντρο «ΝΟΗΣΙΣ» Θεσσαλονίκης με αρκετά καλή επιτυχία.
26/6 Πραγματοποιήθηκε αστροβραδιά στην κατασκήνωση του «Οδηγισμού» στα Καλά Νερά από τους: Ζαφραντζά – Βέργο – Γεωργακόπουλο, με πολύ καλή επιτυχία.
12/7 Πραγματοποιήθηκε η μεγάλη καλοκαιρινή αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου με πολύ μεγάλη επιτυχία, αφού μετρήθηκαν κάπου 65 Ι.Χ., 12 τηλεσκόπια και πλήθος κόσμου. Κατά τη συνεστίαση έγινε παρουσίαση από τον κ. Ευστάθιο Ζαφραντζά του Μουσείου του Κέπλερ, της Γερμανίας.
13/7 Άρχισε με πολύ καλούς οιωνούς το 11ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας, αφού οι σπουδαστές ξεπέρασαν τους 80.
16/7 Τελείωσε αισίως το 11ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας, το οποίο σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. Το βράδυ κοντά στις 12 τα μεσάνυχτα απονεμήθηκαν τα «Διπλώματα», που εφέτος ήταν ιδιαίτερα καλαίσθητα, αφού φιλοτεχνήθηκαν από τη γραφίστρια Αλεξάνδρα Τζόρτζεβιτς.
17/7 Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η αστροβραδιά στο Λεφόκαστρο Μαγνησίας. Ομιλητής ήταν ο Δημήτριος Μπλατσής και τηλεσκόπια είχαν οι: Ευστάθιος Ζαφραντζάς, Χρήστος Γεωργακόπουλος και Παναγιώτης Παναγιώτου.
21/7 Τελείωσαν τα μαθήματα της Ολυμπιάδας στην Πάου Αργαλαστής. Δίδαξαν οι κ.κ.: Ιωάννης Σειραδάκης, Χαράλαμπος Βάρβογλης, Κωνσταντίνος Μελίδης, ενώ τις αστροπαρατηρήσεις των μαθητών έκανε ο Αλέξανδρος Φιλοθόδωρος.
10/8 Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στα Κανάλια της Καρδίτσας με πολύ μεγάλη επιτυχία. Την παρακολούθησαν περισσότερα από 120 άτομα, που ήρθαν από την Καρδίτσα, τις Σοφάδες και το Παλαμά. Χρησιμοποιήθηκαν τηλεσκόπια των Αλέξανδρου Φιλοθόδωρου, που έκανε και την ομιλία, Ευασταθίου Ζαφραντζά και Κωνσταντίνου Μαυρομμάτη.
12/8 Πραγματοποιήθηκε η παρατήρηση των Περσειδών διαττόντων αστέρων, με πάρα πολλούς επισκέπτες και το πάρκινγκ δεν επάρκεσε. Στήθηκαν πολλά τηλεσκόπια και φάνηκαν αρκετά πεφταστέρια.
26/8 Η Ολυμπιακή αποστολή συγκεντρώθηκε στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις του όρους Χολομώντα Χαλκιδικής και εκπαιδεύτηκε για τρεις ημέρες κατάλληλα από καθηγητές με επικεφαλής τον κ. Ι. Σειραδάκη και ερασιτέχνες Αστρονόμους, με επικεφαλής τον κ. Αριστείδη Βούλγαρη.
30/8 Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας με τη συμμετοχή του τοπικού Εξωραϊστικού Συλλόγου και με σχετική επιτυχία, διότι υπήρχε αρκετή συννεφιά. Την ομιλία έκανε ο Κωνσταντίνος Μουτσιάρας με θέμα: «Τα άστρα και οι μύθοι τους».
16/9 Το Δ.Σ. αποφάσισε την ίδρυση του 5ου Παραρτήματος της Εταιρείας στη νήσο Νάξο ύστερα από αίτηση που έστειλαν 7 μέλη μας. Πρώτος πρόεδρος ανέλαβε ο κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου.
1/10 Άρχισε κανονικά το 1ο Αστρονομικό Συνέδριο / Φεστιβάλ Νεολαίας, αλλά με λίγους επίσημους και λίγους συνέδρους, κοντά στους 45. Μαζί με τους Βολιώτες στην αίθουσα ήταν 60 περίπου άτομα. Η αστροβραδιά έγινε μέσα στο ξενοδοχείο στα Χάνια, λόγω συννεφιάς και μετά το δείπνο, προσφορά του νομάρχη κ. Απόστολου Παπατόλια.
2/10 Συνεχίστηκε και τελείωσε το Συνέδριο / Φεστιβάλ, με την απονομή των βραβείων του διαγωνισμού αστρονομίας. Βγάλαμε αναμνηστική φωτογραφία. Το βράδυ έγινε το δείπνο μαζί με τους μαθητές του διαγωνισμού, που ήταν προσφορά του Δημάρχου Βόλου κ. Αλέκου Βούλγαρη.
8/10 Παραλάβαμε από τον κ. Μητρολιό τη νέα ιστοσελίδα της Εταιρείας μας, η οποία είναι πολύ καλύτερη και λειτουργική.
13/10 Στείλαμε διαμαρτυρίες για τον παραγκωνισμό του μαθήματος της Αστρονομίας της Β΄ και Γ΄ Λυκείου προς την Υπουργό Παιδείας, κ. Άννα Διαμαντοπούλου, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (πρόεδρο κ. Κλήμη Ναυρίδη) και την κ. Θάλεια Δραγώνα, υπεύθυνη προγραμματισμού.
5/12 Πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του κ. Χρίστου Ξενάκη με θέμα: «Το ολογραφικό Σύμπαν: Ψευδαίσθηση του νου ή αντικειμενική πραγματικότητα», και με πολύ καλή επιτυχία. Στο τέλος έγινε η Γ.Σ., κατά την οποία εγκρίθηκε: 1. Η ανακήρυξη του κ. Ιωάννη Σειραδάκη ως επίτιμου Μέλους της Εταιρείας και 2. Η ίδρυση του 5ου Παραρτήματος στο νήσο Νάξο.
11/12 Συμμετείχαμε (Κ. Μαυρομμάτης) στη συνάντηση των Δ.Σ. στην Αθήνα, όπου μεταξύ των άλλων αποφασίστηκε: 1. Το 7ο Συνέδριο να γίνει στα Χανιά στις 7, 8 και 9 Οκτωβρίου 2011, από το Σ.Φ.Α. Κρήτης. 2. Η Πανελλήνια εξόρμηση να γίνει στους Φιλιππαίους Γρεβενών στις 30.7.2011, με διοργανωτή τον Ο.Φ.Α. Θεσσαλονίκης.
16/12 Μας ειδοποίησε ο Evan Efston (Ευάγγελος Ευσταθίου) από τον Καναδά, από τον οποίο αγοράσαμε το τηλεσκόπιο) ότι μας έγραψε συνδρομητές του περιοδικού “Sky end Telescope” για το 2011.
28/12 Πραγματοποιήθηκε, από 8 – 27 Δεκεμβρίου η πρώτη φάση «ΕΥΔΟΞΟΣ» του 16ου Διαγωνισμού Αστρονομίας, χωρίς η σχετική εγκύκλιος θα σταλεί στα σχολεία εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας. Παρά ταύτα η συμμετοχή ήταν παρόμοια με την περσινή.

2011

3/1 Λάβαμε ειδοποίηση από το Υπουργείο Παιδείας, για να επιλέξουμε έναν μαθητή 15 – 17 ετών, όχι της Γ΄ Λυκείου και να τον προτείνουμε για το Μ.Ι.Τ. των ΗΠΑ. Επιλέξαμε τον Ευθύμιο – Αλκιβιάδη Πράπα, που είναι 16 ετών και φοιτά στην Α΄ Λυκείου.
15/1 Έγινε η έναρξη της Σχολής Αστρονομίας, η οποία συγκέντρωσε 62 συνολικά άτομα, εκ των οποίων 36 μαθητές και 26 μαθήτριες. Το πρώτο μάθημα, το έκανε ο κ. Μουτσιάρας Κων/νος, βοηθούμενος και από τον Κωνσταντίνο Καμβρογιάννη. Οι ίδιοι καθηγητές ανέλαβαν να κάνουν και τα περισσότερα από τα επόμενα μαθήματα.
5/2 Πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός «Αρίσταρχος» σε όλα τα σχολεία της χώρας με κάποια προβλήματα, διότι το Υπουργείο καθυστέρησε να στείλει την εγκύκλιο στα σχολεία. Στο Βόλο ο διαγωνισμός έγινε στο 4ο Λύκειο.
16/2 Μας τηλεφώνησε ο κ. Γεώργιος Γραμματικάκης και μας είπε να συμμετάσχουμε στην εκπομπή του κ Φυντανίδη, που θα είναι αφιερωμένη στην Αστρονομία εκ μέρους της ΕΤ. Η μαγνητοσκόπηση θα γίνει την Τρίτη, 8 Μαρτίου και ώρα 4 μ.μ. στο Μαρούσι και θα συμμετέχει ο ίδιος, ο κ. Ιωάννης Σειραδάκης κ.ά.
5/3 Προσκλήθηκε και μίλησε στους μαθητές της Σχολής Αστρονομίας ο κ. Διονύσιος Σιμόπουλος με θέμα: «Περιήγηση στο πλανητικό μας σύστημα με τη βοήθεια των διαστημοπλοίων».
6/3 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Παναγιώτη Νιάρχου, καθηγητού Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Οι Αστρονόμοι, τα τηλεσκόπια και η Κοινωνία».
12/3 Διενεργήθηκε ομαλά στο Βόλο η τρίτη φάση «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» του 16ου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας με την παρουσία 29 μαθητών Λυκείου (απουσίαζαν 4) και 16 μαθητών Γυμνασίου. Στο τέλος τους προσφέρθηκε κέτερινγκ.
18/3 Πριν από το κανονικό μάθημα της Σχολής Αστρονομίας προσκλήθηκε ο Τηλέμαχος Αθανασιάδης από τη Θεσσαλονίκη και έπαιξε στα παιδιά τον «Καραγκιόζη αστρονόμο», με πολύ καλή επιτυχία. Μαζί ήταν και η βοηθός του Θάλεια Τραϊανού.
19/3 Κάναμε απογευματινή εκδρομή στην Υπάτη Λαμίας (22 άτομα), όπου είδαμε το Αστεροσχολείο του Συλλόγου. Τους κάναμε και μια ομιλία, αλλά η προγραμματισμένη αστροβραδιά δεν έγινε λόγω κακοκαιρίας.
26/3 Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά για την «Ώρα της Γης» στο Πάρκο του Αναύρου, με πολλή μεγάλη επιτυχία. Από 8 έως 9:30 έσβησαν τα φώτα και φάνηκαν τα αστέρια. Ήταν εκεί και ο Δήμαρχος κ. Πάνος Σκοτεινιώτης, που μίλησε στο πλήθος. Ο κ. Κων/νος Μουτσιάρας έκανε την ξενάγηση, ενώ υπήρχαν και περί τα 10 τηλεσκόπια της ομάδας αστροπαρατήρησης.
3/4 Πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του κ. Ευσταθίου Ζαφραντζά με θέμα: «Η ζωή και το έργο του Γιοχάνες Κέπλερ και η καθοριστική συνεργασία του με τον Τύχο Μπράχε». Η προσέλευση του κόσμου ήταν μάλλον μικρή.
16/4 Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η λήξη της Σχολής Αστρονομίας 2011. Είχαν εγγραφεί 83 μαθητές και μαθήτριες, ενώ δόθηκαν τίτλοι σπουδών σε 62 μαθητές. Τους τίτλους επέδωσαν ο κ. Κ. Σ. Ζούζουλας, ο κ. Απόστολος Παντσάς, ο κ. Ν. Πράντζος και μέλη της Εταιρείας.
2/5 Έγιναν τα εγκαίνια του «2ου Αστρονομικού 15ημέρου 2011» στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας. Εκ μέρους του Δήμου μίλησε ο αντιδήμαρχος κ. Καουνάς. Χορηγοί της εκδήλωσης είναι ο κ. Ζάχος Ζαχαρός, φροντιστής και ο κ. Δημήτριος Τσάμπουρας του «Πλανηταρίου» Θεσσαλονίκης.
4/5 Στα πλαίσια του αστρονομικού 15ημέρου πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Χρίστου Ξενάκη, «Ο χρόνος στη σύγχρονη Φυσική». Στο ακροατήριο ήταν γύρω στα 70 άτομα.
8/5 Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μηνιαία ομιλία του κ. Άνταμ Περλουόφσκι για τον Γιούρι Γκαγκάριν, στη Νέα Ιωνία, αφού εντάχθηκε στο «15ήμερο».
9/5 Πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο η ομιλία της κ. Σοφίας Κραβαρίτου με θέμα: «Ημερολόγια και μέτρηση του χρόνου» στα πλαίσια του «Αστρονομικού 15ημέρου».
11/5 Πραγματοποιήθηκε επίσης στον ίδιο χώρο η διάλεξη του κ. Ευσταθίου Ζαφραντζά με θέμα: «Το αστρονομικό ωρολόγιο του Στρασβούργου».
13/5 Έληξε με μεγάλη επιτυχία του «Αστρονομικό 15ήμερο». Ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες ημέρες, με το «Κινητό πλανητάριο», η προσέλευση των μαθητών ήταν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα συνεχώς. Υπεύθυνοι ήταν οι κ.κ. Ελισάβετ Πανταζή και Παναγιώτης Καζασίδης.
26/5 Ο κ. Γιάννης Σειραδάκης μας έστειλε ευχαριστήρια επιστολή, για την απόφασή μας να τον ανακηρύξουμε επίτιμο μέλος της Εταιρείας μας. Θα δημοσιευθεί στον προσεχή «Ουρανό».
1/6 Μεταβήκαμε 5 άτομα στις μετεωρικές λίμνες Ζερέλια του Αλμυρού, που είναι πραγματικά αξιοθαύμαστες και ωραίες, κείμενες από το ένα και το άλλο μέρος μιας αρχαιολογικής τούμπας. Βγάλαμε και φωτογραφίες, οι οποίες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα μας.
3/6 Δώσαμε επιστολή προς τον Δήμαρχο κ. Πάνο Σκοτινιώτη, για την Ολυμπιάδα Αστρονομίας του 2013, για να την έχει στη σύσκεψη για τα αντισταθμιστικά οφέλη των Μεσογειακών Αγώνων. Την κοινοποιήσαμε δε στον περιφερειάρχη κ. Κων/νο Αγοραστό και στον αντιπεριφερειάρχη κ. Δημήτριο Αλεξόπουλο.
4/6 Ήρθε ο «Ουρανός», με 52 σελίδες, μειωμένες, αντί των 84ων, για να αντιμετωπίσουμε τα αυξημένα ταχυδρομικά έξοδα. Τον ετοιμάσαμε και τον ταχυδρομήσαμε, σε συνολικά 751 αναγνώστες (αντί των 950), διότι διαγράψαμε όσους ζήτησαν διαγραφή και όσους είχαν να πληρώσουν τρία και πλέον χρόνια, αν και τους ειδοποιήσαμε επανειλημμένως. Επίσης μειώσαμε το αριθμό των αποδεκτών «Τιμής ένεκεν».
15/6 Πραγματοποιήθηκε η παρατήρηση της ολικής έκλειψης της Σελήνης στον Άγιο Στέφανο (πρώην Σωρό), όπου προσήλθε πλήθος κόσμου. Υπήρχαν τρία τηλεσκόπια, με τα οποία έγινε παρατήρηση, τόσο της έκλειψης όσο και του πλανήτη Κρόνου.
18/6 Πραγματοποιήθηκε η εξέταση των 10 μαθητών, της φάσης «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» στην ανάλυση δεδομένων (3 ώρες) το απόγευμα και στην παρατήρηση (4 ώρες) το βράδυ στην ύπαιθρο. Την επόμενη μέρα έγινε η θεωρητική εξέταση επί 4ωρο.
21/6 Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα της 4ης φάσης «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» από την οποία προκρίθηκαν οι 5 μαθητές της Ολυμπιάδας της Πολωνίας.
26/6 Έγινε η εκδρομή στο Πλανητάριο των Αθηνών με πολύ καλή επιτυχία.
4/7 Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία. Υπήρχαν πολλά τηλεσκόπια και την ουρανογραφία έκανε ο κ. Κ. Μουτσιάρας. Ήρθε πάρα πολύς κόσμος και η συνεστίαση έγινε στο ξενοδοχείο «Πηλέας», που ήταν κατάμεστο. Ώσπου να ετοιμαστεί το φαγητό μίλησε στους 120 περίπου προσελθόντες ο κ. Ευστάθιος Ζαφραντζάς.
5/7 Άρχισε με πολύ καλούς οιωνούς το 12ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας. Προσήλθαν 104 σπουδαστές, δηλ. περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, δίδαξαν 17 καθηγητές στα 4 τμήματα και όλοι έμειναν ευχαριστημένοι.
25/7 Σε συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφασίστηκε: 1. Η έκδοση του 2ου τεύχους των «Στοιχείων αστρονομίας, αστροφυσική και διαστημικής» για το 2ο έτος της Σχολής Αστρονομίας. 2. Η ανάρτηση στην ιστοσελίδα μας του «Επετειακού Αστρονομικού Ημερολογίου» «Σαν Σήμερα», που εκπόνησε ο κ. Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης.
29/7 Μετέβηκαν οι Κ. & Χ. Μαυρομμάτης στους Φιλιππαίους Γρεβενών, όπου έλαβε χώρα η 5η Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων, που οργανώθηκε από τον Ο.Φ.Α. Θεσσαλονίκης. Προσήλθαν περίπου 500 άτομα, έφεραν περί τα 70 τηλεσκόπια και έμειναν σε δικές τους σκηνές. Έγιναν 2 ομιλίες, 8 εργαστήρια, 3 αστροβραδιές, ένα κοινό τραπέζι κ.λπ. Συμμετείχαν και άλλα μέλη της Εταιρείας.
6/8 Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στην Ξυνόβρυση Μαγνησίας με πολύ μεγάλη επιτυχία, αφού την παρακολούθησαν περί τα 200 άτομα. Η εκδήλωση έγινε ύστερα από πρόσκληση του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου. Μίλησε ο κ. Κώστας Καμβρογιάννης και ο κ. Ευστάθιος Ζαφραντζάς.
12/8 Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στα Κανάλια Καρδίτσας με τη συνεργασία των τοπικών φορέων. Μίλησε ο κ. Γεώργιος Λίτσιος και την ουρανογραφία έκανε η κ. Δέσποινα Μουτσανίδου – Καλαντζή.
24/8 Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας με τη συμμετοχή του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου. Μίλησε ο κ. Κων/νος Καμβρογιάννης, ενώ την ουρανογραφία έκανε ο κ. Κων/νος Μουτσιάρας. Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική.
29/8 Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στην Άνω Κερασιά με τη συμμετοχή του Τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου (πρόεδρος ο κ. Κυριαζής) και με τους ίδιους παρουσιαστές. Ήταν κάπου 6 τηλεσκόπια, αλλά δεν ήρθαν παρά 40 περίπου άτομα στην εκδήλωση.
3/9 Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα της 5ης Ολυμπιάδας της Πολωνίας. Η ελληνική αποστολή απέσπασε δύο χάλκινα μετάλλια και τρεις τιμητικές διακρίσεις. Ξεπέρασε δε τη Ρουμανία και τη Βραζιλία, που ήταν από τις καλύτερες στο παρελθόν.
23/9 Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η «Ημέρα του Ερευνητή» (υπεύθυνος ο κ. Αντώνης Παπαντωνίου) στο Μουσείο Τσαλαπάτα. Εκεί έγινε και η απονομή των βραβείων του Διαγωνισμού. Εκ μέρους μας ήλθε και το «κινητό πλανητάριο Θεσσαλονίκης» για τους μαθητές, ενώ στο προαύλιο είχαν στηθεί τηλεσκόπια για την ημερήσια (του Ήλιου) και τη βραδινή (των άστρων) παρατήρηση.
9/10 Πραγματοποιήθηκε με πολλή επιτυχία το 7ο Συνέδριο Ερασιτεχνών αστρονόμων στα Χανιά της Κρήτης. Το παρακολούθησαν κάπου 150 άτομα. Από την Εταιρεία μας συμμετείχαν επίσημα οι: Λ. Ζαχείλας και Κ. Μαυρομμάτης,ενώ το παρακολούθησαν και μερικά άλλα μέλη.
14/10 Μας έστειλε από την Κοζάνη ο κ. Πλεξίδας Νικόλαος, που είναι παλιό μέλος της Εταιρείας μας και έχει επάγγελμα πολιτικός μηχανικός, την αίτηση για την ίδρυση Παραρτήματος εκεί, με 17 υπογραφές. Έτσι ιδρύσαμε το 5οΠαράρτημα Κοζάνης με την πράξη 12/21.10.2011 του Δ.Σ.
21/10 Ιδρύσαμε το 6ο Παράρτημα Σαλαμίνας, με πρόεδρο τον κ. Ραπαντζίκο Κων/νο, ο οποίος μας έστειλε το σχετικό πρακτικό με τις υπογραφές των ιδρυτικών Μελών.
4/12 Πραγματοποιήθηκε, μετά την καθιερωμένη ομιλία του κ. Βασιλείου Καπινά (Τηλεπικοινωνίες και Διάστημα) η τυπική ετήσια Γενική Συνέλευση της Εταιρείας κατά την οποία εγκρίθηκε η ίδρυση δύο νέων Παραρτημάτων: 1. Της Σαλαμίνας με πρόεδρο τον κ. Κων/νο Ραπαντζίκο και 2. Της Κοζάνης με πρόεδρο τον κ. Νικόλαο Πλεξίδα.
28/12 Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της Ολυμπιάδας. Μάλιστα το έγραψε και ο τοπικός τύπος. Ορίστηκε εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου στην Οργανωτική Επιτροπή της Ολυμπιάδας ο κ. Απόστολος Παντσάς.

2012

14/1 Άρχισε η Σχολή Αστρονομίας. Στον πρώτο κύκλο γράφτηκαν 36 μαθητές και στο δεύτερο κύκλο 24 μαθητές.
15/1 Έγινε η διάλεξη του κ. Διονυσίου Βαβουγυιού με θέμα: «Τροχιές στο πεδίο βαρύτητας του Ήλιου».
19/1 Μας ενημέρωσαν από την Κέντρο Εκπαίδευσης Ολυμπιακών Ομάδων στη Βομβάη των Ινδιών (κ. Λουκά Ζαχείλα), ότι μας προσκαλούν να παρακολουθήσουμε την προετοιμασία των παιδιών τους για την Ολυμπιάδα της Βραζιλίας, του 2012. Αποφασίσαμε να στείλουμε τους: Βουτυρά Ορφέα και Φλεμοτόμο Νικόλαο.
4/2 Πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» σε πολλές πόλεις της Ελλάδος. Στο Βόλο προσήλθαν 10 μαθητές Γυμνασίου και μια μαθήτρια Λυκείου.
5/2 Πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του κ. Κωνσταντίνου Μουτσιάρα με θέμα «Αστρονομία και αστρολογία – Μύθοι και πραγματικότητα» μαζί με την παρουσίαση του κ. Θεόδωρου Περράκη για τις εικόνες του «Χαμπλ» σε συνδυασμό με το βυθό του Παγασητικού. Συγκεντρώθηκαν περί τα 80 άτομα.
24/2 Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα της 1ης και 2ης φάσης «ΕΥΔΟΞΟΣ» και «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ», αντίστοιχα, του διαγωνισμού αστρονομίας. Πέτυχαν τελικά 35 μαθητές Λυκείου και 15 μαθητές Γυμνασίου.
25/2 Ήρθαν τα 1.000 αντίτυπα του νέου βιβλίου «Πρότζεκτ» (Project) των Χρίστου Ξενάκη και Σεραφείμ Σπανού, το οποίο μοιράστηκε σε όλους τους μαθητές της Σχολής Αστρονομίας.
4/3 Πολύ πετυχημένη ήταν η διάλεξη που έκανε ο κ. Σταύρος Αυγολούπης, για την «Ιστορία του Σύμπαντος». Συγκέντρωσε αρκετό ακροατήριο.
10/3 Πραγματοποιήθηκε η 3η φάση «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» του διαγωνισμού Αστρονομίας με πολύ καλή επιτυχία. Οι 15 του Γυμνασίου ήρθαν όλοι. Εκ των 35 του Λυκείου έλειψαν οι 6. Στο τέλος ακολούθησε πλούσιος μπουφές.
11/3 Έφθασε και στην Εταιρεία μας το έγγραφο του προεδρείου της Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής, για την ανάθεση της 7ης Ολυμπιάδας στην Ελλάδα. Παρόμοιο έγγραφο έλαβαν ο Δήμος Βόλου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
16/3 Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας τίμησε την Ολυμπιακή Ομάδα Αστρονομίας, καλώντας μας στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στην Αθήνα. Είχαμε πολλή ώρα συνομιλία μαζί του και μας έκανε πολλές ερωτήσεις έναν – έναν και ιδιαίτερα τα παιδιά – ολυμπιονίκες.
1/4 Πραγματοποιήθηκε με πολύ καλή επιτυχία και προσέλευση κοινού, η διάλεξη του κ. Κλεομένη Τσιγάνη με θέμα: «Η ζώνη των αστεροειδών: Πηγή γνώσης, ζωής ή κινδύνου;»
15/4 Άνοιξε η διαρκής έκθεση αστρονομίας με θέμα «Οδοιπορικό στο Σύμπαν» από την Εταιρεία μας, στα Κανάλια Καρδίτσας, σε συνεργασία με τους φορείς του χωριού, στο Εκθεσιακό Κέντρο. Η Έκθεση θα λειτουργήσει ολόκληρο το Καλοκαίρι μέχρι και το Φθινόπωρο.
18/5 Τηλεφωνήσαμε στον κ. Διονύσιο Σιμόπουλο και μας είπε ότι συνοδός των μαθητών στη NASA θα είναι φέτος η βιολόγος του Ευγενιδείου Ιδρύματος κ. Κατερίνα Τσικαλάκη.
6/6 Μεταβήκαμε με πούλμαν στα Χάνια Πηλίου, κάπου 40 άτομα και παρατηρήσαμε πρωί – πρωί τη διάβαση της Αφροδίτης. Μετά την παρατήρηση είχαμε κοινό πρωινό, προσφορά της Εταιρείας, στο Χάνι του Ζήση και κατά τις 10 π.μ. επιστρέψαμε στο Βόλο.
20/6 Πραγματοποιήθηκε, με πολύ καλή επιτυχία η απογευματινή επίσκεψη στις μετεωρικές λίμνες Ζερέλια, όπου για τους μετεωρίτες μίλησε ο μαθηματικός Κ. Μουτσιάρας και για τον αρχαίο οικισμό ο αρχαιολόγος Κ. Βαρουξάκης. Στο αρχαιολογικό μουσείο Αλμυρού μίλησε η κ. Βάσω Ροντήρη, ενώ την αστρονομική ομιλία στο Δήμο Αλμυρού έκανε ο Σ. Σπανός.
23/6 Πραγματοποιήθηκε η 4η φάση «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» του διαγωνισμού αστρονομίας σε τρεις φάσεις: Ανάλυση δεδομένων, παρατήρηση και θεωρία. Προσήλθαν όλοι οι μαθητές και η εξέταση της παρατήρησης έγινε με δύο τηλεσκόπια. Επελέγησαν οι 5 καλύτεροι μαθητές.
2/7 Πραγματοποιήθηκε η ετήσια αστροβραδιά στη Χάνια Πηλίου, με πολύ καλή συμμετοχή και με 7 τηλεσκόπια. Κατά τη συνεστίαση μίλησε ο Στ. Ζαφραντζάς για «Το Βασιλικό αστεροσκοπείο του Βελγίου».
3/7 Άρχισε το 13ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας με 4 τμήματα: Αρχαρίων 37, προχωρημένων 24, ανώτερο 31 και Ολυμπιάδας 5.
6/7 Τελείωσαν με πολύ καλή επιτυχία τα μαθήματα του Θερινού Σχολείου Αστρονομίας. Κατά τις 12 τα μεσάνυχτα δόθηκαν οι βεβαιώσεις σπουδών, στους μαθητές και στους καθηγητές.
21/7 Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στην Παραλία Κορόπης (Μπούφα) Μαγνησίας, με τη συνεργασία του Συλλόγου Μπελεγρίνου Κορόπης. Μίλησε ο Κ. Καμβρογιάννης ενώ τηλεσκόπια έφεραν ο ίδιος και ο Ευστάθιος Ζαφραντζάς.
6/8 Παρουσιάσαμε (Κ. Μαυρομμάτης) στο Συνέδριο των «Μαγνήτων» τη 7η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Διαστημική, που θα γίνει στο Βόλο το επόμενο έτος 2013 και ζητήσαμε τη χορηγία τους.
12/8 Πραγματοποιήθηκε, ύστερα από αναβολή δύο ημερών, λόγω κακοκαιρίας, η αστροβραδιά στο υπαίθριο Γυμναστήριο Καναλίων Καρδίτσας, με πολύ καλή επιτυχία.
14/8 Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της 6ης Ολυμπιάδας της Βραζιλίας, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα κατέκτησε 3 μετάλλια (1 αργυρό και 2 χάλκινα), καθώς και 2 τιμητικές διακρίσεις.
22/8 Λάβαμε από την προεδρία της Δημοκρατίας (πρόεδρος ο κ. Κάρολος Παπούλιας) συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την επιτυχία των μαθητών στην Ολυμπιάδα της Βραζιλίας.
7/9 Την Ολυμπιακή Ομάδα δέχτηκε ο υπουργός Παιδείας κ. Κων/νος Αρβανιτόπουλος και είχε συζήτηση μισής ώρας μαζί τους και άλλη μισή ώρα με τους υπαλλήλους του Γραφείου του. Μας είπε ότι θα μας βοηθήσει και οικονομικά για την Ολυμπιάδα, χωρίς να καθορίσει το ποσό.
14/9 Από την προεδρία της Δημοκρατίας μας ειδοποίησαν ότι η 7η Ολυμπιάδα, που θα γίνει στο Βόλου τίθεται υπό την αιγίδα του προέδρου κ. Καρόλου Παπούλια.
4/11 Πραγματοποιήθηκε η πρώτη φετινή διάλεξη της Εταιρείας με ομιλητή τον κ. Σεραφείμ Σπανό και θέμα: «Η διαβίωση και η επιστημονική έρευνα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – Μια Ευρωπαϊκή προοπτική».
24/11 Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με πολύ καλή επιτυχία, αφού προσήλθαν 46 δάσκαλοι. Παρακολούθησαν το πρόγραμμα με τρεις διαλέξεις, μιάμισης ώρας η κάθε μία, από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ. πήραν στο τέλος βεβαίωση παρακολούθησης. Τα μαθήματα έκαναν οι καθηγητές: Τομπουλίδης, Ξενάκης, Σπανός καιΚαμβρογιάννης.
2/12 Πραγματοποιήθηκε η μηνιαία ομιλία της Εταιρείας με ομιλητή τον κ. Σοφοκλή Σωτηρίου, της Ελληνογραμανικής Αγωγής, με θέμα: «Το σωματίδιο φάντασμα» με πολύ καλή επιτυχία και αρκετό κόσμο.
17/12 Τελείωσε η πρώτη φάση «ΕΥΔΟΞΟΣ» του διαγωνισμού. Συμμετείχαν 105 μαθητές Λυκείου (6 λιγότεροι από πέρυσι) και 96 μαθητές Γυμνασίου (26 περισσότεροι από πέρυσι). Δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα.

2013

12/1 Άνοιξε τις πύλες της η Σχολή Αστρονομίας με αρκετά καλή επιτυχία. Στην Α΄ τάξη γράφτηκαν 56 περίπου μαθητές και την ανέλαβε ο κ. Κ. Μουτσιάρας, στη Β΄ τάξη γράφτηκαν 20 μαθητές και την ανέλαβε ο κ. Χρ. Ξενάκης και στη Γ΄ τάξη γράφτηκαν 15 μαθητές και την ανέλαβε ο κ. Κ. Καμβρογιάννης.
13/1 Πραγματοποιήθηκε η διάλεξη της υποψήφιας Δρ. Αστροφυσικής κ. Ελένης Κοντού (που παλαιότερα πρώτευσε στο Διαγωνισμό Αστρονομίας και μετέβη στη NASA), με θέμα: «Μπορούμε να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο;» και με πολύ καλή επιτυχία, αφού προσήλθαν περί τα 130 άτομα.
23/1 Ήρθε το βιβλίο «Θέματα και απαντήσεις» τόμος 2ος σε 1.000 αντίτυπα, από την Ελληνογερμανική Αγωγή, με πολύ καλή εκτύπωση. Ευχαριστήσαμε τους υπεύθυνους, που μας το εξέδωσαν δωρεάν.
2/2 Ήρθε το βιβλίο «Στοιχεία Αστρονομίας ….», τεύχος 3ο σε 1.000 αντίτυπα και το μοιράσαμε στους μαθητές της Γ΄ Τάξης. Έχει πολύ καλή εκτύπωση και οι φωτογραφίες με τα σχήματα αποδόθηκαν τέλεια.
3/2 Πραγματοποιήθηκε, με πολύ καλή επιτυχία η μηνιαία ομιλία της Εταιρείας, με ομιλητή τον κ. Ευστάθιο Ζαφραντζάκαι με θέμα: «Το Βασιλικό Πλανητάριο του Eise Eisinga στην Ολλανδία».
7/2 Ο κ. Διονύσιος Σιμόπουλος μας ειδοποίησε ότι: Φέτος η NASA θέλει να πληρώσουν δίδακτρα, όχι μόνον οι μαθητές, αλλά και οι συνοδοί, με συνολικά έξοδα των τριών 2.500 ευρώ. Επί πλέον αναθέτει σε μας τη διαχείριση του προγράμματος, ως θεσμό πλέον και έτσι αναλάβαμε με ικανοποίηση τη δέσμευση αυτή. Γι’ αυτό και τον ευχαριστήσαμε, αλλά και για την μέχρι τώρα υποστήριξή του.
10/3 Η Παρατηρησιακή Ομάδα και μερικοί άλλοι μεταβήκαμε στα Χάνια Πηλίου και κάναμε αστροβραδιά με τους μαθητές του 15ου Γυμνασίου Αθηνών. Μετά την αστροβραδιά η Εταιρεία παρέθεσε δείπνο στους προσελθόντες παρατηρητές στο Χάνι του Ζήση.
28/3 Πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου για την Ολυμπιάδα Αστρονομίας στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου από τους: Λουκά Ζαχείλα, Πρόεδρο της Τοπικής Επιτροπής, Κων/νο Αγοραστό, περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Πάνο Σκοτινιώτη, Δήμαρχο Βόλου, Απόστολο Παντσά, αντιδήμαρχο Βόλου, Σπύρο Μπαρμπούτη, πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας και Σοφοκλή Σωτηρίου υπεύθυνο δύο παράλληλων πανευρωπαϊκών συνεδρίων.
29/3 Πραγματοποιήθηκε στο «Αχίλλειο» η εκδήλωση των Γαλλόφωνων του Νομού Μαγνησίας, κατά την οποία προβλήθηκαν δύο αστρονομικές ταινίες. Τις προλόγισαν οι: Ξενάκης Χρίστος και Σπανός Σεραφείμ.
7/4 Πραγματοποιήθηκε με πολύ καλή επιτυχία η διάλεξη του κ. Παναγιώτη Σαραντόπουλου με θέμα: «Η εφαρμογή των φυσικών νόμων στα διαστημικά ταξίδια».
30/4 Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα της 4ης φάσης «Πτολεμαίος», σύμφωνα με τα οποία επιλέγονται οι 10 πρώτοι μαθητές, που θα στελεχώσουν τις δύο 5μελείς ομάδες της Ολυμπιάδας.
29/5 Συνοδός των δύο μαθητών για τη NASA, προκρίναμε να είναι ο φυσικός Χαρίλαος Γουναρόπουλος του Σπυρίδωνος, μέλος της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας.
8/6 Ήλθε στο Βόλο ο Ινδονήσιος πρόεδρος κ. Chatief Kunjaya (Σατίφ Κουντζάγια), καθηγητής πανεπιστημίου Bandungτης Ινδονησίας και ο Πολωνός γραμματέας κ. Greg Stachowski (Γκρεγκ Σταχόφσκι), επίσης καθηγητής πανεπιστημίου Κρακοβίας της Πολωνίας για να ιδούν και να επιθεωρήσουν τις εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας.
10/6 Πραγματοποιήθηκε δείπνο σε τσιπουράδικο της παραλίας προς τιμήν του προεδρείου της Ολυμπιάδας, στην οποία παραβρέθηκαν εκτός μελών της Εταιρείας και οι: Π. Σκοτινιώτης, Γ. Καλτσογιάννης, Α. Παντσάς, Ι. Σειραδάκης κ.ά.
1/7 Έναρξη του 14ου Θερινού Σχολείου Αστρονομίας με αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου και συνεστίαση στο Χάνι του Ζήση.
5/7 Τελείωσε με επιτυχία το Θερινό Σχολείο και δόθηκαν οι Βεβαιώσεις στους 21 σπουδαστές της 1ης βαθμίδας, 28 της 2ης, 20 της 3ης, και 10 της Ολυμπιάδας.
27/7 Τελετή έναρξης Ολυμπιάδας στην παραλία του Βόλου, δίπλα στο μνημείο των πεσόντων, όπου στήθηκε ειδική εξέδρα. Προσήλθαν αποστολές από 37 χώρες, 10 περισσότερες της περσινής στη Βραζιλία, με 72 καθηγητές και 184 μαθητές. Χαιρετισμό απηύθυναν οι: Αγοραστός, Σκοτεινιώτης, Σειραδάκης και Κουντσάγια. Ύστερα άρχισε η παρέλαση των αποστολών, οι οποίες καταχειροκροτήθηκαν. Στο τέλος η φιλαρμονική του Δήμου Βόλου με επικεφαλής τον Τασούδη Βασίλειο, διασκέδασε τους ακροατές – θεατές με μουσική και τραγούδια. Στη θάλασσα, σάλπαραν σκάφη του ΝΟΒ, ενώ στον ουρανό ερασιτεχνικά αεροσκάφη υπερίπταντο της εκδήλωσης.
31/7 Οι μαθητές διαγωνίζονταν στις αίθουσες του Τμήματος Χωροταξίας, με τη χρήση και υπολογιστών, ενώ οι καθηγητές ασχολήθηκαν με την επιλογή των θεμάτων θεωρίας και Ανάλυσης δεδομένων.
2/8 Οι μεν μαθητές έδωσαν εξετάσεις στην Παρατηρησιακή άσκηση, ενώ οι καθηγητές άρχισαν τις διορθώσεις των πρώτων γραπτών.
3/8 Οι μεν μαθητές ασχολήθηκαν με αθλοπαιδειές, έκαναν πορείες στο Πήλιο, έμαθαν χορούς, έπαιξαν και χόρεψαν, οι δε καθηγητές συζήτησαν τα της βαθμολογίας. (Καθ’ όλη τη διάρκεια της Ολυμπιάδας αντιπροσωπείες των Σωματείων Ερασιτεχνών Αστρονόμων είχαν στην παραλία τα τηλεσκόπιά τους για ηλιακές και αστρικές παρατηρήσεις).
4/8 Έγιναν επισκέψεις σε αξιοθέατα του Βόλου: αρχαιολογικό μουσείο, ναό του Αγίου Νικολάου, αγορά και παραλία. Γεύμα καθηγητών σε τσιπουράδικο της παραλίας. Γεύμα πρόχειρο μαθητών με πίτσες, σάντουιτς κ.λπ. Το βράδυ, αποχαιρετιστήριο πάρτυ όλων μαζί στο Χάνι του Ζήση.
5/8 Τελετή απονομή μεταλλίων και δείπνο στο Συνεδριακό Θεσσαλίας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος (μητροπολίτης ο κ. Ιγνάτιος). Απονεμήθηκαν: 15 χρυσά, 31 αργυρά, 41 χάλκινα και 34 έπαινοι. Η Ελλάδα με τη 10μελή ομάδα της κέρδισε 1 αργυρό μετάλλιο, 4 χάλκινα και 4 τιμητικές διακρίσεις.
24/8 Διαγράψαμε 31 Μέλη της Εταιρείας και 49 συνδρομητές του «Ουρανού», διότι παρά τις ειδοποιήσεις μας δυο φορές (μία κάθε χρόνο), καθυστερούν να καταθέσουν στη συνδρομή τους 2 ετών.
27/9 Πραγματοποιήθηκε με σχετική επιτυχία η τελετή βράβευσης των μαθητών του 18ου  Διαγωνισμού αστρονομίας. Η εκδήλωση έγινε στον πολυχώρο Τσαλαπάτα, στα πλαίσια της «Ημέρας του Ερευνητή».
11/10 Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 8ο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στη Θάσο, με πολύ καλά επιτυχία. Προσήλθαν περίπου 100 σύνεδροι και έγιναν 17 ανακοινώσεις.
6/11 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Βασιλείου Μανιμάνη, με θέμα: «Τα μεγάλα τηλεσκόπια του κόσμου» και με ικανοποιητική συμμετοχή του κοινού.
1/12 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Χρίστου Ξενάκη με θέμα: «Πάλσαρς …. Οι τροβαδούροι του Σύμπαντος», με πολύ καλή επιτυχία. Γέμισε το αμφιθέατρο. Στο τέλος πραγματοποιήθηκε η Γ.Σ. της Εταιρείας κατά την οποία: 1. Εγκρίθηκε η ανακήρυξη του κ. Κωνσταντίνου Μουτσιάρα, ως Επιτίμου Μέλους της Εταιρείας και 2. Αποφασίστηκε να δώσουμε αρνητική ψήφο στην ίδρυση Ομοσπονδίας με τα άλλα σωματεία της Ελλάδος.
2/12 Αναρτήθηκαν τα θέματα της 1ης φάσης «ΕΥΔΟΞΟΣ» του διαγωνισμού, τόσο του Λυκείου, όσο και του Γυμνασίου, τα οποία επελέγησαν από την 5μελή επιτροπή του διαγωνισμού και διορθώθηκαν από τον κ. Ιωάννη Σειραδάκη.

2014

8/1 Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού «Εύδοξος» και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα μας. Φέτος συμμετείχαν πολύ περισσότεροι από τις τελευταίες προηγούμενες χρονιές, αφού έγραψαν στο διαγωνισμό 161 μαθητές του Λυκείου και 118 του Γυμνασίου.
11/1 Άρχισαν τα μαθήματα στη Σχολή Αστρονομίας, για 4η συνεχή χρονιά. Προσήλθαν και εγγράφτηκαν 35 μαθητές στη 1η Τάξη, 25 μαθητές στη 2η τάξη και 17 μαθητές στην 3η τάξη. Ήτοι συνολικά 77 μαθητές, δηλ. στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά.
12/1 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Λουκά Ζαχείλα με θέμα: «Ο Ήλιος αυτός ο γνωστός …. άγνωστος» και με πολύ καλή επιτυχία, αφού σχεδόν γέμισε η αίθουσα.
15/1 Παραβρεθήκαμε (Κ. Μαυρομμάτης), ύστερα από πρόσκληση στον απολογισμό της 3ετίας του Δήμου Βόλου, όπου ο Δήμαρχος κ. Πάνος Σκοτινιώτης αναφέρθηκε στην 7η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας. Στο έντυπο δε που δόθηκε γίνεται ιδιαίτερη αναφορά, με 15 σειρές, στη σελίδα 51, γι’ αυτή την «κορυφαία διοργάνωση, διεθνούς εμβέλειας».
25/1 Έκανε το πρώτο μάθημα στην 1η τάξη της Σχολής Αστρονομίας η κ. Ουρανία Στρατή, με αρκετά καλή επιτυχία. Το άλλο Σάββατο θα κάνει ο κ. Αθανάσιος Μελάκος. Οι δύο αυτοί καθηγητές, βοηθούν τον κ. Κωνσταντίνο Μουτσιάρα στη διδασκαλία της 1ης τάξης.
7/3 Η επιτροπή του διαγωνισμού «Ίππαρχος» έβγαλε τα αποτελέσματα της 3ης φάσης, σύμφωνα με τα οποία βραβεύονται 18 μαθητές του Λυκείου και 5 μαθητές του Γυμνασίου. Ορίστηκαν οι μαθητές για τη NASA και οι 10 πρώτοι μαθητές, που θα μετάσχουν στην 4η φάση «Πτολεμαίος».
8/3 Επισκέφθηκαν την Εταιρεία μας περίπου 70 μαθητές του Γυμνασίου Ελευθεροχωρίου Καβάλας, με επικεφαλής την κ. Μαρία Τζούμα, και στο αμφιθέατρο παρακολούθησαν το μάθημα του κ. Χρίστου Ξενάκη, με θέμα: «Πάλσαρς, οι τροβαδούροι του Σύμπαντος», με πολύ καλή επιτυχία.
9/3 Πραγματοποιήθηκε η μηνιαία ομιλία της Εταιρείας από την κ. Ηρακλεία Μητροπούλου με θέμα: «Η ομορφιά των μαθηματικών στη Φύση και στο Σύμπαν – η ακολουθία Fibonacci και η χρυσή αναλογία», με πολύ καλή επιτυχία.
15/3 Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά της Σχολής Αστρονομίας, στα βουνά πάνω από τα Μελισσιάτικα, με σχετική επιτυχία, διότι υπήρχε αραιή συννεφιά. Στους μαθητές έγινε θεωρία των δύο τηλεσκοπίων (διοπτρικού και κατοπτρικού) και παρατήρηση αστερισμών και αστέρων.
5/4 Πραγματοποιήθηκε η 3η φάση «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» του Διαγωνισμού Αστρονομίας στην ανάλυση δεδομένων και στην παρατηρησιακή άσκηση, η οποία έγινε στην αίθουσα, λόγω ακαταλληλότητας του καιρού (συννεφιά).
6/4 Πραγματοποιήθηκε η 3η εξέταση των μαθητών της Ολυμπιάδας, στη θεωρία και στο τέλος ενημερώθηκαν μαθητές και γονείς, ότι εφέτος θα μετάσχουν στην Ολυμπιάδα δύο 5μελείς ομάδες μαθητών. Η δεύτερη, βέβαια, με έξοδα δικά της.
6/4 Πραγματοποιήθηκε με πολύ καλή επιτυχία (γέμισε το αμφιθέατρο) η μηνιαία ομιλία του κ Θρασύβουλου Μαχαίραμε θέμα: «Άτομα και άστρα σε ίδια μοίρα, ίδιων φυσικών αρχών».
11/4 Βγάλαμε τα αποτελέσματα του «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ» και ζητήσαμε από τους μαθητές της 2ης ομάδας να δηλώσουν ποιοι θέλουν να συμμετάσχουν στην Ολυμπιάδα της Ρουμανίας. Απάντησαν θετικά οι 4 μαθητές και έτσι η δεύτερη ομάδα θα είναι 4μελής.
12/4 Λήξη των μαθημάτων της Σχολής Αστρονομίας και απονομή των τίτλων σπουδών στους μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξης και των απολυτηρίων στους 17 μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης.
28/4 Έγιναν τα εγκαίνια του 3ου Αστρονομικού 15ημέρου με θέμα: «Γνωριμία με τη γειτόνισσά μας τη Σελήνη», που περιλάμβανε έκθεση της Εταιρείας και του κ. Ευσταθίου Ζαφραντζά. Προσήλθαν λιγοστοί επισκέπτες κάπου 35, ενώ έλειπαν και 4 μέλη του Δ.Σ. Εκ μέρους του Δήμου παραβρέθηκε μόνο η κ. Χρύσα Δρανδάκη. Χορηγοί του διαφημιστικού εντύπου ήταν οι κ.κ.: Αλεξίου – Χαλαστάρας, ενώ της αφίσας και του μπουφέ η κ. Σαφία Ζαφραντζά.
30/4 Στα πλαίσια του Αστρονομικού 15ημέρου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας η ομιλία του κ. Δημητρίου Μαυρομάτη με θέμα: «Γνωριμία με τη γειτόνισσά μας, τη Σελήνη» και με πολύ καλή επιτυχία.
2/5 Στα πλαίσια του 3ου Αστρονομικού 15ημέρου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας η ομιλία του κ. Χρίστου Ξενάκη με θέμα: «Από τον Sputnik στην κατάκτηση της Σελήνης: Δώδεκα χρόνια ανταγωνισμού και διαστημικής περιπέτειας» και με πολύ καλή επιτυχία.
4/5 Η εφημερίδα «Η Θεσσαλία» στο ένθετο διαδρομές, είχε ένα ωραίο αφιέρωμα τριών σελίδων για το «3ο Αστρονομικό 15ήμερο», φτιαγμένο από το δημοσιογράφο κ. Δημήτριο Ράλλη. Τον ευχαριστήσαμε ιδιαίτερα, με ηλεκτρονικό μήνυμα.
4/5 Πραγματοποιήθηκε η τελευταία ομιλία της χρονιάς, με ομιλητή τον κ. Θεοφάνη Γραμμένο και θέμα: «Η θερμοδυναμική των μελανών οπών».
5/5 Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας η εκδήλωση «Μελωδίες και ποίηση για τη Σελήνη» με τα μουσικά σύνολα της Νέας Ιωνίας και την κ. Μαρία Μαργαρίτη – Χαϊντούτη με πολύ καλή επιτυχία.
7/5 Πραγματοποιήθηκε, στα πλαίσια του αστρονομικού 15ημέρου, η ομιλία της κ. Σοφίας Κραβαρίτη με θέμα: «Η Σελήνη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». Ακολούθησε η αναβληθείσα αστροβραδιά.
9/5 Πραγματοποιήθηκε η προβολή ταινιών μικρού μήκους, από την αποστολή ανθρώπου στη Σελήνη του κ. Ευσταθίου Ζαφραντζά. Η προβολή ήταν πάρα πολύ καλή στα πλαίσια του αστρονομικού 15ημέρου.
22/6 Πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδρομή της Εταιρείας στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», όπου υπήρχε σε εξέλιξη η έκθεση «Κατάκτηση του Διαστήματος» καθώς και στο αστεροσκοπείο Αθηνών, όπου μας ξενάγησε επί 2,5 ώρες ο αστρονόμος κ. Χρήστος Παπαδημητρίου.
7/7 Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου. Στη συνεστίαση που έγινε στο Χάνι του Ζήση, ήταν περίπου 30 άτομα και προβλήθηκε ένα 15λεπτο dvd από την Ολυμπιάδα Αστρονομίας 2013 του Βόλου.
11/7 Δόθηκαν οι τίτλοι σπουδών στους σπουδαστές, ήτοι: 12 στην 1η βαθμίδα, 9 στη 2η και 16 στην 3η βαθμίδα. Σύνολο 37 σπουδαστές.
28/7 Συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις του αφιερώματος στον Ιούλιο Βερν, του «Κοινού των Μαγνήτων» με δύο ομιλίες των Χρ. Ξενάκη και Στ. Ζαφραντζά, ενώ υπήρχε και σχετική έκθεση, από 25 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου, στην οποία συμμετείχε ο Στ. Ζαφραντζάς.
31/7 Ξεκίνησε η 13μελής αποστολή των 9 μαθητών της Ολυμπιάδας στην Σουτσάβα της Ρουμανίας, με επικεφαλής τους: Ι. Σειραδάκη, Λ. Ζαχείλα, Κ. Μαυρομμάτη και Μ. Κονταξή.
12/8 Επέστρεψε η Ολυμπιακή ομάδα, με όχι και τόσο καλά αποτελέσματα ήτοι: 1 χάλκινο μετάλλιο και 2 επαίνους. Οι μαθητές δεν έδειξαν την ωριμότητα μιας τόσο δύσκολης διοργάνωσης και μερικοί παραφέρθηκαν στη φοιτητική εστία, όπου διέμεναν, δημιουργούντες επεισόδια.
23/8 Πραγματοποιήθηκε αστροβραδιά στο Μούρεσι Μαγνησίας με τη συνεργασία του τοπικού συλλόγου, στην οποία συμμετείχαν οι: Στ. Ζαφραντζάς, Κ. Καμβρογιάννης, Γ. Ζαγάκος, Π. Γερμάνης κ.ά.
13/9 Κλιμάκιο της Εταιρείας αποτελούμενο από τους: Κωνσταντίνο Μαυρομμάτη, Χρίστο Ξενάκη, Λουκά Ζαχείλακαι Μαρία Κονταξή, επισκέφθηκε το πανελλήνιας εμβέλειας ερασιτεχνικό αστεροσκοπείο «Κένταυρος» της Σκοπέλου, ύστερα από πρόσκληση του υπευθύνου Γεωργίου Μιχαήλ. Επί πλέον ήλθε από τη Θεσσαλονίκη και ο Αριστείδης Βούλγαρης, μέλος της Εταιρείας. Το κλιμάκιο ενημερώθηκε για τη λειτουργία του αστεροσκοπείου και την επόμενη μέρα έδωσε διάλεξη προς το κοινό ο Χ. Ξενάκης με θέμα: «Πάλσαρς οι τροβαδούροι του Σύμπαντος».
4/10 Πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων του 19ου Διαγωνισμού Αστρονομίας, στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
2/11 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία των Αριστείδη Βούλγαρη και Γεωργίου Μιχαήλ για τη ραδιοαστρονομία και το αστεροσκοπείο της Σκοπέλου, με πολύ καλή επιτυχία. Στο τέλος έγινε η απολογιστική Γενική Συνέλευση της Εταιρείας.
15/11 Μεταβήκαμε (Κ. Μαυρομμάτης, Χ. Ξενάκης), στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, όπου έγινε η συνάντηση των Δ.Σ. 14ων συλλόγων και αποφασίστηκε: 1. Να μην ιδρυθεί Ομοσπονδία. 2. Η 9η αστροεξόρμηση του 2015 να γίνει στα Γρεβενά από το εκεί Παράρτημά μας, στις 17 – 19 Ιουλίου 2015. 3. Το 9ο Συνέδριο της Σπάρτης να γίνει στις 9 – 11 Οκτωβρίου 2015. 4. Να έχουν όλα τα σωματεία δικό τους e – mail και όχι e – mail Μελών τους.
16/11 Η Εταιρεία μας γράφτηκε μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ενώσεως (International Astronomical Union).
7/12 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Σεραφείμ Σπανού με θέμα τους μετεωρίτες και με πολύ καλή επιτυχία. Προ της ομιλίας προβλήθηκε η Ολυμπιάδα Αστρονομίας 2013 και ο Ύμνος της Ολυμπιάδας, που συνέθεσε ο Βασίλειος Τασούδης, ο οποίος και βραβεύτηκε από την Εταιρεία για το σκοπό αυτό.

2015

10/1 Άρχισε με αρκετά καλή επιτυχία η Σχολή Αστρονομίας, αφού γράφτηκαν 34 μαθητές στην Α΄ τάξη 18 μαθητές στη Β΄τάξη και 10 μαθητές στη Γ΄τάξη. Σύνολο 62 μαθητές, με προοπτική να εγγραφούν και άλλοι στα επόμενα μαθήματα.
11/1 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του π. Γεωργίου Γεωργιάδη με θέμα «Η παρατήρηση των πλανητών». Στο τέλος έγινε και το κόψιμο της Βασιλόπιτας.
8/2 Πραγματοποιήθηκε η αναβληθείσα ομιλία, λόγω κωλύματος του ομιλητή, του κ. Λουκά Ζαχείλα, για τους «Ήχους του Σύμπαντος».
10/2 Μας έστειλαν από την Άρτα αίτηση 13 άτομα για να ιδρύσουν το 8ο Παράρτημα της Εταιρείας μας, με πρωτοστάτη τον κ. Δημήτριο Τζούβα, Φυσικό.
17/2 Μας διεμήνυσαν τηλεφωνικά από το 6ο Παράρτημα της Κοζάνης (πρόεδρος ο κ. Νικόλαος Πλεξίδας) ότι αποφάσισαν να ιδρύσουν δικό τους Σύλλογο, μια και έχουν συμπληρώσει πολύ πάνω από 21 άτομα. Τους ευχηθήκαμε «Καλή επιτυχία».
21/2 Διαγράψαμε περίπου 40 Μέλη που δεν πλήρωσαν τη συνδρομή του 2013, αν και ειδοποιήθηκαν δυο φορές. Διαγράψαμε επίσης άλλα 43 Μέλη (κυρίως της Σαλαμίνας και της Κοζάνης, καθώς και μερικοί μαθητές), τους οποίους ειδοποιήσαμε με e – mail ότι έληξε η συνδρομή τους από το 2013 και δεν την κατέθεσαν.
26/2 Πραγματοποιήθηκε με αρκετά καλή επιτυχία η ημερίδα «Εισαγωγή στην Αστρονομία» στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειο», με τη διοργάνωση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας» και τη συνεργασία της Εταιρείας μας, κατά την οποία μίλησαν οι: Χ. Ξενάκης, Κ. Μουτσιάρας, Π. Γερμάνης, Ε. Γεωργούλης και Σ. Ζαφραντζάς.
1/3 Πραγματοποιήθηκε με πολύ καλή επιτυχία η διάλεξη του κ. Αδριανού Γολέμη, με θέμα: «Εμπειρίες και ιατρική διαστημική έρευνα στην Ανταρκτική». Το αμφιθέατρο ήταν σχεδόν γεμάτο και πήρε πλάνα η τηλεόραση της TRT.
14/3 Πραγματοποιήθηκε η 3η φάση «Ίππαρχος» του Διαγωνισμού Αστρονομίας στο Βόλο, στον οποίο συμμετείχαν 18 μαθητές του Γυμνασίου και 22 μαθητές του Λυκείου. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από την Εταιρεία και με τους γονείς τους συμμετείχαν στον μπουφέ που στήθηκε στο τέλος του διαγωνισμού.
15/3 Πραγματοποιήθηκε το 1ο τεστ της Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 86 άτομα.
20/3 Πραγματοποιήθηκε με πολύ καλή επιτυχία η παρατήρηση από την παραλία του Βόλου της μερικής έκλειψης του Ήλιου με τρία τηλεσκόπια. Την παρακολούθησαν πολλά Μέλη της Εταιρείας, σχολεία, περίεργοι κ.λπ.
4/4 Έληξαν τα μαθήματα της Σχολής Αστρονομίας του Βόλου και δόθηκαν οι τίτλοι σπουδών και τα απολυτήρια στους 83 μαθητές, εκ των οποίων 44 στην Α΄ τάξη, 26 στη Β΄ τάξη και 13 στη Γ΄ τάξη. Παρών ήταν και ο αντιδήμαρχος Βόλου κ. Αριστείδης Σαββάκης.
5/4 Τελείωσε η εξέταση της 4ης φάσης «Πτολεμαίος» του 20ού Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2015, με τις τρεις επί μέρους εξετάσεις: Ανάλυση δεδομένων, θεωρίας και Παρατήρηση, η οποία έγινε σε εσωτερικό χώρο, για αντικειμενικούς λόγους.
13/4 Στείλαμε μήνυμα στον κ. Ιωάννη Λυριτζή, ότι μπορούμε να συμμετάσχουμε στη μνήμη του Γεωργίου Μπάνου με τα εξής θέματα: 1. Η Ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα (Κ. Μαυρομμάτης) και 2. Η διδακτική της Αστρονομίας, με την εμπειρία της Σχολής Αστρονομίας (Χ. Ξενάκης).
26/4 Πραγματοποιήθηκε το 2ο τεστ των μαθητών της «Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως».
3/5 Πραγματοποιήθηκε η μηνιαία ομιλία του κ. Ευσταθίου Ζαφραντζά.
28/5 Με ανακοίνωσή του, αναλαμβάνει το Ίδρυμα Ωνάση τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής των μαθητών στην Ολυμπιάδα και στη NASA. Έτσι λύνεται για φέτος το πρόβλημα αυτό.
4/6 Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωσή μας σε συνεργασία με την «Μαγνήτων Κιβωτό», που είχε ως θέμα «Αστρονομία και θάλασσα», στο προαύλιο του αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και ομιλητές: Α. Δημόπουλο, Χ. Ξενάκη, Κ. Καμβρογιάννη, Κ. Κολοβού και έκθεση του  Ε. Ζαφραντζά.
10/6 Μεταβήκαμε (Κ. Μαυρομμάτης, Χ. Ξενάκης, Κ. Καμβρογιάννης) στα Τρίκαλα, καλεσμένοι του συμβούλου Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Δημητρίου Καραθάνου όπου τους μιλήσαμε και τους κάναμε μια αστροβραδιά. Ο καιρός ήταν θαυμάσιος.
2/7 Μεταβήκαμε (Λ. Ζαχείλας, Κ. Μαυρομμάτης και οι 5 μαθητές της Ολυμπιάδας) στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Ωνάση, όπου δεξιώθηκε όλες τις αποστολές των Ολυμπιάδων ο πρόεδρος κ. Αντώνιος Παπαδημητρίου, παρών ήταν και ο υπουργός Παιδείας κ. Αριστείδης Μπαλντάς, στον οποίο επιδώσαμε επιστολή για μοριοδότηση των μαθητών της Ολυμπιάδας.
6/7 Άρχισε το 16ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας, με 44 σπουδαστές και με το νέο 3ο Τμήμα το Παρατηρησιακό, το οποίο παρακολουθούν κάπου 29 σπουδαστές πολλοί από τους οποίους είναι και από τα άλλα δύο τμήματα (Αρχαρίων 11 και προχωρημένων 12).
10/7 Άρχισε το 2ο Πανελλήνιο Αστρονομικό Συνέδριο / Φεστιβάλ Νεολαίας με πενιχρές συμμετοχές, λιγότερες από 10. Δεν ήρθε ο κ. Διονύσιος Σιμόπουλος και αντί αυτού την έναρξη έκανε ο κ. Λουκάς Ζαχείλας, με ομιλία για τους «Ήχους του Σύμπαντος». Δεν πραγματοποιήθηκε και η αστροβαρδιά στα Χάνια Πηλίου λόγω κακοκαιρίας, η δε συνεστίαση έγινε στο ξενοδοχείο «Πορταριά», προσφορά του Δήμου Βόλου.
11/7 Πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων του 20ού Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής με συμμετοχή των 18 από τους 22 μαθητές. Ο 1ος μαθητής του Γυμνασίου Τσιάμης Ραφαήλ δώρισε το βραβείο του, των 100 ευρώ, για λογαριασμό της Εταιρείας.
18/7 Αναχώρησε η αποστολή της NASA με τους δύο μαθητές και αρχηγό τον Αποστόλη Ξενάκη. Θα επιστρέψει στις 25.7.2015, ώστε οι δύο μαθητές να προλάβουν να ξεκινήσουν τη ίδια μέρα το βράδυ για την Ολυμπιάδα της Ινδονησίας.
25/7 Αναχώρησε η αποστολή της Ολυμπιάδας για την Ινδονησία με τους 5 μαθητές (οι 2 επέστρεψαν από τη NASA την ίδια μέρα) και αρχηγούς τους Ιωάννη Σειραδάκη και Λουκά Ζαχείλα.
31/7 Ήρθε αρνητική απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας (αναπληρωτής υπουργός ο κ. Τάσος Κουράκης) για τη μοριοδότηση των μαθητών της Ολυμπιάδας διότι «Το μάθημα της Αστρονομίας δεν διδάσκεται στην 3η Λυκείου».
4/8 Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα της 9ης Ολυμπιάδας της Ινδονησίας. Ο Βαλμάς Αντώνιος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και οι Παπαχατζάκης Γεώργιος, Κουταλιός Ιωάννης και Καλλιμάνης Ιωάννης τιμητικές διακρίσεις.
5/8 Διαγράψαμε 61 συνδρομητές του «Ουρανού», οι οποίοι δεν πλήρωσαν τη συνδρομή τους του 2014 και του 2015, αν και ειδοποιήθηκαν με επιστολή μας δυο φορές.
12/8 Πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Στέφανο η παρατήρηση των Περσειδών διαττόντων αστέρων, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και πολύ καλά αποτελέσματα, διότι παρατηρήθηκαν πολλοί διάττοντες, ενώ έγιναν και παρατηρήσεις με τηλεσκόπια καθώς και ξενάγηση του έναστρου ουρανού από τον κ. Γεώργιο Ζαγάκο.
9/10 Συμμετείχαμε στο 9ο Συνέδριο Ερασιτεχνών Αστρονόμων της Σπάρτης με τρεις εισηγήσεις των Κ. Μαυρομμάτη, Λ. Ζαχείλα και Γ. Μιχαήλ. Την ίδια μέρα συμμετείχαμε με εκπροσώπους και εισηγητές τους: Χρίστο Ξενάκη καιΣεραφείμ Σπανό, στο Διεθνές συνέδριο της Ελληνογερμανικής Αγωγής, για εκπαιδευτικά θέματα.
1/12 Μας τηλεφώνησε από την Ακαδημία Αθηνών η κ. Γαλάνη και μας είπε ότι, ύστερα από εισήγηση του ακαδημαϊκού κ. Γεωργίου Κοντόπουλου, και συνηγορία του κ. Σταμάτη Κριμιζή, βραβεύεται η Εταιρεία μας. Η τελετή της βράβευσης θα γίνει την Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου και οι λεπτομέρειες θα περιλαμβάνονται σε επιστολή την οποία θα λάβουμε.
22/12 Μεταβήκαμε στο Ίδρυμα «Ωνάση», στην Αθήνα (Ι. Σειραδάκης, Λ. Ζαχείλας, Κ. Μαυρομμάτης και Χ. Μαυρομμάτης), όπου σε απλή τελετή τιμήθηκαν οι 4 από τους 5 Ολυμπιονίκες μαθητές, μαζί με του ολυμπιονίκες μαθητές των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Χημείας κ.λπ., σύνολο 18 μαθητές. Μίλησε σχετικά ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Αντώνιος Παπαδημητρίου και ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης.
22/12 Μεταβήκαμε στην Ακαδημία Αθηνών (Κ. Μαυρομμάτης, Λ. Ζαχείλας, Χ. Μαυρομμάτης και Στ. Ζαφραντζάς) και παραλάβαμε από τον πρόεδρο της Ακαδημίας κ. Δημήτριο Νανόπουλο, το βραβείο για την σπουδαία και πολυσχιδή πανελλήνια δράση της Εταιρείας μας. Μας τίμησαν με την παρουσία τους οι: Ι. Σειραδάκης, Δ. Σιμόπουλος, Π. Πάτσης και Ε. Κιτσώνας.
28/12
Στείλαμε ηλεκτρονικά ευχετήρια κάρτα, που φιλοτέχνησε ο Ιωάννης Σκοτεινιώτης, σε όλα τα Μέλη, τους φίλους και τους συνεργάτες, αλλά και σε όσους μας εύχονταν, για τις ημέρες των γιορτών.

2016

10/1 Πραγματοποιήθηκε με πολύ καλή επιτυχία η διάλεξη του κ. Σεραφείμ Σπανού, με θέμα: «Περιήγηση στον κόσμο του Πλούτωνα». Στο τέλος κόπηκε και η βασιλόπιτα, της οποίας το φλουρί το βρήκε η κ. Ράνια Στρατή, και έλαβε ως δώρο το «Λεξικό Αστρονομίας».
23/1 Σε συνεργασία με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία πραγματοποιήθηκε η ομιλία του μαθηματικού και λογοτέχνη κ. Τεύκρου Μιχαηλίδη με θέμα: «Ο οικουμενικός υπολογιστής, Calculus ratiocinator: Από τον Leibniz στον Turing».
28/1 Στείλαμε προς όλα τα Μέλη τα άρθρα για τροποποίηση του Καταστατικού της Εταιρείας, σύμφωνα με τις υποδείξεις του λογιστή κ. Γεωργίου Μαλιαγκάνη.
30/1 Πραγματοποιήθηκε αστροπαρατήρηση της 6ης πρωινής, στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου για την παρατήρηση της «παρέλασης» στο δυτικό ορίζοντα των πλανητών Δία, Άρη, Ερμή και Κρόνου, των αστέρων Στάχυ και Αντάρη και του κομήτη Καταλίνα. Συμμετείχαν περί τα 50 άτομα.
6/2 Πραγματοποιήθηκε σε όλη τη χώρα η 2η φάση «Αρίσταρχος» του 21ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2015, στον οποίο συμμετείχαν 83 μαθητές Λυκείου και 119 μαθητές Γυμνασίου. Από το Βόλο συμμετείχαν 3 του Γυμνασίου και 3 του Λυκείου.
7/2 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Ιωάννη Βέργο, φυσικού, με θέμα: «Το CERN με απλά λόγια – έρευνα, εφαρμογές» και με αρκετά καλή επιτυχία από απόψεως προσέλευσης κοινού.
12/2 Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο 1ο ολοήμερο Νηπιαγωγείο Πορταριάς από τους: Χρίστο Ξενάκη και Ευστάθιο Ζαφραντζά, όπου έγινε ομιλία, προβολή διαφανειών και επίδειξη ομοιωμάτων αστροναυτικών αντικειμένων.
15/2 Εκδόθηκε το 5ο τεύχος της σειράς «Στοιχεία Αστρονομίας Αστροφυσικής και Διαστημικής», με τίτλο: «Λύσεις των ασκήσεων και Τύποι Αστρονομίας», με έξοδα του κ. Κωνσταντίνου Μαυρομμάτη, προσφορά στην Εταιρεία.
20/2 Σε όλους τους μαθητές της Σχολής Αστρονομίας μίλησε ο καθηγητής κ. Απόστολος Παναγιώτου, για τα βαρυτικά, κύματα. Η εκδήλωση έγινε με τη συνεργασία του σωματείου αποδήμων Μαγνησιωτών «Μαγνήτων Κιβωτός».
25/2 Επισκεφθήκαμε (Κ. Μαυρομμάτης, Χ. Ξενάκης, Ε. Ζαφραντζάς, Α. Καλαντζής) το Δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο και του παρουσιάσαμε με σχέδια το «Αστρονομικό Κέντρο» του Αγίου Στεφάνου. Παρόντες ήταν εκ μέρους του Δήμου οι κ.κ.: Γεώργιος Μουλάς, Αθανάσιος Θεοδώρου, Αριστείδης Σαββάκης και άλλοι δύο. Μας είπε να φτιάξουμε ολοκληρωμένο το φάκελο και να του τον δώσουμε για να μας απαντήσει σε 10 ημέρες.
29/2 Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις φυλακές Κασσαβετείας από τους: Χρίστο Ξενάκη και Ευστάθιο Ζαφραντζά, όπου έγινε ομιλία, προβολή διαφανειών και επίδειξη ομοιωμάτων αστροναυτικών αντικειμένων.
1/3 Στείλαμε επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ένωση Ελλήνων Φυσικών (πρόεδρος ο κ. Στράτος Θεοδοσίου, αντιπρόεδρος ο κ. Παναγιώτης Φιλντίσης) διότι προκήρυξαν τον «5ο Διαγωνισμό Αστρονομίας», τη στιγμή που εμείς διενεργούμε τους διαγωνισμούς αστρονομίας. Αμέσως μας απάντησαν ότι μετατρέπουν τον «5ο Διαγωνισμό Αστρονομίας» σε «1ο Φεστιβάλ Αστρονομίας».
6/3 Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μηνιαία ομιλία από τον κ. Ευστάθιο Ζαφραντζά και με θέμα. «Κόκινο, το Μεγαλιθικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο», των Σκοπίων. Η προσέλευση του κόσμου ήταν ικανοποιητική. Πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας με μοναδικό θέμα την τροποποίηση του καταστατικού, σύμφωνα με τις υποδείξεις του λογιστή κ. Γεωργίου Μαλιαγκάνη. Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο δικηγόρος κ. Χρήστος Πούλιος, ο οποίος έκανε εύστοχες παρεμβάσεις. Τελικά εγκρίθηκαν όλες οι τροποποιήσεις.
10/3 Κυκλοφόρησε το 5ο τεύχος των «Στοιχείων Αστρονομίας Αστροφυσικής και Διαστημικής» με τίτλο: «Λύσεις των ασκήσεων και Τύποι Αστρονομίας».
15/3 Πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Παραλιακού Συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η ομιλία του αστροφυσικού κ. Κωνσταντίνου Κόκκοτα με θέμα «Τα βαρυτικά κύματα – ένα νέο παράθυρο στο Σύμπαν».
2/4 Στη Σχολή Αστρονομίας ήρθε από τον Καναδά και μίλησε ο Βολιώτης αστροφυσικός κ. Ιωάννης Χαρανάς με θέμα την επίδραση της σκόνης από τις θύελλες του Άρη στους τεχνικούς δορυφόρους, που περιφέρονται γύρω του.
3/4 Στη σειρά των ομιλιών «Αστρονομίας για όλους» μίλησε ο κ. Θέμης Ντάλλας με θέμα: «Η γένεση, ο θάνατος και η αναγέννηση της αρχαιοαστρονομίας».
4/4 Στους 80 μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κιλκίς που ήρθαν για την εκπαιδευτική εκδρομή τους, με επικεφαλής την κ. Ιωάννα Γκιουλέκα, ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Κ. Μαυρομμάτης, παρουσίασε την Εταιρεία και ο κ. Χρίστος Ξενάκης τους μίλησε για την «Ιστορία του Σύμπαντος». Το βράδυ τους κάναμε και αστροβραδιά στον Άγιο Στέφανο (πρώην Σωρό).
9/4 Πραγματοποιήθηκε η 3η φάση «Ίππαρχος» του 21ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής» στον οποίο προσήλθαν 27 μαθητές Λυκείου και 16 μαθητές Γυμνασίου.
16/4 Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη αστροβραδιά για τους μαθητές της Σχολής Αστρονομίας, στον Άγιο Στέφανο, με μεγάλη επιτυχία. Συμμετείχαν 90 μαθητές, στήθηκαν 5 τηλεσκόπια και μετά δίωρο τελείωσε η εκδήλωση.
21/4 Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο η πρότασή μας για την ίδρυση του «Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Κέντρου» στον Άγιο Στέφανο. Κάναμε δύο παρεμβάσεις (Κ. Μαυρομμάτης) μία 10λεπτη με υπόμνημα μιας σελίδας και δεύτερη ενός λεπτού για διευκρινίσεις.
23/4 Τελετή λήξης των μαθημάτων της Σχολής Αστρονομίας, με την παρουσία του κ. Γεωργίου Μουλά, προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου. Προήχθησαν 100 σχεδόν μαθητές, εκ των οποίων οι 20 απολύθηκαν.
8/5 Ομιλία του κ. Θωμά Μπίσμπα, μεταδιδακτορικού φοιτητή του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ της Γερμανίας με θέμα: «Η εξέλιξη του μεσοαστρικού χώρου από τα γιγάντια μοριακά νέφη για τη δημιουργία αστέρων και πλανητών».
9/5 Παρατήρηση της διάβασης του Ερμή από ώρα 17:00 έως 20:00 στην παραλία του Βόλου με 6 τηλεσκόπια και μεγάλο πλήθος κόσμου.
15/5 Κλιμάκιο της Εταιρείας αποτελούμενο από τους: (Κ. Μαυρομμάτη, Κ. Μουτσιάρα, Ε. Ζαφραντζά και Γ. Ταμβάκη), μεταβήκαμε στη Λαμία όπου ακούσαμε την ομιλία του κ. Δημητρίου Νανόπουλου και στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Αστεροσκοπείο και Πλανητάριο Υπάτης, του εκεί Συλλόγου, όπου ξεναγηθήκαμε από το Μέλος του Δ.Σ. κ. Οδυσσέα Κοντογεώργη.
28/5 Πραγματοποιήθηκε αστροβαρδιά στον Άγιο Στέφανο με 9 τηλεσκόπια και πολλούς επισκέπτες για την παρατήρηση του Άρη στην κοντινότερη απόσταση καθώς και των πλανητών Δία, Κρόνου και άλλων ουρανίων αντικειμένων.
12/6 Μας κάλεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό μέγαρο, μαζί με τα άλλα επιστημονικά σωματεία και βράβευσε του Ολυμπιονίκες μαθητές του 2015. Παραβρέθηκαν και οι 5 μαθητές με τους καθηγητές: Ι. Σειραδάκη, Λ. Ζαχείλα και Κ. Μαυρομμάτη.
4/7 Άρχισε το 17ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας, με τρία τμήματα (Αρχαρίων, προχωρημένων και Παρατηρησιακό), όπου κλήθηκαν να διδάξουν 15 συνολικά καθηγητές, από μία ή δύο ή και 4 ώρες ο καθένας.
6/7 Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά με υπαίθρια διδασκαλία του Θερινού Σχολείου Αστρονομίας στον Άγιο Στέφανο. Οι μαθητές μετέβησαν εκεί με πούλμαν που ναύλωσε η Εταιρεία και στήθηκαν 4 τηλεσκόπια.
7/7 Έγινε η τελετή λήξης του 17ου Θερινού Σχολείου Αστρονομίας το οποίο παρακολούθησαν 26 μαθητές στο τμήμα αρχαρίων, 13 στο τμήμα προχωρημένων και 13 στο παρατηρησιακό τμήμα, συνολικά 52 μαθητές.
8/7 Πραγματοποιήθηκε η ετήσια αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου για τους μαθητές του Θερινού Σχολείου, αλλά και για το ευρύτερο κοινό, με πολλά τηλεσκόπια. Το πολύ κρύο και ο τσουχτερός αέρας, μας συγκέντρωσε γρήγορα στο Χάνι του Ζήση όπου είχαμε δείπνο εργασίας.
9/7 Τελετή απονομής των βραβείων του 21ου Διαγωνισμού Αστρονομίας, μετά την 3η φάση «Ίππαρχος».
18/7 Άρχισε η 1η Αστρονομική Κατασκήνωση στο κτήμα Κλίτσα της Γραβιάς, με τη συνεργασία του ΣΕΑ Φθιώτιδας. Ο χώρος είναι θαυμάσιος και οι συνθήκες διδασκαλίας επί 6ωρο καθημερινώς (2ώρες το πρωί, 2 ώρες το απόγευμα και 2 ώρες το βράδυ) αρκετά καλές.
22/7 Τελείωσε με επιτυχία η Αστρονομική Κατασκήνωση και δόθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής στους 20 μαθητές και μαθήτριες, κατά την λιτή τελετή λήξεως. Δίδαξαν συνολικά 8 καθηγητές της Εταιρείας μας. Οι γενικές εντυπώσεις ήταν αρκετά καλές.
2/10 Πραγματοποιήθηκε η πρώτη μηνιαία ομιλία της Εταιρείας από τον κ. Κων/νος Καμβρογιάννη, με θέμα: «Η κοσμική ακτινοβολία και οι επιπτώσεις της στη Γη μας».
6/11 Πραγματοποιήθηκε η μηνιαία ομιλία του κ. Θεοδώρου Ταμβάκη με θέμα: «Η Αστρονομική Ναυτιλία, ο προσανατολισμός και η χρήση ναυτικού εξάντα» και με μεγάλο ακροατήριο.
4/12 Πραγματοποιήθηκε η μηνιαία ομιλία του κ. Χρίστου Ξενάκη, με θέμα: «Προσπάθειες ανίχνευσης ζωής σε εξωπλανήτες – ένα νέο Project» και με πολύ ακροατήριο.
19/12
Αποτελέσματα της 10ης Ολυμπιάδας Αστρονομίας των Ινδιών: Χάλκινα μετάλλια: Παπαχατζάκης Γεώργιος καιΒαλμάς Αντώνιος. Έπαινοι: Βογιατζής Ιωάννης – Γεώργιος.

2017

Κυριακή, 16.1.2017. Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Διονυσίου Βαβουγυιού, με θέμα «Τα βαρυτικά κύματα και οι φυσικές εφαρμογές τους», και με ικανοποιητικό πλήθος κόσμου, παρά το τσουχτερό κρύο.
22/1 Άρχισε η λειτουργία της Σχολής Αστρονομίας του Βόλου, που έφθασε συνολικά τους 77 μαθητές. Στην 1η τάξη γράφτηκαν 32 μαθητές, στη 2η τάξη 27 μαθητές και στην 3η τάξη 18 μαθητές.
5/2 Ομιλία του κ. Χαράλαμπου Βάρβογλη, με θέμα: «Παρανοήσεις και παράδοξα στην Αστρονομία».
1/4 Πραγματοποιήθηκε η επιστημονική ημερίδα – εκδήλωση τιμής στον Κων/τίνο Μαυρομμάτη, στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκ μέρους του Ιστορικού Αρχείου της Μητροπόλεως Δημητριάδος, κατά την οποία μίλησαν 8 επιστήμονες με διάφορα θέματα και παράλληλα έπλεξαν το εγκώμιο του τιμώμενου.
2/4 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Ευσταθίου Ζαφραντζά, με θέμα: «Ξενάγηση στην οικία του Αϊνστάιν και στο Μουσείο Αϊνστάιν της Βέρνης», με ικανοποιητική επιτυχία.
8/4 Έληξαν τα μαθήματα της Σχολής Αστρονομίας και απονεμήθηκαν οι τίτλοι σπουδών και τα απολυτήρια στους μαθητές, με την παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεωργίου Μουλά. Την παρακολούθησαν συνολικά 70 μαθητές ήτοι: 25 στην Α΄ τάξη,  19 στη Β΄ τάξη και 15 στη Γ΄ τάξη.
30/4 Πραγματοποιήθηκε η αναβληθείσα (λόγω Μαραθωνίου) εκδήλωση στην παραλία του Βόλου με την ευκαιρία της «Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας». Στήθηκαν τρία τηλεσκόπια (των Ζαφραντζά, Καραΐσκου και Ζαγάκου), στο χώρο της παραλίας, όπου ελλιμενιζόταν η «Αργώ». Λόγω συννεφιάς δεν έγινε παρατήρηση του Ήλιου, αλλά μόνο παρατήρηση της Σελήνης και του Δία, με αθρόα προσέλευση του κοινού (σχεδόν 300 άτομα). Ο Τάσος Παπαδιακουμής φωτογράφισε την εκδήλωση από ψηλά.
14/5 Διενεργήθηκε σε όλη τη χώρα το 2ο διαγώνισμα (τεστ) της Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως, με απόλυτη τάξη και ακρίβεια. Ο αριθμός των συμμετεχόντων μαθητών ήταν 95.
20/5 Στην «Ημέρα των Μουσείων» και σε συνεργασία με το «Μουσείο Τσαλαπάτα» πραγματοποιήθηκε αστροβραδιά στο μεγάλο προαύλιό του, με 5 τηλεσκόπια και με έκθεση στερεοσκοπικών φωτογραφιών, όπου προσήλθε πλήθος κόσμου και η εκδήλωση παρατάθηκε μέχρι τις 23:00 ώρα.
28/5 Πραγματοποιήθηκε ο 1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2017, για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού, με πολύ καλή επιτυχία, αφού διαγωνίστηκαν 123 μαθητές και μαθήτριες, μέσω των Η/Υ του, χωρίς σοβαρά προβλήματα. Για βράβευση επελέγησαν οι πρώτοι 26, που ήταν όλοι αριστούχοι.
18/6 Πραγματοποιήθηκε η ημερήσια επίσκεψη – εκδρομή στο «ΝΟΗΣΙΣ» Θεσ/νίκης με πολύ καλή επιτυχία, αφού το λεωφορείο ήταν σχεδόν γεμάτο (47 άτομα). Παρακολουθήσαμε τις παραστάσεις στο Πλανητάριο και στο Κοσμοθέατρο, ενώ επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε δωρεάν και στην έκθεση. Στην επιστροφή περάσαμε και από το Δίον.
24-25/6 Διεξήχθη ο διαγωνισμός «Πτολεμαίος» των 11 μαθητών, στο κτίριο «Ματσάγγου», η Ανάλυση δεδομένων και η Θεωρία και στο ύπαιθρο, πάνω από τα Μελισσάτικα, η Παρατηρησιακή εξέταση.
30/6 Άρχισε στο Κοκινοπλό Ελασσόνας το 3ήμερο «Αγγελιοφόροι του Ολύμπου», που το διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών για μαθητές. Συμμετείχαν από την Εταιρεία μας με αστροβραδιά οι Γεώργιος Ταμβάκης, Γεώργιος Γιαννίσης και Ευστάθιος Ζαφραντζάς, ο οποίος επί πλέον εξέθεσε στερεοσκοπικές αστρονομικές φωτογραφίες.
6/7 Τελείωσε το 18ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας και απονεμήθηκαν οι βεβαιώσεις παρακολούθησης των μαθητών. Το παρακολούθησαν: 10 στο αρχαρίων, 9 στο προχωρημένων και 19 στο Παρατηρησιακό. Σύνολο 38 μαθητές, με μερικούς ακόμη που δεν εγγράφτηκαν και ήταν ακροατές.
8/7 Πραγματοποιήθηκε πανηγυρική τελετή με τίτλο «Γιορτή Αστρονομίας» στην οποία βραβεύτηκαν οι 19 μαθητές του 22ου Διαγωνισμού Αστρονομίας Γυμνασίου – Λυκείου, οι 29 μαθητές του 1ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Αστρονομίας του Δημοτικού και δόθηκαν τα απολυτήρια στους 30 μαθητές της 3ετούς Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως. Το αμφιθέατρο γέμισε κόσμο και δόθηκαν σε όλους πλούσια δώρα της Εταιρείας. Στο τέλος παρατέθηκε πλούσιος μπουφές.
10/7 Πραγματοποιήθηκε στην παραλία του Βόλου αστροβραδιά για τα 100 περίπου παιδιά της ρομποτικής και του προγραμματισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μετά την θεωρητική πρωινή διδασκαλία τους στο αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού Τμήματος. Όταν αυτά τελείωσαν η αστροβραδιά συνεχίστηκε για τους πολυπληθείς διερχόμενους.
12/8 Στην κορυφή του Αγίου Στεφάνου, πραγματοποιήθηκε η παρατήρηση των Περσειδών διαττόντων αστέρων με πλήθος κόσμου και αρκετά τηλεσκόπια, με τα οποία έγινε και ιδιαίτερη παρατήρηση του Δία και του Κρόνου.
24/8 Άρχισε στα Χάνια Πηλίου η εβδομαδιαία ολοήμερη εκπαίδευση των 5 μαθητών Ρ. Τσιάμη, Χ. Κακογιάννη, Μ. Πιερράτου, Γ. Μακρή και Α. Μπανιά, που προορίζονται για την 11η Ολυμπιάδα της Ταϊλάνδης. Δίδαξαν διάφοροι καθηγητές Πανεπιστημίου, παλιοί ολυμπιονίκες μαθητές, διδάκτορες και ερασιτέχνες αστρονόμοι. Η εκπαίδευση θα συνεχισθεί τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη και η μετάβαση στην Ταϊλάνδη θα γίνει τον Νοέμβριο.
27/9 Πραγματοποιήθηκε η αστρονομική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας με τα φροντιστήρια «Παιδεία – Ιωνία», με τους: Χρ. Ξενάκη και Ε Ζαφραντζά, και με πολύ καλή επιτυχία. Η προγραμματισμένη αστροβραδιά δεν έγινε λόγω συννεφιάς.
6/10 Στο προαύλιο του 2ου Λυκείου Βόλου πραγματοποιήθηκε αστροβραδιά, με κύριο ομιλητή τον διευθυντή του Λυκείου Σεραφείμ Σπανό, και αρκετά άλλα Μέλη της Εταιρείας, που είτε μίλησαν στους 50 περίπου μαθητές, είτε έφεραν τα τηλεσκόπιά τους.
8/10 Έγινε με πολύ μεγάλη συμμετοχή η πρώτη φετινή ομιλία από τον Παναγιώτη Καρούτσο, σπηλαιολόγο με θέμα: «Σπηλαιολογία και αστρονομία – από τα σπήλαια τη Γης στα σπήλαια του Διαστήματος».
20/10 Συμμετείχαμε (Μαυρομμάτης, Ξενάκης, Ζαχείλας, Ζαγάκος, οι δύο πρώτοι με εισηγήσεις) στο 10ο Συνέδριο Ερασιτεχνών Αστρονόμων της Κέρκυρας, με πολύ καλή παρουσίαση και αναφορά στο έργο της εταιρείας.
10/11 Αναχώρησε η 5μελής ομάδα μαθητών (Τσιάμης Ρ., Κακογιάννης Χρ., Μπανιά Α., Πιερράτος Μ. και Μακρής Γρ.) με επικεφαλής τους δύο καθηγητές Ι. Σειραδάκη και Λ. Ζαχείλα, για την 11η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής στην πόλη Phuket Ταϊλάνδης.
21/11 Επέστρεψε η Ομάδα της Ολυμπιάδας της Ταϊλάνδης με τρεις επαίνους των: Τσιάμη Ραφαήλ, Κακογιάννη Χρήστο και Μπανιά Αγγελικής.
26/11 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Νίκου Πράντζου, με θέμα: «Ταξίδι στ’  αστέρια – χθες σήμερα αύριο» μαζί με το παγκόσμιο σωματείο «Κοινόν των Μαγνήτων» και με πάρα πολύ επιτυχία, αφού το αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος, γέμισε κόσμο.
4/12 Άρχισε η πρώτη φάση «Εύδοξος» του 23ου Διαγωνισμού Αστρονομίας 2018, με μειωμένη αισιοδοξία, διότι η εγκύκλιος του Υπουργείου στάλθηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στα σχολεία.

2018

14/1 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Μάρκου Ασπρίδη με θέμα: «Παρατήρηση και έρευνα μεταβλητών αστέρων και διπλών συστημάτων». Στο τέλος κόπηκε και η βασιλόπιτα, που μοιράστηκε σε τυλιγμένα κομμάτια στους ακροατές.
4/2 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του καθηγητού των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Αντωνίου, με θέμα: «Χάος στο Σύμπαν. Συζητώντας απλά για την πολυπλοκότητα», με πολύ καλή επιτυχία, αφού σχεδόν γέμισε το αμφιθέατρο με 112 άτομα.
4/3 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Χρίστου Ξενάκη, με θέμα: «Αν υπάρχουν εξωγήινοι πολιτισμοί, πώς μπορούμε να τους εντοπίσουμε;»
11/3 Διεξήχθη στο Βόλο η 3η φάση «Ίππαρχος» του διαγωνισμού αστρονομίας με τους 47 μαθητές που προκρίθηκαν (28 του Λυκείου και 19 του Γυμνασίου), με μία μόνο απουσία του λυκείου.
18/3 Διεξήχθη το πρώτο τεστ αξιολόγησης της Σχολής εξ αποστάσεως στο οποίο συμμετείχαν 129 από τους 200 περίπου μαθητές (92 της Α΄ τάξης 26 της Β΄ τάξης και 11 της Γ΄ τάξης).
15/4 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Κλεομένη Τσιγάνη, με θέμα: «Παραγήινοι αστεροειδείς, οι κίνδυνοι που εγκυμονούν και η αντιμετώπισή τους», με πολύ καλή επιτυχία και με πλήθος κόσμου.
6/5 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Ευσταθίου Ζαφραντζά με θέμα: «Η βαρύτητα και τα διαστημικά ταξίδια», με πολύ καλή επιτυχία.
8/5 Ανακηρύχθηκε από την Εταιρεία μας ως «Ερασιτέχνης Αστρονόμος 2017» ο αστροφυσικός Χαρίτων Τομπουλίδης, πρόεδρος του Παραρτήματος Νάουσας, με βάση την πρόταση της τριμελούς αρμόδιας Επιτροπής.
10/5 Παρουσιάστηκε το βιβλίο του κ. Διονυσίου Σιμοπούλου «Είμαστε αστρόσκονη» στο ξενοδοχείο «Παρκ» του Βόλου με πολύ καλή επιτυχία.
19/5 Πραγματοποιήθηκε αστροβραδιά στο Μουσείο Τσαλαπάτα, με πολύ καλή επιτυχία. Τηλεσκόπια είχαν ο Κώστας Καμβρογιάννης και ο Γεώργιος Ταμβάκης.
19/5 Πραγματοποιήθηκε αστροβραδιά στη Σούρπη Μαγνησίας με τη συνεργασία τοπικών φορέων. Τηλεσκόπια είχαν οι Ζαφραντζάς Ευστάθιος, Ζαγάκος Γεώργιος και Καραΐσκος Απόστολος.
20/5 Πραγματοποιήθηκε ο 2ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής Δημοτικού 2018, με πολύ καλή επιτυχία.
10/6 Πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή στην Αθήνα, όπου επισκεφθήκαμε το Ευγενίδειο Πλανητάριο, που είχε θέμα: «Το μέλλον στο Διάστημα» και το Μουσείο Ηρακλειδών όπου υπήρχε έκθεση αρχαίας κινεζικής επιστήμης και αστρονομίας, με 90 περίπου αντικείμενα.
23-24/5 Πραγματοποιήθηκε η 4η φάση «Πτολεμαίος» του 23ου Διαγωνισμού Αστρονομίας με τους 10 μαθητές (απουσίαζε ένας). Η παρατηρησιακή άσκηση έγινε εσωτερικά λόγω ακαταλληλότητας του καιρού.
6/7 Έληξε το 19ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας και επιδόθηκαν οι βεβαιώσεις. Το παρακολούθησαν 44 συνολικά μαθητές (16 στο τμήμα αρχαρίων, 18 στο τμήμα προχωρημένων και 10 στο Παρατηρησιακό τμήμα).
7/7 Πραγματοποιήθηκε η «Γιορτή Αστρονομίας» των μαθητών των Πανελληνίων Διαγωνισμών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και της Σχολής εξ αποστάσεως, που προσκλήθηκαν 57 μαθητές εκ των οποίων προσήλθαν οι 42. Τιμήθηκε και ο «Ερασιτέχνης Αστρονόμος του 2017» κ. Χαρίτων Τομπουλίδης.
27/7 Με την ευκαιρία της έκλειψης της Σελήνης, πραγματοποιήθηκε αστροπαρατήρηση στην παραλία του Βόλου με πολλά τηλεσκόπια. Πλήθος κόσμου παρέλασε από το χώρο της εκδήλωσης μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα.
7/8 Μάθαμε ότι απεβίωσε στην Αθήνα ο Κων/νος Ζούζουλας και ότι η κηδεία του θα γίνει στο Βόλο, στο ναό της Κουκουράβας. Αποφασίσαμε τηλεφωνικά, να καταθέσουμε ένα στεφάνι στη μνήμη του και αργότερα να γράψουμε κάτι σχετικό στις εφημερίδες.
13/8 Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στον Άγιο Στέφανο, με την ευκαιρία των Περσειδών διαττόντων αστέρων, με πολλά τηλεσκόπια όπου ήλθε πάρα πολύς κόσμος.
27/8 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Νίκου Πράντζου στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (κτίριο Ματσάγγου) με θέμα «Το Σύμπαν του Στήβεν Χόκινγκ», με πλήθος κόσμου αν και την τελευταία στιγμή, λόγω νεροποντής αλλάξαμε τον τόπο που ήταν η «Αύρα» του Αναύρου.
2/11 Αναχώρησε η 5μελής αποστολή μαθητών για την 12η Ολυμπιάδα του Πεκίνου με επικεφαλής τους: Ζαχείλα Λουκά, Παπαθανασίου Χαρά και Βουρλιώτη Μάνο.
4/11 Πραγματοποιήθηκε η μηνιαία ομιλία με τον κ. Χρίστο Ξενάκη και με θέμα: «Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόκκινο πλανήτη», με πολύ καλή επιτυχία.
12/11 Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα της 12ης Ολυμπιάδας Αστρονομίας του Πεκίνου με 2 χάλκινα μετάλλια των: Πουλτουρτζίδη Ευθυμίου και Μπανιά Αγγελικής και 3 εύφημες μνείες των: Κακογιάννη Χρήστου, Γιαννίση – Μανέ Αργυρίου και Γάκη Διονυσίου.

2019

13/1 Πραγματοποιήθηκε το 2ο διαγώνισμα της «Φθινοπωρινής Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως», χωρίς κανένα πρόβλημα. Έλαβαν μέρος κάπου 85 μαθητές και μαθήτριες, από τους 119, που είχαν δηλώσει συμμετοχή από τον Οκτώβριο. Αμέσως εκδόθηκαν τα αποτελέσματα και στάλθηκαν οι τίτλοι σπουδών.
13/1 Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Λουκά Ζαχείλα με θέμα: «Δίας – Άρης, τα νεότερα από τις τελευταίες αποστολές, και όχι μόνο…». Το αμφιθέατρο ήταν σχεδόν γεμάτο.
2/2 Πραγματοποιήθηκε η 1η φάση «Αρίσταρχος», του 24ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού αστρονομίας και Διαστημικής 2019, στα διάφορα Λύκεια και Γυμνάσια της χώρας.
14/3 Κλιμάκιο της Εταιρείας αποτελούμενο από τους: Ζαχείλα, Μαυρομμάτη, Ξενάκη και Ζαγάκο, επισκέφθηκε, ύστερα από πρόσκληση, τα Εκπαιδευτήρια Ράπτου, στη Λάρισα και παρουσίας τα βιβλία και το έργο της Εταιρείας. Η παρουσίαση έγινε στους γονείς των μαθητών του Δημοτικού, και πωλήθηκαν πολλά βιβλία αξίας 500 ευρώ περίπου.
6/4 Πραγματοποιήθηκε η 3η φάση «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» του 24ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2019, στην ανάλυση δεδομένων, παρατηρησιακή άσκηση και θεωρία επί ένα διήμερο.
7/4 Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μηνιαία ομιλία του κ. Στεργιούλα Νικολάου, καθηγητή του Α.Π.Θ. με θέμα: «Η αστρονομία των βαρυτικών κυμάτων».
12/5 Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μηνιαία ομιλία του κ. Ιωάννη Δαγκλή, καθηγητή διαστημικής φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Η διαστημική μουσική του πλανήτη μας».
19/5 Πραγματοποιήθηκε η 1η φάση «ΑΓΛΑΟΝΙΚΗ» του 3ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2019, μέσω διαδικτύου. Συμμετείχαν 60 μαθητές και μαθήτριες, αν και ο διαγωνισμός δεν υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας.
8/6 Άρχισε η Ναυτική Εβδομάδα που τη διοργανώνει το Λιμεναρχείο Βόλου και η Μαγνήτων Κιβωτός της Μητρόπολης, στην οποία διοργανώθηκε έκθεση διαφόρων παραδοσιακών αντικειμένων από τον κ. Ευστάθιο Ζαφραντζά. Την επισκέφθηκαν πολλοί Βολιώτες, ο ίδιος ο επίσκοπος και την καθημερινή υπευθυνότητα είχαν μέλη της Εταιρείας.
23/6 Πραγματοποιήθηκε η 2η φάση «Υπατία» του 3ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2019, για τους 32 προσκληθέντες καλύτερους μαθητές της προηγούμενης φάσης. Πέτυχαν δε οι 17 καλύτεροι.
1/7 Άρχισαν τα μαθήματα του 20ού Θερινού Σχολείου Αστρονομίας, με 12 μαθητές στην τάξη των αρχαρίων, 7 στην τάξη των προχωρημένων και 9 στο Παρατηρησιακό τμήμα. Σύνολο 28.
8/7 Πραγματοποιείται το 14ο Πανελλήνιο Αστρονομικό Συνέδριο της ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ. με οργανωτική επιτροπή να στελεχώνεται από την Εταιρεία μας (πρόεδρος ο κ. Λουκάς Ζαχείλας) και ομιλητή της εναρκτήριας συνεδρίασης τον κ. Νικόλαο Πράντζο, με θέμα: «Οι προοπτικές της ανθρωπότητας στο Διάστημα».
10/8 Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα της 13ης Ολυμπιάδας και οι 5 μαθητές μας βραβεύτηκαν με 2 αργυρά μετάλλια και 3 χάλκινα. Δηλ. όλοι ανέβηκαν στο βάθρο της επιτυχίας. Αρχηγός της αποστολής ήταν ο κ. Λουκάς Ζαχείλας και η κ. Χαρά Παπαθανασίου.
1/9 Άρχισαν οι εγγραφές στη «Φθινοπωρινή Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως», η οποία θα λειτουργήσει μέχρι τα Χριστούγεννα. Γράφτηκαν συνολικά 92 μαθητές και μαθήτριες (64 στην Α΄ τάξη, 14 στη Β΄ Τάξη και 12 στη Γ΄ τάξη).
6/10 Έναρξη μηνιαίων ομιλιών «Αστρονομία για όλους» με πρώτον ομιλητή τον κ. Ιωάννη Βέργο και θέμα: «Εντυπώσεις από την επίσκεψή μας στη βάση εκπαίδευσης των κοσμοναυτών στη Μόσχα.».
1/11 Άρχισε το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνών Αστρονόμων 2019, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, με πολύ καλούς οιωνούς. Προσήλθαν περί τους 200 συνέδρους, έγιναν 26 ανακοινώσεις και εκπροσωπήθηκαν οι 16 από του 25 αστρονομικούς συλλόγους της Ελλάδος. Η εταιρεία δεξιώθηκε τους συνέδρους σε τσιπουράδικο της παραλίας.
2/11 Συνεχίστηκε το συνέδριο  και το βράδυ, έλαβε χώρα η «Ετήσια Γιορτή Αστρονομίας» η οποία είχε αναβληθεί από τον Ιούλιο, λόγω των εκλογών. Βραβεύτηκαν οι μαθητές των πανελληνίων διαγωνισμών και 4 καθηγητές που εκπαίδευαν επί χρόνια τους ολυμπιονίκες μαθητές, Δόθηκαν τα απολυτήρια της «Σχολής εξ αποστάσεως» και απονεμήθηκαν τα βραβεία των Ερασιτεχνών αστρονόμων 2018 και του Παύλου Μωραΐτη.
3/11 Τελείωσε το Συνέδριο αργά το μεσημέρι με μια αναμνηστική φωτογραφία όλων των συνέδρων έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο.