ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ( ISS )

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ( ISS )

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) (αγγλ. International Space Station – ISS) είναι ένας ερευνητικός διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η συναρμολόγησή του ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1998 ενώ το πρώτο του πλήρωμα εγκαταστάθηκε τον Νοεμβρίο του 2000. Ο ΔΔΣ εξακολουθεί και σήμερα να βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού, με την απόστασή του από την επιφάνειά της να κυμαίνεται μεταξύ 319,6 και 346,9 χιλιομέτρων (198,6 έως 215,6 μίλια). Ταξιδεύει με μέση ταχύτητα ως προς την επιφάνεια της Γης 27.744 χιλιόμετρα ανά ώρα, συμπληρώνοντας 15,7 περιστροφές την ημέρα.
(αν εμφανιστεί η ένδειξη «This page can’t load Google Maps correctly» στην οθόνη σας κάντε κλικ στο OK για να φύγει)

Ο ΔΔΣ είναι ορατός από τη γη με γυμνά μάτια. Εξαιτίας του μεγάλου, για ανθρώπινη κατασκευή, μεγέθους του (109m x 51m x 20m ), αλλά και των μεγάλων ανακλαστικών επιφανειών που διαθέτει (φωτοβολταϊκά) αντανακλά έντονα το  ηλιακό φως  και είναι ορατός από τη γη ως ένα από τα πιο λαμπρά, κινούμενα  αντικείμενα στον νυκτερινό ουρανό.

Οι καλύτερες προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να παρατηρήσουμε τον ΔΔΣ είναι:

1. Να έχει σκοτεινιάσει αρκετά και να είναι ορατά τα πιο λαμπρά αστέρια.

2. Ο ΔΔΣ να βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα του παρατηρητή. Όταν το ύψος του ΔΔΣ είναι μεγαλύτερο από 15ο τότε η παρατήρησή του είναι εύκολη μιας και ξεπερνά σε λαμπρότητα ακόμη και τα πιο λαμπρά αστέρια.

3. Η παρατήρηση του ΔΣΣ είναι δυνατή λίγες ώρες μετά τη δύση του ήλιου και λίγες ώρες πριν την ανατολή του.

4. Ο ΔΔΣ θα πρέπει να φωτίζεται από το ηλιακό φως, ενώ ο παρατηρητής πρέπει να βρίσκεται σε περιοχή που έχει δύσει ο ήλιος ώστε ο ουρανός να είναι σκοτεινός.

Μπορούμε να βρούμε τις διελεύσεις του ΔΔΣ που είναι ορατές από τον τόπο μας επισκεπτόμενοι τη διεύθυνση:

http://www.heavens-above.com/[6]

Ή να κάνουμε μια εικονική διαδραστική περιήγηση μέσα στον ISS κάνοντας κλικ εδώ.